четвъртък, юни 8, 2023

Румен Радев: Няма реални бомбени заплахи, хибридните атаки не застрашават вота

Няма да изпращаме оръжия и боеприпаси за Украйна, настоя президентът

Последно

Мария Габриел родила при каката на Бойко

Единственият син на Мария Габриел и съпруга й Франсоа се е появил на бял свят в болницата,...

Миската от „Барселонагейт“ се появи, носи годежен пръстен

Митичната манекенка Борислава Йовчева, замесена в аферата „Барселонагейт“, излезе на светло след повече от 10 години в...

Лена Бориславова ражда около 15 септември

Лена Бориславова в момента е бременна в 6-ия месец. Това разкри самата тя с...

В момента няма реални заплахи нито за образователната система, нито за изборите.

Така коментира поредицата бомбени заплахи в различни български училища президентът Румен Радев малко след като се включи в празника по случай годишнината на Химикотехнологичния и металургичен университет в София.

Такива серии от бомбени заплахи текат не само в България, а в цяла Европа и САЩ, посочи Радев.

Той увери, че органите на реда и партньорските служби правят всичко възможно да установят и неутрализират източниците на тези заплахи.

„Докато не видим ясно установен източника не можем да кажем откъде идват и кой ги извършва“, добави още той. Радев бе категоричен, че атаките не са реални, а хибридни.

Не очаквам и се надявам органите на реда да вземат всички мерки да има спокойствие за изборния процес, добави той.

На въпрос за гнева на зърнопроизводителите и готовността им за протести, държавният глава посочи, че вече е реагирал в рамките на правомощията си.

„Поставих сериозно този въпрос за Съвета на европейския съюз, пред председателите на съвета и на ЕК. Заедно с лидерите на Полша, Чехия, Румъния.

Настояваме за спешно регулиране на този въпрос и получаване на адекватна подкрепа към нашите селскостопански производители, така че те да отговарят на щетите, които претърпяха“, каза той.

Президентът отговори задочно на критиките за позицията му по темата за изпращането на оръжие за Украйна.

„Българската позиция е ясна и еднозначна – ние няма да изпращаме оръжия и боеприпаси за Украйна“, настоя той.

„Г-н Костов явно е забравил българската конституция, но ние не сме забравили, че по време на неговото властване България бе разпродадена на безценица“, контрира той атаките от Иван Костов, че узурпира властта.

„Не президентската институция, а политическите партии отдавна излязоха извън нормите на българската конституция със системния си отказ да поемат отговорност и да съставят правителство.

Призовавам ги да поемат тази отговорност и да съставят редовно правителство, в противен случай конституцията ясно казва – президентът е длъжен да назначи служебно правителство, когато партиите не искат, не могат или ги е страх.

Сега имаме комбинация от всички тези случаи. Не е толкова страшно. Служебното правителство показа, че страната може да се управлява ефективно, дори и по време на тежка криза.

Нещо повече – след решаването на редица важни проблеми и кризи именно от служебното правителство, сега ще бъде много по-лесно“, добави още Радев.

Президентът подчерта, че т. нар.“ триъгълни сделки“ за въоръжение и самолети не са безплатни, а кабинетът „Петков“ е изпуснал възможността да се възползва от тях, когато е трябвало.

„Март и април някои държави членки на НАТО са сключили споразумение с Германия, няма безплатни сделки – даваш старо въоръжение, получаваш старо, но натовски тип“, поясни той.

И обясни за сегашните триъгълни сделки, специално Словакия дава МИГ29 и получава бойни хеликоптери. „Има разлика – едното е средство за противовъздушна отбрана другото е хеликоптери.

Има смисъл ако нашето правителство е готово в следващия парламент да заделят 700 млн лв за хеликоптери. Тези сделки не решават въпроса с охраната на българското въздушно пространство „, подчерта той.

Най-нови

Миската от „Барселонагейт“ се появи, носи годежен пръстен

Митичната манекенка Борислава Йовчева, замесена в аферата „Барселонагейт“, излезе на светло след повече от 10 години в анонимност. „Ретро“...

Лена Бориславова ражда около 15 септември

Лена Бориславова в момента е бременна в 6-ия месец. Това разкри самата тя с публикация в социалните мрежи.

Любимата на Ламбо Ирен Кривошиева раздели имотите със сестра си

Ирен Кривошиева продава 600 декара гори и ниви. Звездата от "В името на народа" ще раздели парите от бъдещата...

Щерката на Кичка Бодурова идва на Черноморието за юбилея си

Кристи-Жаклин Зарпас, дъщерята на Кичка Бодурова, ще отпразнува 30-годишния си юбилей в България това лято. Това разкри именитата й...

Победителят от „Хелс Китчън“ Станислав с горещи разкрития за годеницата си

"Бях много притеснен преди да предложа брак на любимата си Божидара. Едва събрах смелост да направя тази крачка, но...

Още интересни публикации