четвъртък, август 11, 2022

Пълен обрат: Още един тежък плесник по Васил Божков, отнемат му най-скъпото

Държавата подготвя нов много тежък удар срещу укриващия се в Дубай хазартен бос

Последно

Държавата готви нов удар срещу хазартния бос Васил Божков, който се крие в Дубай. Подготвени законови промени ще улеснят закриването на неговия частен музей, който е голямата гордост на бизнесмена, сочен за най-богатия българин.
Предложените от културното министерство текстове в Закона за културното наследство всеки момент ще бъдат внесени в парламента, пише dnevnik.bg. Според тях частните музеи ще се закриват много по-лесно, а разрешението за извършване на музейна дейност може да се отнеме със заповед на министъра на културата при 5 вида нарушения.

Подготвените законодателни промени идват в момент, когато покрай две различни разследвания прокуратурата и министерството на културата се заеха да проверяват частните колекции на бизнесмените Васил Божков и братята Пламен и Атанас Бобокови.
От държавното обвинение дори обявиха, че може да се стигне до национализиране на културно-историческите ценности на Божков, ако са незаконни. Именно липсата на доказателства къде и как са открити находките на милионера са сред козовете на прокуратурата, която иска да конфискува уникалната колекция на хазартния бос.

Васил Божков

Важни са петте нови условия, които се въвеждат за отнемане на разрешението за музейна деност:

  1. музеят не е официално отворен за посетители след изтичане на пет години от издаване на разрешението за извършване на музейна дейност;
  2. постоянната експозиция на музея е отворена за посетители по-малко от 100 дни в годината;
  3. при неизпълнение на три последователни предписания на служителите на Инспектората за нарушаване на изискванията на този закон;
  4. при установено неспазване изискванията за извършване на музейна дейност;
  5. при незаконно придобити културни ценности.

До момента разрешението за извършване на музейна дейност можеше да бъде отнето с мотивирана заповед на министъра на културата по мотивирано предложение на директора на Инспектората в случаи на системни нарушения от страна на частните музеи.
„Непълнотите в настоящия текст водят до ограничаване на възможностите за неговото прилагане и възпрепятства осъществяването на контрол върху дейността на частните музеи и опазването на движимите културни ценности, съхранявани в тях. Липсва конкретизиране на обстоятелствата, при които може да бъде отнето разрешението за извършване на музейна дейност“, пише в мотивите към предложението министър Боил Банов.

Стефан Софиянски проговори за свата: Не съм се чувал с Васил Божков 2-3 години

Според информацията на страницата на Министерството на културата частните музеи в България са четири. Една от колекциите е на Васил Божков, който е председател на Управителния съвет на Фондация „Тракия“ – тя стопанисва частната колекция на ул. „Московска“ 43 в София. През 2017г. покупката на Телефонната палата от фирма, свързана с Божков беше обявена като план за превръщането й в музей, в който бизнесменът да изложи колекциите си.

За нумизматичната колекцията на бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови, които се стопанисват от Фондация „Братя Бобокови“, в момента се реконструира сградата на бившата Музикална гимназия в Русе, която сама по себе си е паметник на културта. Бобокови излагат колекцията си от монети в други музеи както в България, така и в чужбина заради продължителната реставрация на бившата Музикална гимназия.

Васил Божков пак подпука Бойко и Пеевски: Само талибаните грабят музеи

Разрешително за частен музей, според регистъра на министерството, има Димитър Иванов, който е и председател на фондация „Арете – Фол“. Фондацията е основана през 1996 г., а до момента колекциите на фондацията са излагани в различни музеи – както в София, така и в страната.
Четвъртият частен музей е в град Чирпан – музей „Гема-Свят“ и се стопанисва от сдружение „Гема 11“ с управител Анна Димитрова.

Най-нови

Късметче на деня за 10 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 10 август 2022 година Ако почувстваш нужда да поплачеш – направи го. Така ще се...

Дневен хороскоп за 9 август 2022: Влюбване за Телците, Девите да внимават с еуфорията

Дневен хороскоп за 9 август 2022 Овен Днес може да сте необикновено подвижни и жизнени. Струва...

Късметче на деня за 8 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 8 август 2022 година Ако се колебаеш, най-добре поискай съвет от свой приятел. Понякога приятелите...

Седмичен хороскоп за 8 – 14 август 2022 година: Несигурност за Близнаците, рискове за Раците

Седмичен хороскоп за 8 - 14 август 2022 година ОвенОвните, женени и с деца, ще имат приятни задължения тази...

Ясно е за кои зодии всичко в живота е на шега

С ежедневните предизвикателства, суматохата и хаоса – не можем да отречем факта, че животът е труден! Докато преминават през ежедневните задължения на...

Още интересни публикации