сряда, септември 27, 2023

Румен и Деси Радеви са били изгонени безцеремонно от Естония, ясна е и причината за гафа

След дипломатическия конфуз: Държавният ни глава и жена му под принудителна карантина

Последно

Късметче на деня за 27 септември 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 27 септември 2023 година Работи за щастието си сега, а...

Валери Божинов козирува на Бойко, подари му екип на „Левски“

Хитово видео с Бойко Борисов сподели в социалните медии култовият футболист Валери Божинов. Докато...

Богослов: Предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ

„Защо трябва да сме учудени, след като предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ...

Брутално е бил изгонен от Естония Румен Радев след скандала, който се е разгорял там заради контакта му с болен от коронавирус, за който е скрил. ПИК разузна, че лично премиерът на държавата-домакин Юри Ратас е съобщил с рязък тон в телефонен разговор с Радев, че той и делегацията му трябва да напуснат страната при първа възможност. Подобно изхвърляне е безпрецедентно в дипломатическите отношения между двете страни, а и по принцип в подобни ситуации. Естонците обаче са били бесни на Радев, задето е укрил, че е контактувал с болен от коронавирус и въпреки това не си е направил тест, пристигнал е в Талин и не е уведомил никого. Домакините са научили за скандала не от българския президент и хората му, а от военното си разузнаване, което предало, че четири дни преди визитата в Естония, Радев е бил близко до заразения командир на ВВС Димитър Петров.

Естонският премиер е бил повече от рязък – наредил е на Радев да карантинира и изолира делегацията си и е заявил, че са му отказани всички срещи с местните власти, както и вечерята с гостите на инициативата „Три морета“. 33-ма души от родната делегация, които българският президент завел в условията на корона криза в Естония, както и целият ни авиоотряд, са били затворени в хотел „Радисън“. Радев и жена му Десислава пък са карантинирани в апартамент в „Суис“ и получили забрана да напускат хотела, преди да си тръгнат в най-кратки срокове за България.
Така на практика цяла ни делегация, пилотите и стюардесите се оказали заложници заради крайната безотговорност на президента. Много от тях са в шок от скандала, който гръмна с огромна сила в Талин и местните медии. Освен това треперели дали не са заразени.

Преди военното разузнаване на Естония да информира властите там за контакта на Радев със заразения Димитър Петров, той е криел този факт. Въпреки опасността да пренася заразата, той се срещал с редица делегати в Естония и на инициативата „Три морета“. Скандалът с подобно поведение е безпрецедентен и се превърна във водеща тема в естонските и руските медии, но въпреки това от „Дондуков“ 2 казват, че нямали подобна информация на този етап и продължават да крият истината.

Президентът Румен Радев – под принудителна карантина

„Президентът е български гражданин, като всички останали. Към него ще бъдат приложени нормативните разпоредби, каквито са към момента”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. „В момента, в който кацне в България, ще бъде в обхвата на заповедта като контактно лице. Той ще бъде поставен под карантина. На летището ще му бъде предложено да му се направи PCR тест и докато излязат резултатите, ще е под карантина”, обясни проф. Ангелов. Същото ще важи за целия екипаж.

От 33-ма души в делегацията обаче само трима са пожелали да си направят PCR тест на летището. Двама от тях са репортерът и операторът на NOVA. На Летище София самият Радев заяви пред журналисти, че в рамките на по-малко от 1 седмица има 2 PCR-теста. Единият е от вторник, преди да замине за Гърция. Вторият е от вчера. И двата са отрицателни. „Намирам се в чудесна физическа форма, без никакви симптоми”, каза президентът. „Противно на спекулациите нито аз, нито делегацията ми сме били под карантина в Естония. От началото на кризата с COVID-19, аз постоянно съм в контакт с хиляди хора в страната, но стриктно спазвам всички здравни мерки. Не съм имал проблем, нямам такъв и сега”, каза още Румен Радев.

Това, че българската делегация излита по спешност към България и всичките срещи са отменени стана ясно във вторник преди обед. В официално съобщение от пресслужбата на държавния глава се казва, че след телефонен разговор между Радев и естонския му колега „двамата взеха решение за отлагане на посещението на българския държавен глава в Естония, поради усложнената обстановка от коронавирус”. Малко по-късно, в социалната мрежа, Керсти Калюлайд беше по-конкретна.

„За съжаление трябваше да отменим официалното посещение на българския държавен глава, планирано за днес, защото вчера следобед се оказа, че президентът Радев е имал контакт с COVID-19 позитивен, преди да пристигне в Естония. След пристигането на информацията в Естония са взети всички необходими мерки и българската делегация е изолирана в хотела.”
Това била и причината Радев да не присъства на официалната вечеря на Инициативата „Три морета”.
Последва второ официално съобщение на администрацията на Радев – че на българската делегация в Талин не е налагана карантина. И президентът не е бил контактен с лице с доказан коронавирус към конкретния момент.

Като върховен главнокомандващ, Румен Радев е бил контактен със заразения с COVID – 19 шеф на Военновъздушните сили ген. Димитър Петров, макар и преди да му бъде направен тест. На нея беше и министърът на отбраната Красимир Каракачанов.
„Ген. Петров в събота се е почувствал зле, направили са му тест, в неделя е излязъл резултата и лично ми се обади началника на ВМА – ген. Мутафчийски и ме предупреди, че тестът му е положителен. За мен не е привично да си седя три дни вкъщи. Донесоха ми няколко камари папки за четене и за резолюции и работя си вкъщи”, заяви Красимир Каракачанов.

По думите му всички контактували с ген. Петров са били уведомени. В това число и президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев.
„Колкото съм бил аз наблизо, толкова е бил и той наблизо. Предполагам, че е бил предупреден, но дали си е направил тест, не мога да ви отговоря, нямам информация”, каза още Каракачанов.
През целия ден контактът на журналистите с екипа на президента беше чрез прессъобщения.

Излезе резултатът от втория COVID-19 тест на Румен Радев

Oтрицaтeлeн e рeзултaтът oт тecтa зa кoрoнaвируc нa държaвния глaвa Румeн Рaдeв, нaпрaвeн cлeд зaвръщaнeтo нa бългaрcкaтa дeлeгaция oт пoceщeниeтo в Тaлин.
Тoвa cъoбщихa oт прecceкрaтaриaтa нa прeзидeнcтвoтo.
Oтрицaтeлният рeзултaт oт тecтa e пoтвърдeн oт Нaциoнaлнaтa рeфeрeнтнa лaбoрaтoрия.
Тoвa e втoрият oтрицaтeлeн тecт зa кoрoнaвируc нa държaвния глaвa в рaмкитe нa двa пoрeдни дни и трeти в рaмкитe нa ceдмицa.

Най-нови

Валери Божинов козирува на Бойко, подари му екип на „Левски“

Хитово видео с Бойко Борисов сподели в социалните медии култовият футболист Валери Божинов. Докато лидерът на ГЕРБ и бивш...

Богослов: Предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ

„Защо трябва да сме учудени, след като предстоятелят на Руската православна църква е висш офицер от КГБ и по-голямата част от Светия...

Кошмарна присъда чака заловените ни шпиони в Англия

Петима български граждани бяха задържани под стража, след като се явиха пред лондонски съд, обвинени в шпионаж в полза на Русия.

За 2 години: Сиренето, кашкавалът и яйцата поскъпнаха с рекордните 50%

Млякото, сиренето, кашкавалът и яйцата са поскъпнали с близо 50 на сто за две години. Годишната инфлация към края...

Вкарват Славчо Пеев в санаториум

На специално лечение в санаториум ще се подложи актьорът ветеран Славчо Пеев. Комедийната звезда на Сатирата е започнал да...

Още интересни публикации