вторник, декември 5, 2023

Пълно безобразие: Багер захапа красивото езеро Бъбрека в Рила (Снимки)

Социалните мрежи прегряха от възмущение

Последно

Васко Кръпката: През соца свирехме по мазетата и чакахме да пукне Бай Тошо

Той е вечният борец за свобода във всякакви времена. Духът му не търпи окови, истината му извира...

Иисусовата молитва: Спасява от дългове и безпаричие и променя съдбата

Искали ли сте някога да промените съдбата си? Вероятно мнозина биха отговорили утвърдително на този въпрос. Всеки...

Кощунствена намеса в и без това застрашената биосфера в Седемте рилски езера – багер захапа района на прословутото езеро Бъбрека, за да направи пътека за туристите в района, които всяка година се увеличават.
Снимки от безобразието плъзнаха във фейсбук, качени от очевидката Милена Кодстадинова. Кадрите са от събота, 27 юни, а коментарът й е красноречив:

Да не си помислите, че това е в някой парк, защото не е. Това е на Бъбрека. Поредното безумие!!!
Някои обаче смятат, че нищо лошо не се е случило, защото пътеката ще въведе ред и ще пази езерата.

Започна дълго исканото поставяне на ред на езерата. Слагане на дървени пътеки със забрана за излизане от тях. Така се прави на места с огромен туристопоток за опазване на природата.

Багерът не е някакъв демон, важното е какво прави, пише възмутен от издевателството с природата в Рила потребител.

Строежът на Алепу: Изливане на бетон, въпреки разпорежданията от строителния контрол

Строежът в местността Алепу край Созопол, който през миналата седмица за пореден път предизвика обществено недоволство, е осъществяван в нарушение на разпорежданията на поне два контролни органа – Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и Регионалната инспекция за околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас.
Става въпрос за заповед на ДНСК, замразяваща проекта през февруари миналата година, както и за решение на екоинспкецията от края на 2017 г., според което укрепването на свлачището в местността трябва да се случи отделно от инвестиционния проект за курортно селище, припомня „Капитал“.

Преди седмица проверка на регионалната дирекция на ДНСК констатира, че строежът на Алепу не е сграда, а укрепително съоръжение и няма отклонение от разрешението за строеж. На този фон обаче директорът на ДНСК Иван Несторов заяви пред медиите, че от 14 февруари 2019 г. досега от строителния контрол е било разпоредено строежът да бъде замразен, а тази заповед не е била отменяна.
„Има издадена заповед през 2019 от 14 февруари, с която е спряно строителството на обекта, тоест тази заповед не е отменяна и това означава, че строежът е спрян и не може да се извършва абсолютно никакво строителство“, каза Несторов.

През уикенда обаче бТВ разпространи кадри от германската телевизия „Ве де Ар“, заснети през май миналата година, на които се вижда, че в месеците след заповедта на ДНСК за замразяване на проекта там са се появили допълнителни конструкции. Кадрите са част от филма „Новата Майорка“ и са били излъчени в ефира на телевизията миналия август.
Тогава от германската телевизия отправят и въпроси към българските власти по повод строежа, но получават отговор, че всичко се строи законно.

Главен инвеститор е дружеството „Алепу вилидж“, в което влизат няколко собственици, припомня „Капитал“. От данни в Имотния регистър става ясно, че от октомври 2018 г. правото на строеж върху терена със свлачището е прехвърлено от „Алепу вилидж“ на „Главболгарстрой турс“, което е дъщерна фирма на „Главболгарстрой“.
Още през 2005 г. община Созопол апортира в капитала на „Алепу вилидж“ 29 декара „изоставени ниви“ на стойност 1.22 млн. лева, а по-късно срещу 1.36 млн. лева продава други идеални части от имоти. През 2008 г. общинският дял на „Алепу вилидж“ е продаден на офшорната „Новастар холдинг“ по предложение на тогавашния кмет на Созопол Панайот Рейзи и след решение на общинския съвет.

По повод това решение в събота двама бивши общински съветници в града – Константин Гребенаров и Христо Бардуков, обявиха пред бТВ, че са им били предлагани по 5000 евро, за да гласуват за продажбата на земята край Алепу.
В началото на 2017 г. властите констатират, че заради свлачище в района се налага да бъде изградено укрепително съоръжение, което според решение на РИОСВ-Бургас трябва да бъде построено отделно от планираното курортно селище. Междувременно тогавашният министър на регионалното развитие Лиляна Павлова издава и разрешение за строежа. Накрая зелена светлина на проекта дава община Созопол през 2018 г.

В началото на 2019 г., случаят с Алепу за пръв път придоби популярност заради кадри, публикувани в интернет, които показаха масивен строеж. Тогава шефът на ДНСК Иван Несторов обяви, че вместо предвиденото брегоукрепване заради възможни свлачища, се полагат бетонни основи на сгради.
Година по-късно проектът отново предизвика обществено недоволство и намеса на институциите. След като в четвъртък премиерът Бойко Борисов разпореди на Несторов за пореден път да се занимае със случая, в петък Върховната административна прокуратура (ВАП) също нареди на строителния контрол извърши незабавна проверка на законността на строежа „Алепу вилидж“.

Най-нови

Късметче на деня за 5 декември 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 5 декември 2023 година През днешния ден ще ти се случат приятни случайни изненади. Може...

Иисусовата молитва: Спасява от дългове и безпаричие и променя съдбата

Искали ли сте някога да промените съдбата си? Вероятно мнозина биха отговорили утвърдително на този въпрос. Всеки от нас е бил изправен...

В Истанбул се пропукаха къщи след земетресенията, усетени и у нас

Нов природен катаклизъм разтревожи жителите на съседна Турция. Общо 13 вторични труса са регистрирани след земетресението с магнитуд 5,1...

Сашо Кадиев се връща на бял кон в БТВ: Става водещ на ново шоу

Старата любов ръжда не хваща. Това става ясно от плановете на БТВ. Актьорът Сашо Кадиев, който близо 12 години...

Спипаха пиян до козирката варненец, шофирал с 4,7 промила алкохол в кръвта

На нов печален рекорд станахме свидетели в края на календарната година. Той отново е свързан с войната по пътищата...

Още интересни публикации