вторник, май 17, 2022

Русия ни постави ултиматум: Силите на НАТО да напуснат България (обновена)

Румен Радев към Москва: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било

Последно

Късметче на деня за 18 май 2022-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 18 май 2022 година "Пада ви се най-желаното късметче -...

Петър Волгин: Румен Радев бързо да покаже вратата на Кирил и Асен

Сигурно помните еуфорията, която съпровождаше престоя на министерските постове на неизвестните преди това Кирил Петков и Асен...

Изповед: Лили Иванова разкри голямата истина за мъжете в живота си

Лили Иванова вдига сензационно завесата над личния си живот, който години наред пази в абсолютна тайна. Примата...

Изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния е част от гаранциите за сигурност, които Русия търси от Запада, съобщи в петък руското външно министерство, цитирано от РИА Новости. Москва поиска юридически обвързващи гаранции от НАТО да спре разширяването си и да се върне в границите си от 1997 г.

„Един от стълбовете на нашите инициативи е нарочно формулиран много ясно и не позволява двусмислени тълкувания. Говорим за изтегляне на чужди сили, техника, оръжия и други стъпки, за да се върнем към конфигурацията от 1997 г. на територията на държави, които не са били членове на НАТО към посочената дата. Те включват както България, така и Румъния“, се казва в писмени отговори на Министерството на външните работи на въпроси, изпратени от медии за годишната пресконференция на Сергей Лавров.

Играта загрубя: Русия нахлува в Украйна до месец, удря по въздух

Днес предстои пореден опит за намиране на дипломатическо решение на украинската криза. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще се срещне в Женева с руския външен министър Сергей Лавров. През май 1997 г. Русия и НАТО подписаха Основополагащия акт, в който потвърдиха, че „не гледат един на друг като противници“ и създават „механизъм за консултации, координация и съвместни действия“.

През 1999 г. в алианса пакта бяха приети Унгария, Полша и Чехия, през 2004 г. – България, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Словения и Естония, през 2009 г. – Албания и Хърватия, през 2017 г. – Черна гора, а през 2020 г. – Северна Македония. Понастоящем НАТО обединява 30 страни и продължава политиката си на „отворени врати“, припомня БТА. Да бъдат изслушани в парламента премиерът Кирил Петков, външният министър Теодора Генчовска и военният Стефан Янев поискаха от ГЕРБ след ултиматума на руското МВнР за изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния.

Това пряко засяга суверенитета на Република България“, подчерта председателката на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Коментарът се очаква по късно в парламента, защото посочените министри трябва да се явят на петъчния парламентарен контрол.

Румен Радев отговори на Москва: Не приемаме ултимативни искания от когото и да било

„Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно. В страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника“. Това се казва в позиция на президента Румен Радев, разпространена от прессекретариата на държавния ни глава. В нея се казва още:

„Суверенното решение за подобно постоянно присъствие или временно разгръщане принадлежи на България, в съответствие със съюзните ни ангажименти. Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било.“

Кирил Петков към Кремъл: Ние сме членове на НАТО и сами си решаваме политиките

От тази трибуна искам ясно да заявя – България е суверенна държава и отдавна сме направили избор, ставайки член на НАТО и като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори. Това каза в декларация от парламентарната трибуна министър-председателят Кирил Петков. Поводът е искането на Русия силите на НАТО да се изтеглят от България и Румъния.

Вашингтонският договор не предвижда втора категория страни членки, за които колективната отбрана да се прилага избирателно или в ограничен обем. Призоваваме Руската федерация да остане ангажирана в конструктивния диалог за деескалация на напрежението, както и да работи за по-сигурна Европа, основана на върховенството на правото и стриктно прилагане на поетите международно-правни ангажименти, каза Петков.

Благодарим на премиера, че дойде да каже все пак нещо. Позицията ви е ясна, до голяма степен преповтарящата нашата декларация, което е хубаво. Но очаквахме нещо по-подробно и детайлно, което да дава яснота накъде върви България в тази ситуация. Да вземете отношение и за министъра на обраната, чието мнение контрастира с вашето и се появява с някакви антинатовски протести. Очакваме да се събере и КСНС за националната ни сигурност. Днес имахме определен казус, но той не изчерпва целият набор от заплахи, които Руската федерация представлява за източния фланг на НАТО, от който България е част, коментира депутатът от ГЕРБ Даниел Митов.

Ултиматумът на Владимир Путин: Русия провокира нова война

Доволни сме от бързата и навременна реакция на премиера да заеме една ясна позиция в полза на българското членство в НАТО. Това е една силна позиция и аз съм удовлетворен от нея. Ние от ДБ ще подкрепяме усилията на правителството за развитието ни в НАТО, на институциите по сигурност, включително съвета по сигурност, коментира съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

От трибуната поиска думата и ексминистърката на външните работи от ГЕРБ Екатерина Захариева, но шефът на парламента Никола Минчев й направи забележка, че иска отговор на същите въпроси, на каквито и колегата й Даниел Митов. Единствено българският народ и държава могат да решават какви войски ще има на територията на България. Недопустимо е Вашингтон и Москва да се разпореждат с нашата вътрешна и външна политика. България няма нужда от конфронтация, каза пък зам.-шефът на „Възраждане“ Цончо Ганев.

Най-нови

Петър Волгин: Румен Радев бързо да покаже вратата на Кирил и Асен

Сигурно помните еуфорията, която съпровождаше престоя на министерските постове на неизвестните преди това Кирил Петков и Асен Василев. Стъпили именно върху това...

Изповед: Лили Иванова разкри голямата истина за мъжете в живота си

Лили Иванова вдига сензационно завесата над личния си живот, който години наред пази в абсолютна тайна. Примата на естрадата ще разбие митовете...

Писна й: Богдана Карадочева се отказа да се бори за пенсията си

Кралицата на шансона Богдана Карадочева се е отказала да се бори да получи пенсия от държавата. 72-годишната певица дълги години се опитва...

Менделсон: Васко Кеца ще кумува на Цветанка Ризова

Васил Найденов е пръв приятел на Цветанка Ризова и новия й мъж – адвоката Красимир Недков. Оказва се, че водещата на „Лице...

Доц. Мангъров с последни новини за детето с неизяснен хепатит у нас

4-годишно дете, прието в Детското отделение на Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров" с неизяснен...

Още интересни публикации