петък, декември 2, 2022

Румен Радев удари оглушителен шамар на Бойко: Хората са навън, няма да се приберат

Младите и талантливи хора на България ни извадиха от апатията

Последно

Късметче на деня за 2 декември 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 2 декември 2022 година "Ето, че пак най-добрият късмет случи...

Велко Кънев помни до края си последните думи на умиращия Апостол Карамитев

Mлад актьор. Талантлив. Нахъсан. Изиграва ролята си на сцената. Брилянтно. Откроява се от всички колеги.

Пуснат в София фиш за 2,60 донесе 5,7 милиона лева от тотото

България има своя нов милионер от тотото. В 95-ия тираж някой е познал и...

Младите и талантливи хора на България ни извадиха вече от апатията. Страната се събужда, хората са по улиците и скандират „Мутри – вън!“.
Това бяха първите думи на президента Румен Радев в Пловдив след срещата му с трима студенти от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Той дойде да види дипломните им работи в Градската художествена галерия.

Отвън го аплодираха негови привърженици с възгласи „Радев, Радев“, а до тях скандираха „Оставка“ с плакати активисти от младежката организация на ГЕРБ. Президентът понечи да отиди при тях, но те не му дадоха думата. Тогава Радев влезе в галерията. И разговаря със студентите Петя Трифонова, Георги Христов и Атанас Димитров.Преди това те обясниха, че са им казали да дойдат. Изложбата с творбите им е открита още на 9 юли.

„Именно тези талантливи млади хора върнаха нашата надежда, защото изразиха ясно, че няма да търпят униженията на невежеството, корупцията и наглостта. Те осъзнават своята мисия, че тяхното поколение е призвано да изгони мафията от властта и прокуратурата. Има народи без правителства, но няма правителство без народ„, посочи Радев.
По думите му нямало никакъв смисъл кабинетът да се хвали сам пред огледалото. Според президента страхът от разкриването на чудовищните злоупотреби на това управлението от възмездието, от пресичането на изборните манипулации бил напълно разбираем, но безвъзвратно закъснял, защото българите били вече на улицата.

Държавният глава подчерта, че главният прокурор не се ползва с уважението на адвокати, съдии и честни прокурори. „Гешев имаше много възможности, и то с железни улици, да разкрие огромните злоупотреби на властта и партниращата й олигархия. Но той избра да е с тях. Единственият изход е оставка“, отсече Радев.
Той е категоричен, че никакви прегрупирания вътре в кабинета не можели да го спасят и оставката е на дневен ред. „Хората са по улицата и те няма да се приберат, преди да видят тези две оставки – на правителството и на главния прокурор“, каза президентът.
Радев повтори, че ремонтът в правителството нямал смисъл, защото било късно за това.

Попитан вярно ли е, че Делян Пеевски му е съставил служебния кабинет, Радев отвърна: „Аз нито познавам този Шишо, нито Доган, нито Божков. Но в случая премиерът е давал огромни обществени поръчки за милиарди. Друг е пушел пури, друг е раздавал банки, а не моето служебно правителство. Така, че всеки който е имал вземане-даване с този кръг, ще си носи последиците“, отсече той.

Според него протестите не били социални, а за морал в управлението на държавата. „Докато чекмеджетата са пълни с пачки и пистолети, докато се пушат тайно пури в късни доби, няма как да правителството да остане“, добави. И пак повтори, че никакви прегрупирания не можели да върнат доверието.
Президентът обясни, че няма намерение да остане на протеста в Пловдив, но призова хората да не спират. „Не зависи от управляващите дали са съгласни със служебно правителство. Процесът е тръгнал искат не искат. Ще стигнем дотам“, добави той. Попитан има ли вариант кои ще назначи, той каза, че на този етап не коментира. Но после вмъкна: „Аз съм готов за всичко“.

Когато излезе от галерията младежите от ГЕРБ го посрещнаха отново с възгласи „Оставка“ и плакати „Радев, вземай си дрона и на село“, „Резидент – разединител“, „Фигурант на Божков“, „Рублев -вън“. Той обаче този път ги подмина и отиде при тези, които искаха да се снимат с него. „С вас сме, г-н президент“, каза му млада майка.
Радев направи кратка разходка по главната улица на Пловдив. В повечето време вървеше сам с екипа си. Тук-таме го спираха хора за снимка. Когато отиде на феста със скарите от „Вкусът на Пловдив“, възрастен мъж отиде при него с думите „Гордея се с вас“. Оказа се, че са работили заедно в Граф Игнатиево.
Точно до щанда с хлябовете 43-годишната Гюлшен Емин от Кърджали отиде до президента и го увери, че е с него.

Най-нови

Велко Кънев помни до края си последните думи на умиращия Апостол Карамитев

Mлад актьор. Талантлив. Нахъсан. Изиграва ролята си на сцената. Брилянтно. Откроява се от всички колеги. Завесите се спускат, аплодисментите...

Пуснат в София фиш за 2,60 донесе 5,7 милиона лева от тотото

България има своя нов милионер от тотото. В 95-ия тираж някой е познал и шестте числа, изтеглени в играта...

Филип бесен след финала на „Игри на волята“

Любимецът на зрителите в "Игри на волята" Филип бил бесен след финала на шоуто. Инженерът си тръгва супер ядосан от плажа, където...

Валери Йорданов: Страхувам се за живота си, ще съдя директора на Народния театър

"Цяла нощ не съм спал и на сутринта бях в болница с 27,3 кръвна захар. Извадил съм си...

Васко Кръпката: Срам ме е, че гоним украинци

"Срам ме е от всичко това. Оказа се, че целият нормален свят помага на Украйна по всякакъв начин, само нашата държава шикалкави...

Още интересни публикации