сряда, март 22, 2023

Разпитват работници от кухнята на Ветко и Маринела Арабаджиеви

Делото срещу заможната фамилия продължава, те пък съдят България в Страсбург

Последно

Разбра се причината защо Сашо Кадиев си тръгва от bTV

След 11 години в bTV Сашо Кадиев май е напът да си тръгне, защото му е трудно...

Зет като мед: Плевнелиев издържа тъщата

Зет мечта е президентът Росен Плевнелиев. Съпругът на Деси Банова се грижи изцяло за нейната майка Лиляна...

Румен Радев с важна новина за пенсиите и заплатите, засяга всички

Президентът Румен Радев определи като "абсолютни спекулации" слуховете за фалит на държавата. "Финансите на...

„Нищо не се случи. Разпитаха работници от кухнята и служители на ВиК“, каза адвокатът на известната фамилия Арабаджиеви Ина Лулчева. Ветко и Маринела Арабаджиеви отново се изправиха пред Темида.

След безброй спънки през годините делото срещу заможната фамилия продължи в Софийския градски съд с разпити на свидетели, но според защитата на подсъдимите не е ясно какво общо имат.

Ветко и Маринела са обвинени и в това, че в качеството си на лица, които осъществяват фактически действия и функции по управлението на търговски дружества, умишлено са склонявали представляващи въпросните дружества (също членове на групата)

да избягват установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – при воденето на счетоводството да използват документи с невярно съдържание, да потвърждават неистина в подадени данъчни декларации и да приспадат неследващ се данъчен кредит.

Според обвинението това е ставало най-често, като дружествата са декларирали и осчетоводявали доставки от фирми от „липсващ търговец“.

Придобитите чрез данъчните измами средства били изпирани с поредица от транзакции, които е трябвало да скрият произхода им.

За изпирането на пари обвинение е повдигнато на сина на Арабаджиеви – Вълчо (който не е обвинен като член на групата).

Акцията на Специализираната прокуратура срещу семейство Арабаджиеви започна на 31 август 2018 г. Ветко и Маринела бяха в чужбина и ги обявиха за издирване с Интерпол.

Бяха задържани на 7 март 2019 г. в къщата на Георги Семерджиев – Жоро Шопа до Барселона, който е един от най-близките приятели на Евелин Банев-Брендо.

След мегаакцията и арестите Комисията за противодействие на корупцията наложи запор на имущество на Арабаджиеви за над 310 милиона лева след получено уведомление от Специализираната прокуратура за привличането им към наказателна отговорност.

По-късно бе взето решение да се внесе иск за отнемане на имуществото на двойката и свързаните с тях юридически лица.

На 29 октомври 2020 година Върховният касационен съд отмени възбраните, наложени по искане на антикорупционната комисия КПКОНПИ върху недвижими имоти, собственост на „Виктория груп корпорейшън“ ЕАД.

След като ги екстрадираха у нас, Ветко и Маринела Арабаджиеви дълго лежаха в ареста.

Освободиха ги първо под домашен арест заради влошено здравословно състояние, а след това с парични гаранции от един милион, които се оказаха непосилни за фамилията.

В закрито заседание на 22 юли 2021 година въззивен състав на Апелативния специализиран наказателен съд измени мярката за неотклонение на подсъдимия Ветко Арабаджиев от „домашен арест“ в „гаранция“ в размер на 500 000 лева, както и мярката за неотклонение на подсъдимата Маринела Арабаджиева от „домашен арест“ в „гаранция“ в размер на 500 000 лева.

Следващото заседание ще продължи с разпити на други свидетели, но както се очертава, сагата ще се точи още много години, ако прокуратурата продължава да привиква хора, нямащи общо с Арабаджиеви.

Страсбург

Ветко и Маринела съдят България в Европейския съд в Страсбург заради дългия им арест, погазена презумпция за невинност и унижения и нечовешко отношение, на които са били подложени по време на разследването срещу тях.

Заможната фамилия е сезирала Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради нарушения на Конвенцията за правата на човека, казва правозащитният адвокат Михаил Екимджиев, който е подал жалбата.

Според жалбата до Страсбург е нарушен разумният срок за задържане, след като двамата са били в ареста почти година и седем месеца.

Пред Страсбург се атакува и бавното произнасяне на апелативния спецсъд по ареста им.

19-месечното лишаване от свобода, съчетано с влошеното им здравословно състояние и с опасността от заразяване с COVID-19, преминава „границата на суровост“ на третирането, пише още в жалбата.

Адвокат Екимджиев критикува също публикуван коментар на председателя на апелативния спецсъд Георги Ушев, който е равностоен на „махленско критикуване“ и „каруцарско хокане“ и с който е нарушен принципът на неутралитет и безпристрастност на съда.

Най-нови

Зет като мед: Плевнелиев издържа тъщата

Зет мечта е президентът Росен Плевнелиев. Съпругът на Деси Банова се грижи изцяло за нейната майка Лиляна и не пести средства, за...

Румен Радев с важна новина за пенсиите и заплатите, засяга всички

Президентът Румен Радев определи като "абсолютни спекулации" слуховете за фалит на държавата. "Финансите на държавата са стабилни. Финансовото министерство...

Блага вест: Любима тв двойка чака бебе

Една от любимите тв двойки - Тина и Миро от "Един за друг", ще стават родителите. Щастливото семейство съобщи...

Вижте кога местим стрелките на часовника с час напред

На 26 март 2023 г. в 03:00 часа местно време се въвежда лятно часово време. Тогава часовниците се преместват...

Каква мръсотия написа Диана Димитрова на 15-годишната дъщеря на Юлиан Вергов

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство по сигнала на актрисата Диана Димитрова за престъпление от общ характер. „След внимателен...

Още интересни публикации