събота, август 20, 2022

Сашо Диков прочете присъдата на БНТ: Тюрлю гювеч, не става за гледане

Журналистът обеща пълна ревизия и край на далаверите в телевизията майка

Последно

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те...

„Няма кой от другите кандидати да гарантира свобода и да осигури независимост на журналистите. Доказал съм, че мога да бъда този тефлонов щит.“ С тези думи и с извинението, че дава пример със себе си, Сашо Диков обясни по време на представянето си пред Съвета за електронни медии как трябва да се промени БНТ. Известният журналист беше първият, който СЕМ изслушва в стартиралия днес конкурс за генерален директор на обществената телевизия.

Концепцията му се основава върху онази, която е написал преди 3 години за участието си в предишния конкурс. По думите му обаче фактите за БНТ продължават да са ужасяващи. Диков даде пример с рейтингите, които в отчетите на БНТ се сравнявали с данни за конкретно предаване отпреди година, но не и с гледаемостта на останалите телевизии.

Журналистка от БНТ направи Камелия и прайда на бъз и коприва

Затова той посочи рейтинга на телевизиите през март, измерен от пийпълметричната агенция ГАРБ. Според тези данни Би Ти Ви е с рейтинг 5,26, Нова тв – 4,62, БНТ с 1,50, БНТ 2 – 0,06, БНТ 3 – 0,06, БНТ 4 – 0,02. Именно заради тези показатели Диков твърди, че десетки милиони изтичат в тази каса без дъно. „Тази свещена крава, наречена БНТ, никой не смее да пипне, вътре да влезе“, каза Диков.

Той емоционално разказа как в цялата си история за пръв път БНТ не отразява посещение на български премиер в чужбина – двудневно, на 10 и 11 юни, а след това мълчи и за видеото с Кирил Петков и Лена Бориславова, как на снимките от официалната вечеря в Гърция Петков е отсъствал и т.н. Накрая през примера за случката в Солун и мълчанието на БНТ, обясни, че ако стане директор, ще задължи дирекция „Информация“ да си свърши работата, както налага законът и интересите на обществото.

В концепцията си Диков иска още БНТ2 да се превърне в публицистична телевизия, която да излъчва само новини, информация и публицистика. По думите му е престъпление в днешните технологични времена телевизията да не може да предоставя репортажи и студия от спортни и културни събития, както и от всичко, което се случва у нас и по света. Един джиесем можел да замени прословутите РТС, а и БНТ 1 била станала пословична с многобройните екипи, които отивали да снимат нещо простичко.

Той ще направи тотална ревизия, за да сложи край на далаверите. „Стига с това източване от външни продукции, както и връщане на пари от тях. На всичко това ще бъде сложен край“, заяви Диков. Обясни, че 26 млн. лева от бюджета на телевизията са за заплати, 54 млн. са за издръжка на медията, от които 47 млн. за външни услуги.

Ще направи и тотална дисекция по думите му на това кой каква работа върши от всичките 1200 служители в БНТ. Според него в „Референдум“ често имало спорни гости, а на „Панорама“ й трябвал журналистически допинг. Диков цитира анкета, направена сред 638 служители преди дни от синдикатите в телевизията. На въпроса кой от кандидатите е предпочитан за шеф на БНТ 70% от тях посочват настоящия Емил Кошлуков, 8,7% – спортната журналистка Василена Матакева, а 1,5% – Венелин Петков.

Захари Бахаров ще прибере 1 милион лева от БНТ

„На първо място – трябва да спре тази катастрофа. Второ, смятам, че имам опита и знанията да го направя. И трето, все пак изкарах 15 години в БНТ, там започнах, имам сантименти и съм задължен на медията. Без нея сигурно щях да съм някакъв анонимен треньор по ски или преподавател в спортна катедра.“ Така коментира пред Марица кандидатурата си за генерален директор на БНТ Сашо Диков.

Програмата е някакъв „тюрлю гювеч“. То не може да я прочетеш, камо ли да гледаш. Има едно предаване „Музика без край“. Е, това е БНТ. Една безгрижна музика си върви в ефира. Ясно беше липсата на позиция, тоталното навеждане пред Бойко Борисов. Но случилото се на 10-11 юни също е потрес.

Най-нови

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено съпричастни към проблемите на околните,...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те и началото на 70-те години...

Фолк звездата Камелия: Животът ми се преобърна с хастара навън

Любимката на няколко поколения фенове има пет албума зад гърба си. Тя е сред най-желаните изпълнители във водещите български клубове. Специално за...

Ваня Щерева откровена до болка: Разделих се с младото си гадже, беше поп-фолк любов

Ваня Щерева разкри в интервю пред Нова телевизия, че връзката й с младото гадже е приключила точно на Нова година и я...

Миролюба Бенатова в най-личната си изповед: Имала съм любови, каквито на хората не се случват и по веднъж

Решаваме да я снимаме на фона на нощния град, защото неведнъж сме виждали лъвската й грива да се подава с камера и...

Още интересни публикации