неделя, декември 4, 2022

Пълно безобразие: Багер захапа красивото езеро Бъбрека в Рила (Снимки)

Социалните мрежи прегряха от възмущение

Последно

Ясни са зодиите, които ще страдат през декември

КОЗИРОГМоже да сте чули слух или нещо, което знаете, че е клюка, но въпреки това го приемате...

Лична драма: Наричах дъщеря си „мой ангел“

Беше 9 часа сутринта. Предстоеше ми сложна операция и се подготвях да тръгна към болницата. Изведнъж сърцето...

Диана Любенова откровена до болка: Страхувах се дали ще бъда майка

В продължение на две години Диана Любенова и мъжът й – продуцентът от американски произход Лес Уелдън,...

Кощунствена намеса в и без това застрашената биосфера в Седемте рилски езера – багер захапа района на прословутото езеро Бъбрека, за да направи пътека за туристите в района, които всяка година се увеличават.
Снимки от безобразието плъзнаха във фейсбук, качени от очевидката Милена Кодстадинова. Кадрите са от събота, 27 юни, а коментарът й е красноречив:

Да не си помислите, че това е в някой парк, защото не е. Това е на Бъбрека. Поредното безумие!!!
Някои обаче смятат, че нищо лошо не се е случило, защото пътеката ще въведе ред и ще пази езерата.

Започна дълго исканото поставяне на ред на езерата. Слагане на дървени пътеки със забрана за излизане от тях. Така се прави на места с огромен туристопоток за опазване на природата.

Багерът не е някакъв демон, важното е какво прави, пише възмутен от издевателството с природата в Рила потребител.

Строежът на Алепу: Изливане на бетон, въпреки разпорежданията от строителния контрол

Строежът в местността Алепу край Созопол, който през миналата седмица за пореден път предизвика обществено недоволство, е осъществяван в нарушение на разпорежданията на поне два контролни органа – Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и Регионалната инспекция за околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас.
Става въпрос за заповед на ДНСК, замразяваща проекта през февруари миналата година, както и за решение на екоинспкецията от края на 2017 г., според което укрепването на свлачището в местността трябва да се случи отделно от инвестиционния проект за курортно селище, припомня „Капитал“.

Преди седмица проверка на регионалната дирекция на ДНСК констатира, че строежът на Алепу не е сграда, а укрепително съоръжение и няма отклонение от разрешението за строеж. На този фон обаче директорът на ДНСК Иван Несторов заяви пред медиите, че от 14 февруари 2019 г. досега от строителния контрол е било разпоредено строежът да бъде замразен, а тази заповед не е била отменяна.
„Има издадена заповед през 2019 от 14 февруари, с която е спряно строителството на обекта, тоест тази заповед не е отменяна и това означава, че строежът е спрян и не може да се извършва абсолютно никакво строителство“, каза Несторов.

През уикенда обаче бТВ разпространи кадри от германската телевизия „Ве де Ар“, заснети през май миналата година, на които се вижда, че в месеците след заповедта на ДНСК за замразяване на проекта там са се появили допълнителни конструкции. Кадрите са част от филма „Новата Майорка“ и са били излъчени в ефира на телевизията миналия август.
Тогава от германската телевизия отправят и въпроси към българските власти по повод строежа, но получават отговор, че всичко се строи законно.

Главен инвеститор е дружеството „Алепу вилидж“, в което влизат няколко собственици, припомня „Капитал“. От данни в Имотния регистър става ясно, че от октомври 2018 г. правото на строеж върху терена със свлачището е прехвърлено от „Алепу вилидж“ на „Главболгарстрой турс“, което е дъщерна фирма на „Главболгарстрой“.
Още през 2005 г. община Созопол апортира в капитала на „Алепу вилидж“ 29 декара „изоставени ниви“ на стойност 1.22 млн. лева, а по-късно срещу 1.36 млн. лева продава други идеални части от имоти. През 2008 г. общинският дял на „Алепу вилидж“ е продаден на офшорната „Новастар холдинг“ по предложение на тогавашния кмет на Созопол Панайот Рейзи и след решение на общинския съвет.

По повод това решение в събота двама бивши общински съветници в града – Константин Гребенаров и Христо Бардуков, обявиха пред бТВ, че са им били предлагани по 5000 евро, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу.
В началото на 2017 г. властите констатират, че заради свлачище в района се налага да бъде изградено укрепително съоръжение, което според решение на РИОСВ-Бургас трябва да бъде построено отделно от планираното курортно селище. Междувременно тогавашният министър на регионалното развитие Лиляна Павлова издава и разрешение за строежа. Накрая зелена светлина на проекта дава община Созопол през 2018 г.

В началото на 2019 г., случаят с Алепу за пръв път придоби популярност заради кадри, публикувани в интернет, които показаха масивен строеж. Тогава шефът на ДНСК Иван Несторов обяви, че вместо предвиденото брегоукрепване заради възможни свлачища, се полагат бетонни основи на сгради.
Година по-късно проектът отново предизвика обществено недоволство и намеса на институциите. След като в четвъртък премиерът Бойко Борисов разпореди на Несторов за пореден път да се занимае със случая, в петък Върховната административна прокуратура (ВАП) също нареди на строителния контрол извърши незабавна проверка на законността на строежа „Алепу вилидж“.

Най-нови

Лична драма: Наричах дъщеря си „мой ангел“

Беше 9 часа сутринта. Предстоеше ми сложна операция и се подготвях да тръгна към болницата. Изведнъж сърцето ми внезапно се сви. Обърнах...

Диана Любенова откровена до болка: Страхувах се дали ще бъда майка

В продължение на две години Диана Любенова и мъжът й – продуцентът от американски произход Лес Уелдън, се борили да имат дете....

Тони Димитрова избухна: Ти, нищожество, не ме е страх от теб

Преди броени дни Силвия Кацарова обяви в профила си в социалните мрежи, че е спечелила важно съдебно дело за сагата около авторските...

Джулиана Гани отново подложена на жесток тормоз

По всичко личи, че Джулиана Гани наистина е много щастлива от новия си живот с Теодор Гецов и в очакване на бебе...

Баба Ванга не греши: Според нея има 6 предмета, които привличат пари в дома ни

Ако правилно оборудвате дома си, можете да донесете късмет в апартамента си. Според Ванга някои предмети могат да донесат късмет, любов и...

Още интересни публикации