понеделник, декември 5, 2022

РЗИ санкционира Бойко: 1000 лв. глоба, че ходи без маска

Глобата обаче не е за него лично, а аргументът на шефа на здравната инспекция - че отговорността е на организатора на посещението, който е допуснал да има нарушители

Последно

Тони Димитрова избухна: Ти, нищожество, не ме е страх от теб

Преди броени дни Силвия Кацарова обяви в профила си в социалните мрежи, че е спечелила важно съдебно...

Диана Димитрова: В НАТФИЗ месеци наред бях психически тормозена от педагог

Едно признание предизвика вълна от реакции в социалните мрежи. В емоционален пост във...

Случи се чудо – Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Ловеч ще наложи на администрацията на Министерския съвет (МС) глоба от 1000 лв. заради посещението на премиера Бойко Борисов без маска в храм в града, научи „Дневник“ от директора й д-р Анета Винева.

На 28 септември в новия храм „Св.Св. Кирил и Методий“ премиерът отново престъпи наложеното със заповед на здравния министър задължение за покриване на носа и устата на публични места на закрито в България. Глобата обаче не е за него лично, а аргументът на шефа на здравната инспекция – че отговорността е на организатора на посещението, който е допуснал да има нарушители.

„В сряда (14 октомври) окончателно оформих наказателното постановление, предявила съм имуществена санкция в размер на 1000 лв., като преценката ми за глобата е основана на факта, че в църквата без маска са повече от един представители на МС. Това е видно и от кадрите в храма“, каза пред „Дневник“ Винева. На една от снимките, разпространени от правителствената пресслужба на 28 септември, до премиера е зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който има маска, но тя не закрива носа и устата му.

В качеството на организатор

Актът на РЗИ-Ловеч за установено административно нарушение е съставен на администрацията на Министерския съвет (към юридическо лице) в качеството й на организатор на посещението на Борисов в Ловеч. Глобата за такова нарушение е между 500 и 2000 лв., разясни пред „Дневник“ директорът на инспекцията.

Борисов беше на посещение в храма по покана на Ловчанския митрополит Гавраил, за да получи ордена на Светите Новоселски мъченици на митрополията. Според изпратеното тогава от правителствената пресслужба съобщение отличието е връчено заради помощта на правителството за изграждането на новия катедрален храм и заради решението да не затваря храмовете за Великден, въпреки извънредното положение.

Организатор и домакин на събитието е била Ловчанската митрополия, потвърди пред „Дневник“ секретарят й Христо Николов. Въпреки това, според Анета Винева, отговорността е на правителствената администрация, тъй като тя стояла зад цялото посещение, част от което е била церемонията. Според Закона за държавния протокол Дирекция „Държавен протокол“ заедно с Националната служба за охрана (НСО) организира или съгласува с организаторите участието на представители на министър-председателя и представители на МС в събития.

Актът е изпратен от РЗИ-Ловеч на 2 октомври с куриер, депозиран в МС на 6-ти и върнат в здравната инспекция на 8 октомври. След като са оценени всички обстоятелства около нарушението и след като е изчакан тридневният срок от подписването, в който нарушителят може да направи писмени възражения по него, на 14 октовмври е издадено наказателното постановление.

„Администрацията на МС няма възражения по акта и при спазване на законоустановените срокове ще получи наказателно постановление, в което ще бъде определено конкретното административно наказание“, коментираха пред „Дневник“ от пресслужбата на кабинета. Оттам уточниха, че до момента правителствената администрация не е глобявана за нарушаване на противоепидемичните мерки.

Системен нарушител

Борисов вече би трябвало да има една наложена глоба за нарушение на забраната – заради посещението си в Рилския манастир на 23 юни, когато той, регионалният министър Петя Аврамова и придружителите им влязоха църквата отново без предпазни маски. Единствените спазили правилата бяха охранителите от НСО.

Министерството на здравеопазването реагира със светкавично съобщение до медиите, в което се казваше: „На премиера, членовете на екипа му, журналистите, операторите, фотографите и всички други, които са били в църквата, ще бъдат връчени актове на административно нарушение заради неспазването на противоепидемичните мерки и в частност за нарушаване заповедта на здравния министър, с която от днес на закрити обществени места е задължително носенето на защитна маска или друго предпазно средство, покриващо носа и устата“.

Малко по-късно Би Ти Ви цитира пресслужбата на министерството да уточнява, че глобата ще бъде 300 лв. Това е най-ниската санкция за физическо лице по закон, което означава, че РЗИ-Кюстендил, за разлика от РЗИ-Ловеч, е преценило да санкционира Борисов в лично качество. Ден по-късно в излъчвана пряко фейсбук профила му инспекция на тунел „Железница“ той се оплака, че ще трябва да плати: „Вече ми омръзна̀ да плащам. Не стига, че работѝхме месеци наред без заплата, ами сега и глоби“, възмути се премиерът, намеквайки за приетото по идея на ГЕРБ рeшeниe нa Нaрoднoтo cъбрaниe oт 1 aприл дo крaя нa извънрeднoтo пoлoжeниe (13 май) дeпутaтитe, миниcтритe и други виcши чинoвници дa рaбoтят бeз зaплaти.

Две седмици по-късно Борисов обясни на пресконференция, че бил глобен, защото се навел да целуне икона, въпреки че на видеокадрите от посещението ясно се вижда, че е с открито лице през цялото време в църквата.

Опитът за проверка дали глобата е наложена и платена е неуспешен засега. В отговор на въпросите на „Дневник“ от РЗИ-Кюстендил поискаха да се изпрати заявление по Закона за достъп до обществена информация. Първоначалният срок за отговор е между 14 дни и месец.

В края на юни Бойко Борисов беше сниман без маска и на партийна сбирка на ГЕРБ в Стара Загора. Последваха анонси на властите, че на управляващата партията ще бъде наложена глоба за нарушаване на противоепидемичните мерки в залата, тъй като и почти всички присъстващи не са носили маски и не са спазвали дистанция. Миналата седмица вестник „Сега“ цитира коментар на местното РЗИ, че в инспекцията не е постъпвала информация за проведената среща и съответно не са предприемани и действия, а за информация се препраща към столичната инспекция.

Българският министър-председател е „хващан“ да пренебрегва правилата и на международни форуми. Преди време маската на Борисов, поставена без да покрие носа му, беше посочена с пръст от канцлера на Германия Ангела Меркел, а снимката обиколи световните медии.

Най-нови

Тони Димитрова избухна: Ти, нищожество, не ме е страх от теб

Преди броени дни Силвия Кацарова обяви в профила си в социалните мрежи, че е спечелила важно съдебно дело за сагата около авторските...

Диана Димитрова: В НАТФИЗ месеци наред бях психически тормозена от педагог

Едно признание предизвика вълна от реакции в социалните мрежи. В емоционален пост във Facebook тази седмица, актрисата Диана...

Семейството на покойния Косьо Самоковеца се покри в Австрия

Роднините на убития в Амстердам Константин Димитров – Косьо Самоковеца се радват на нов живот извън пределите на България.

Владислав Горанов: Борисов трябва да е премиер – когато имаш Меси, не търсиш Анхел ди Мария

Кабинет с премиер Десислава Атанасова най-вероятно няма да видим, ние премиер си имаме, той се казва Бойко Борисов. Особено...

Ясни са зодиите, които ще страдат през декември

КОЗИРОГМоже да сте чули слух или нещо, което знаете, че е клюка, но въпреки това го приемате присърце. Ти си по-умен от...

Още интересни публикации