петък, декември 2, 2022

Румен и Деси Радеви са били изгонени безцеремонно от Естония, ясна е и причината за гафа

След дипломатическия конфуз: Държавният ни глава и жена му под принудителна карантина

Последно

Късметче на деня за 2 декември 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 2 декември 2022 година "Ето, че пак най-добрият късмет случи...

Велко Кънев помни до края си последните думи на умиращия Апостол Карамитев

Mлад актьор. Талантлив. Нахъсан. Изиграва ролята си на сцената. Брилянтно. Откроява се от всички колеги.

Пуснат в София фиш за 2,60 донесе 5,7 милиона лева от тотото

България има своя нов милионер от тотото. В 95-ия тираж някой е познал и...

Брутално е бил изгонен от Естония Румен Радев след скандала, който се е разгорял там заради контакта му с болен от коронавирус, за който е скрил. ПИК разузна, че лично премиерът на държавата-домакин Юри Ратас е съобщил с рязък тон в телефонен разговор с Радев, че той и делегацията му трябва да напуснат страната при първа възможност. Подобно изхвърляне е безпрецедентно в дипломатическите отношения между двете страни, а и по принцип в подобни ситуации. Естонците обаче са били бесни на Радев, задето е укрил, че е контактувал с болен от коронавирус и въпреки това не си е направил тест, пристигнал е в Талин и не е уведомил никого. Домакините са научили за скандала не от българския президент и хората му, а от военното си разузнаване, което предало, че четири дни преди визитата в Естония, Радев е бил близко до заразения командир на ВВС Димитър Петров.

Естонският премиер е бил повече от рязък – наредил е на Радев да карантинира и изолира делегацията си и е заявил, че са му отказани всички срещи с местните власти, както и вечерята с гостите на инициативата „Три морета“. 33-ма души от родната делегация, които българският президент завел в условията на корона криза в Естония, както и целият ни авиоотряд, са били затворени в хотел „Радисън“. Радев и жена му Десислава пък са карантинирани в апартамент в „Суис“ и получили забрана да напускат хотела, преди да си тръгнат в най-кратки срокове за България.
Така на практика цяла ни делегация, пилотите и стюардесите се оказали заложници заради крайната безотговорност на президента. Много от тях са в шок от скандала, който гръмна с огромна сила в Талин и местните медии. Освен това треперели дали не са заразени.

Преди военното разузнаване на Естония да информира властите там за контакта на Радев със заразения Димитър Петров, той е криел този факт. Въпреки опасността да пренася заразата, той се срещал с редица делегати в Естония и на инициативата „Три морета“. Скандалът с подобно поведение е безпрецедентен и се превърна във водеща тема в естонските и руските медии, но въпреки това от „Дондуков“ 2 казват, че нямали подобна информация на този етап и продължават да крият истината.

Президентът Румен Радев – под принудителна карантина

„Президентът е български гражданин, като всички останали. Към него ще бъдат приложени нормативните разпоредби, каквито са към момента”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. „В момента, в който кацне в България, ще бъде в обхвата на заповедта като контактно лице. Той ще бъде поставен под карантина. На летището ще му бъде предложено да му се направи PCR тест и докато излязат резултатите, ще е под карантина”, обясни проф. Ангелов. Същото ще важи за целия екипаж.

От 33-ма души в делегацията обаче само трима са пожелали да си направят PCR тест на летището. Двама от тях са репортерът и операторът на NOVA. На Летище София самият Радев заяви пред журналисти, че в рамките на по-малко от 1 седмица има 2 PCR-теста. Единият е от вторник, преди да замине за Гърция. Вторият е от вчера. И двата са отрицателни. „Намирам се в чудесна физическа форма, без никакви симптоми”, каза президентът. „Противно на спекулациите нито аз, нито делегацията ми сме били под карантина в Естония. От началото на кризата с COVID-19, аз постоянно съм в контакт с хиляди хора в страната, но стриктно спазвам всички здравни мерки. Не съм имал проблем, нямам такъв и сега”, каза още Румен Радев.

Това, че българската делегация излита по спешност към България и всичките срещи са отменени стана ясно във вторник преди обед. В официално съобщение от пресслужбата на държавния глава се казва, че след телефонен разговор между Радев и естонския му колега „двамата взеха решение за отлагане на посещението на българския държавен глава в Естония, поради усложнената обстановка от коронавирус”. Малко по-късно, в социалната мрежа, Керсти Калюлайд беше по-конкретна.

„За съжаление трябваше да отменим официалното посещение на българския държавен глава, планирано за днес, защото вчера следобед се оказа, че президентът Радев е имал контакт с COVID-19 позитивен, преди да пристигне в Естония. След пристигането на информацията в Естония са взети всички необходими мерки и българската делегация е изолирана в хотела.”
Това била и причината Радев да не присъства на официалната вечеря на Инициативата „Три морета”.
Последва второ официално съобщение на администрацията на Радев – че на българската делегация в Талин не е налагана карантина. И президентът не е бил контактен с лице с доказан коронавирус към конкретния момент.

Като върховен главнокомандващ, Румен Радев е бил контактен със заразения с COVID – 19 шеф на Военновъздушните сили ген. Димитър Петров, макар и преди да му бъде направен тест. На нея беше и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
„Ген. Петров в събота се е почувствал зле, направили са му тест, в неделя е излязъл резултата и лично ми се обади началника на ВМА – ген. Мутафчийски и ме предупреди, че тестът му е положителен. За мен не е привично да си седя три дни вкъщи. Донесоха ми няколко камари папки за четене и за резолюции и работя си вкъщи”, заяви Красимир Каракачанов.

По думите му всички контактували с ген. Петров са били уведомени. В това число и президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев.
„Колкото съм бил аз наблизо, толкова е бил и той наблизо. Предполагам, че е бил предупреден, но дали си е направил тест, не мога да ви отговоря, нямам информация”, каза още Каракачанов.
През целия ден контактът на журналистите с екипа на президента беше чрез прессъобщения.

Излезе резултатът от втория COVID-19 тест на Румен Радев

Oтрицaтeлeн e рeзултaтът oт тecтa зa кoрoнaвируc нa държaвния глaвa Румeн Рaдeв, нaпрaвeн cлeд зaвръщaнeтo нa бългaрcкaтa дeлeгaция oт пoceщeниeтo в Тaлин.
Тoвa cъoбщихa oт прecceкрaтaриaтa нa прeзидeнcтвoтo.
Oтрицaтeлният рeзултaт oт тecтa e пoтвърдeн oт Нaциoнaлнaтa рeфeрeнтнa лaбoрaтoрия.
Тoвa e втoрият oтрицaтeлeн тecт зa кoрoнaвируc нa държaвния глaвa в рaмкитe нa двa пoрeдни дни и трeти в рaмкитe нa ceдмицa.

Най-нови

Велко Кънев помни до края си последните думи на умиращия Апостол Карамитев

Mлад актьор. Талантлив. Нахъсан. Изиграва ролята си на сцената. Брилянтно. Откроява се от всички колеги. Завесите се спускат, аплодисментите...

Пуснат в София фиш за 2,60 донесе 5,7 милиона лева от тотото

България има своя нов милионер от тотото. В 95-ия тираж някой е познал и шестте числа, изтеглени в играта...

Филип бесен след финала на „Игри на волята“

Любимецът на зрителите в "Игри на волята" Филип бил бесен след финала на шоуто. Инженерът си тръгва супер ядосан от плажа, където...

Валери Йорданов: Страхувам се за живота си, ще съдя директора на Народния театър

"Цяла нощ не съм спал и на сутринта бях в болница с 27,3 кръвна захар. Извадил съм си...

Васко Кръпката: Срам ме е, че гоним украинци

"Срам ме е от всичко това. Оказа се, че целият нормален свят помага на Украйна по всякакъв начин, само нашата държава шикалкави...

Още интересни публикации