сряда, септември 27, 2023

Работата стана дебела: Борисов проговори ходил ли е на крака в летния сарай на Доган

Корнелия Нинова гузно мълчи, гардове на НСО пазят зорко Сокола

Последно

Късметче на деня за 27 септември 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 27 септември 2023 година Работи за щастието си сега, а...

Валери Божинов козирува на Бойко, подари му екип на „Левски“

Хитово видео с Бойко Борисов сподели в социалните медии култовият футболист Валери Божинов. Докато...

Богослов: Предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ

„Защо трябва да сме учудени, след като предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ...

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е пълна лъжа, че е посещавал почетния председател на ДПС Ахмед Доган, за да обсъжда политически сделки, в т.ч. и управление на ГЕРБ с ДПС.
Във вторник съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов и съпратийци се опитаха да стигнат до плажа в база „Росенец“, където е т.нар. лятна резиденция на Ахмед Доган, но не бяха допуснати от анонимни охранители.

Във видео, излъчвано във фейсбук, Христо Иванов обяви: „По моя информация тук идват Корнелия Нинова и Бойко Борисов, за да пазарят политически сделки, за които никога няма да ви съобщят. Една от тях е бъдещо управление, в което ДПС ще играе по-голяма роля, без за това да е потърсена волята на българските граждани“.

„Дневник“ зададе въпроси на премиера Бойко Борисов чрез Правителствената информационна служба. В отговор от там обявиха: „Не. Твърденията на г-н Иванов са пълна лъжа„.
Сайтът публикува въпросите към Борисов и отговорите едно към едно.

Посещавал ли е премиерът Бойко Борисов лятната резиденция на Ахмед Доган? Кога? Защо?
Не, лъжа.

Посещавал ли е зимната резиденция? Кога? Защо?
Не, лъжа.

Водил ли е Борисов разговори с Ахмед Доган? Кога? На какви теми?
Не, лъжа.

Обсъждано ли е бъдещо управление на ГЕРБ с ДПС, както твърди Христо Иванов?
Не, лъжа.

Медията изпрати въпроси и на лидера на БСП Корнелия Нинова, но все още няма отговор.

„Редно е да си тръгнете“: Цивилни гардове гонят Христо Иванов от плажа пред имот на Доган

В зрелищна акция, излъчвана директно в социалните мрежи и проследена от хиляди зрители, съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов, членът на коалицията Иво Мирчев и общинският съветник на коалицията в Бургас Димитър Найденов демонстрираха нагледно какво се случва при опит на граждани да приближат т.нар. лятна резиденция на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган на нос Чукалята в парка „Росенец“, южно от Бургас.

На кого е плажът

Иванов и съмишлениците му пристигат до малкия каменен плаж с лодка по море като, заобикаляйки нефтената база „Росенец“, използвана от компанията „Лукойл“, къщата на Доган с емблематична беседка пред нея – дело на архитекта Калин Тихолов (неуспял кандидат за министър в кабинета „Орешарски“) и разширеното и обновено яхтено пристанище към имота. По време на пътуването Иванов припомни, че по документи и според изявленията на бургаския кмет Димитър Николов (ГЕРБ) огромната жилищна сграда се води обект в строеж, а пристанището – поземлен имот във водата, тъй като датира отпреди новата Конституция, според която акваторията на Черно море е публична държавна собственост. Имотите са частни и са собственост на фирми, свързани с Ахмед Доган, описа в свое разследване седмичникът „Капитал“.

За правото си да дебаркират на плажа (по думите на Христо Иванов) политиците се позоваха на кадастралната карта на района и на писмо от областния управител на Бургас, според което малък плаж, северно от сараите, продължава да е публична държавна собственост и следователно всеки български гражданин трябва да има достъп до него, както по вода, така и по суша. Това обаче в момента не е възможно, се видя от видеото. Достъп по суша също няма – това се видя преди месец и половина, когато резиденцията горя, но цивилни охранители не допуснаха журналисти да минат по общинския път, който води до имота с аргумента, че той е частна собственост и могат да се обърнат към съда, ако не са съгласни с това твърдение.

Иванов, който е юрист и бивш правосъден министър в кабинета „Борисов 2“, обяви, че тримата са отишли там, да заявяват „правото на българските граждани да бъдат на имот, който е публична държавна собственост„. Той добави, че начинът, по който се ограничава достъпът на граждани до плажа, е всъщност илюстрация на модела, по който се завзема цялата държава. След „дебаркирането“ Иванов извади български флаг, който заби в земята.

От НСО ли сте?

На кадрите във видеото се вижда ясно, че когато тримата политици достигат брега, там вече ги чакат трима въоръжени охранители в цивилни дрехи и с кожени чантички през гърдите (популярни като „диагоналки“), които отказват да се легитимират, но обясняват, че това е частен имот. Гардовете, които във времето на разговора се увеличават до шестима, многократно отказват на настояването на политиците да се легитимират, както и да отговорят на въпроса дали са служители на държавната Национална служба за охрана (НСО), както твърдят представителите на „Демократична България“. Известно е, че почетният председател на ДПС ползва охрана от НСО, макар че по закон не е сред публичните личности на висши позиции, които имат право на това. Тя му е предоставена с аргумента, че има заплахи срещу него, а решението е взето от комисия, чиито становища не са публично достъпни.

„Искам да питам президента Радев какво прави НСО тук – служители на държавна служба охраняват частен имот и отказват да се легитимират“, казва Христо Иванов в един от коментарите, които съмишлениците му снимат, докато охранителите изчакват настрани пристигането на полиция и разговарят помежду си.
Около час след публикуването на видеото от НСО изпратиха в писмо до медиите лаконичен коментар:

НСО заявява, че отказва да бъде въвличана в политически акции, независимо от техните подбуди
Пресцентърът на службата

В съобщението се напомня, че в Правилника за прилагане на закона за службата са изброени обектите, които тя охранява. Проверка в документа показва, че имотите, в близост до които се разви инцидентът днес, не фигурират в списъка.
От администрацията на президента, на чието подчинение е НСО, отклониха въпросите на „Дневник“ дали има командировани служители в резиденцията на нос Чукалята, с аргумента че информация могат да дадат единствено от службата.

На практика дали някой се нуждае от охрана решава изпълнителната власт в лицето на МВР и ДАНС, които разполагат с информация за застрашеност.
Прессекретариат на президента
В писмени отговори от „Дондуков“ 2 припомнят, че по закон контрол над дейността на НСО се осъществява от комисия към Народното събрание, а държавният глава единствено назначавава началниците по предложение на правителството и утвърждава основните структурни звена и общия числен състав. Подчертава се също, че решението кой да бъде охраняван се взима от изпълнителната власт – чрез комисията с участие на шефовете на НСО и на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и на главния секретар на МВР.

Нинова и Борисов пазарят сделки тук

В изявлението си за зрителите на живото излъчване Христо Иванов отправи сериозни обвинения към премиера Бойко Борисов, лидера на БСП Корнелия Нинова и партията на Доган – ДПС.
„По моя информация тук идват Корнелия Нинова и Бойко Борисов, за да пазарят политически сделки, за които никога няма да ви съобщят.

Една от тях е бъдещо управление, в което ДПС ще играе по-голяма роля, без за това да е потърсена волята на българските граждани“, заяви Иванов. Той допълни, че формацията му ще се съпротивлява срещу това, както и срещу „беззаконията, които се вършат под руски флаг в база „Росенец“ и риторично попита дали пък след като българската държава е абдикирала от базата, тя не може да се ползва за нарушение на ембарго, например.

До кръста в морето

По време на спора дали имат право да са на каменния плаж представителите на „Демократична България“ бяха избутани със сила от брега от увеличилите се на шестима охранители и трябваше да изчакат потопени до кръста във водата извиканите полицаи. В разговора водачът на гардовете, облечен в жълта фланелка, многократно се обръщаше към политиците с репликите: „Редно е да си тръгнете“, „Нямате право да сте тук“, „Действайте“ и „Не ми създавайте проблеми“. Стигна се до заплаха, че надуваемата им лодка ще бъде спукана и ще останат на плажа.

При пререканията качеството на звука в прякото излъчване рязко се влоши, а след това за известно време напълно изчезна. По-късно Христо Иванов коментира, че вероятно е бил заглушен от пазачите.
Около половин час след началото на спора пристигнаха униформени полицаи. Те не се легитимираха и поискаха личните карти на политиците, но не и на охранителите, въпреки неколкократните призиви да установят кои са. В един момент от видеото се чува как водачът на гардовете изпраща свой колега да донесе личните карти, а полицаите се оттеглят настрана, говорейки по радиостанциите си, след като са посъветвали представителите на „Демократична България“ да подадат жалба срещу охранителите.

Сигурен съм, че в хотел „Берлин“ гледат

Докато изчаква проверката, Христо Иванов заяви пред камерата, че охранителите не трябва да бъдат приемани за виновници за инцидента.
„Понеже не ми се иска момчетата да пострадат и понеже съм сигурен, че в хотел „Берлин“ (едно от местата, на които се знае, че пребивава депутатът от ДПС Делян Пеевски – бел. ред) ще гледат също това видео: те също влязоха във водата, докато ни блъскаха, проявиха жертвоготовност. Проблемът не е в момчетата, проблемът е, че не им е даден протокол какво да правят и не им е обяснено“.

Лидерът на „Да, България“ допълни, че в партията му има юристи, които са готови да осигурят адвокатска защита на гардовете „ако след това те бъдат подложени на някакви репресии“. Малко по-късно Иванов заяви: „Ако г-н Пеевски вече се е включил да ни гледа или следи през радиостанциите какво става, искам да му кажа: „Ние ще се борим с тази империя от лъжи“.
По-късно във вторник Христо Иванов уточни, че заедно с Иво Мирчев са подали в Областната дирекция на МВР жалба за упражнено насилие спрямо тях, за възпрепятстване на свободното им движение и за проявено самоуправство от охранителите на плажа в парка Росенец.

„Още утре ще потърсим отговор от НСО, дали гардовете, които охраняват резиденцията на Доган, са техни служители или не, каза още Иванов. Защото ако е така, те нямат право да упражняват насилие, освен в случаите на нападение над охраняваното лице или над охранител. Нито едно от двете не се случи днес“.
Ако охраната на почетния лидер на ДПС се осъществява от частна охранителна компания, от „Да, България“ ще поискат от МВР да извърши проверка дали нейната дейност отговаря на разпоредбите на Закона за частната охранителна дейност.

„Това, което частните гардове трябва да направят в ситуация като днешната е да се легитимират, след което да извикат полиция, обясни Иванов. Случи се точно обратното – охранителите отказаха да се легитимират, а полицията извикахме ние„.
В късния следобед днес сайтът изпрати до Областната дирекция на МВР в Бургас въпроси за това, дали е извършена проверка на законността на действията на охранителите на плажа в парка Росенец и установена ли е тяхната самоличност? До приключването на работата по този текст отговори не бяха получени.

Най-нови

Валери Божинов козирува на Бойко, подари му екип на „Левски“

Хитово видео с Бойко Борисов сподели в социалните медии култовият футболист Валери Божинов. Докато лидерът на ГЕРБ и бивш...

Богослов: Предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ

„Защо трябва да сме учудени, след като предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ и по-голямата част от Светия...

Кошмарна присъда чака заловените ни шпиони в Англия

Петима български граждани бяха задържани под стража, след като се явиха пред лондонски съд, обвинени в шпионаж в полза на Русия.

За 2 години: Сиренето, кашкавалът и яйцата поскъпнаха с рекордните 50%

Млякото, сиренето, кашкавалът и яйцата са поскъпнали с близо 50 на сто за две години. Годишната инфлация към края...

Вкарват Славчо Пеев в санаториум

На специално лечение в санаториум ще се подложи актьорът ветеран Славчо Пеев. Комедийната звезда на Сатирата е започнал да...

Още интересни публикации