петък, септември 29, 2023

Раздор на „Позитано“ 20: Опозицията иска нов лидер и свика пленум – Корнелия Нинова се крие

Не е нормално да сме до хората, които бутнаха кабинета ни през 2013 г.

Последно

Късметче на деня за 29 септември 2023-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 29 септември 2023 година "Има ли по-голямо щастие от това…...

Нови разкрития за дрогирания шофьор, убил Стела н а АМ „Тракия“

Пет от глобите на шофьора от АМ "Тракия" са за превишена скорост на стойност 1100 лева, съобщава...

Синоптикът Петър Янков: Първият сняг може да се очаква след около 10 дни

Синоптикът Петър Янков съобщи, че температурите в края на септември ще бъдат между 25 и 28-29 градуса.

Кървави сблъсъци се очакват днес в централата на БСП на „Позитано“ 20. 72-ма членове на Националния съвет свикаха заседание на най-висшия орган. Лидерката с изтекъл мандат Корнелия Нинова отказа да го проведе. Според устава на партията обаче това не отменя форума.

Първоначално разгневените от манипулациите и фалшификациите на Нинова на последното заседание на Националния съвет на 13 юни, на което тя бе напълно бламирана, поискаха на сегашния пленум да се разглеждат 5 точки.

Първо, неприетия финансов отчет за 2019 г. на лидерката, който тя противоуставно внесе в Сметната палата и при първата жалба срещу това партията може да се лиши от участие в избори за 3 години.

Второ, бюджета за тази година, за да спре Нинова да харчи безконтролно и без това оскъдните средства на БСП. Трето, финансовото състояние на фалиралата столетница с огромни дългове и ипотеки на имоти. Четвърто, смяната на партийната ЦИК за вота на лидер на 12 септември. И пето, идейното състояние на партията.

Впоследствие обаче омерзените от Нинова сведоха дневния ред на заседанието, което свикват, до две точки – анализ на актуалната политическа обстановка и позицията на БСП по нея и докъде е стигнала подготовката за провеждането на вътрешнопартийните избори за лидер.

Вносителите на искането преминаха през тежки перипетии при внасянето на подписката си в деловодството на БСП. Там дълго и категорично отказваха да приемат заявлението на 72-та членове на най-висшия орган на партията, занесено от Валери Жаблянов и Ани Пиринска. Накрая бяха принудени да го приемат, но с уговорката, че лидерката ще мисли и ще реши как да постъпи.

Според устава на БСП обаче лидерката изобщо няма думата в този случай, тъй като тя е длъжна да изпълни искането на най-малко 63-ма от членовете на Националния съвет. Нинова обаче е отказала да свиква каквото и да било заседание и заявила, че няма да присъства на днешното. Според социалистите това е абдикиране от политиката на партията и страната.

Свикалите днешното заседание на Националния съвет очакват на него да се съберат около 90 души. Това означава, че форумът ще има мнозинство и решенията му ще бъдат меродавни, независимо дали лидерката, още повече с изтекъл мандат присъства.

Вчера Нинова претърпя съкрушителен удар по време на конференцията на БСП – София. Нейният кандидат за лидер на оглавяваната от Калоян Паргов организация беше бившият съпруг на президентската жена Десислава Радева – Георги Свиленски. Членове на структурата цяла седмица бяха обработвани на „Позитано“ 20 да гласуват за него.

В крайна сметка обаче Паргов отново спечели лидерския пост в София със 102 на 88 гласа за Свиленски. Това беше вторият опит на Нинова да отстрани Паргов от ръководна длъжност. След местните избори, макар той да увеличи двойно общинските съветници на БСП в София, тя се опита да го махне от председателското място на тяхната група в Столична община.

Вчерашното препотвърждаване на доверието към Паргов поставя под голяма въпросителна преизбирането на лидерката като председател на БСП, тъй като столичната организация е най-голямата в страната и думата й ще бъде решаваща на вота през септември.

Голямата въпросителна днес е дали Корнелия Нинова все пак ще събере смелост да се яви на заседанието на Националния съвет на БСП или ще се укрие.

Пред камерата на ПИК TV Дора Янкова заяви, че Националният съвет, ако е умно ръководството, трябва да бъде свикван на две седмици: „Тогава няма да имаш спор коя линия надделява и кой кой е, а ще се казва – партията мисли и партията взима решение. Така че колкото по-често се събираме, толкова по-добре“, отбеляза тя.

„И ние искаме да разберем какво се случва в партията. Ето тези протести, няма решение ние да сме там, но виждаме хора от партията. Те стоят до същите тези, които през 2013 г. правеха протести срещу нас“, каза Димитър Дъбов. Той не скри учудването си, че социалисти и червени депутати присъстват на уличната акция рамо до рамо с психодесните. Дъбов бе категоричен, че няма решение партията да участва. Той не можа да обясни и защо червената телевизия ги излъчва с часове на живо.

„Организатори на тези протести са хора, които си имат свои политически цели. От БСП досега не сме заявили каква е нашата позиция. Ние трябва да кажем дали сме там и защо. За да бъдем алтернатива на управлението, ние трябва да имаме ясна линия“, каза на влизане Сергей Станишев пред камерата на ПИК TV.

„Благодаря на социалистите за доверието и ще го оправдавам, както досега. Сега ни предстои конструиране на прекия избор. Националният съвет е висш орган и той трябва да взима решеният накъде върви партията“, каза Калоян Паргов, който вече бе преизбран за шеф на столичната организация на БСП.

Безпрецедентно за последните две години на „Позитано“ 20 в залата на пленума бяха допуснати медиите. Нещо, което бе забранено от Корнелия Нинова, която се крие от неудобни въпроси. Сега обаче тя не се появи на заседанието и заместникът й Кирил Добрев отвори централата за камерите и журналистите.

В началото бе гласуван дневния ред и след това заседанието премина на закрито. Кворумът бе събран и без Нинова и хората й. Дратомир Стойнев, който водеше заседанието с Паргов и Весела Лечева, пък заяви, че след пленума, ще има изявления за медиите отново вътре в залата, което също не се е случвало от две години.

Най-нови

Нови разкрития за дрогирания шофьор, убил Стела н а АМ „Тракия“

Пет от глобите на шофьора от АМ "Тракия" са за превишена скорост на стойност 1100 лева, съобщава bTV. В...

Синоптикът Петър Янков: Първият сняг може да се очаква след около 10 дни

Синоптикът Петър Янков съобщи, че температурите в края на септември ще бъдат между 25 и 28-29 градуса. В началото...

Продават колата на покойния Берлускони в Бургас

Луксозна лимузина, в която се е возил Силвио Берлускони, бе обявена за продан в Бургас, съобщава „Телеграф“. Сребристото „Ауди“...

България е страната на чудесата: Перничанка стана сестра на баща си

Набедиха по погрешка жена за длъжник на ВиК и я осъдиха да плаща чужди борчове. Абсурдният случай е от...

Намериха тленните останки на двама тийнейджъри, изчезнали преди 23 години

Джереми Сайдс има свой канал в Ютуб, в който участва в разплитането на криминални загадки от миналото. Последният му...

Още интересни публикации