петък, август 7, 2020

Светило в кардиологията разкри как аспиринът пази от инфаркт

Специалистът посочи трите симптома, по които да познаем, че сърдечният удар наближава

Последно

Слави Трифонов изпепели Бойко Борисов и ДПС, накара Гешев да сънува кошмари

Телевизионният водещ и лидер на "Има такъв народ" Слави Трифонов подкрепя протестите и твърди, че ако влезе...

Виц на деня: Дядо решил да провери дали бабата му е изневерявала

Един дядо решил да провери дали бабата му е изневерявала на млади години. Купил си вестник и...

Доцент Атанас Мангъров се завърна на бял кон: Протестите убиват вируса

Доцент Атанас Мангъров направи поредното си любопитно изявление, свързано с епидемията от коронавирус. Събирането на хората по...

Улф Ландмесер е немски специалист по кардиология и вътрешна медицина. Той е професор в Института за здравни изследвания в Берлин и ръководител на Медицинската клиника по кардиология в Charité в Берлин. В интервю за немска медия, цитирано от retro.bg, той обяснява как да разпознаем най-лесно предстоящ инфаркт и как можем значително да увеличим шансовете си за оцеляване при спешни случаи.

„Сърдечносъдовите заболявания са най-честата причина за смърт сред германците наред с рака. 300 000 германци годишно получават инфаркт, от които около 50 000 умират. Ако разпознаете сърдечния удар навреме, може драстично да увеличите шансовете си за оцеляване. Защото най-критични са първите моменти след инфаркта. Симптомите, на които трябва да обърнете специално внимание, са няколко: натиск върху гърдите – сякаш слон е седнал върху тях; болка, излъчваща се към шията и лявата ръка; силна болка в корема“, казва професорът.

„Ако разпознаете тези симптоми в себе си и може би дори усещате задух или паника, незабавно трябва да се обадите на спешна помощ“, категоричен е лекарят.

Освен това според професора по кардиология приемането на аспирин може да спаси живота ни. Този препарат разрежда съсиреците в сърдечните съдове, които всъщност причиняват инфаркта.

Лекарството понижава тромбоцитната активност – способността на кръвните клетки да прилепват една към друга и да образуват тромби. Известно е, че тромбоцитната активност е най-висока сутрин. Милиони пациенти приемат всекидневно ниски дози аспирин, за да се предпазят от сърдечен удар, коронарни заболявания и инсулт. Специалистът и колегите му обаче са установили, че е от съществено значение кога се приема всъщност аспиринът и че за най-благоприятен ефект хапчето трябва да се пие преди лягане.

„Тъй като повишената тромбоцитна активност допринася за по-висок риск от остри сърдечносъдови събития, тази проста промяна – преминаването от сутрешен към вечерен прием на аспирин, може да е от полза за милиони пациенти, страдащи от болести на сърцето, които всекидневно пият лекарството“, казва лекарят.

5 начина как да се предпазим от инфаркт

Ако ги спазвате, може да сведете риска от сърдечно-съдови заболявания с до 92%.
Най-често не осъзнаваме под какъв стрес е подложено сърцето ни, докато нещо не ни стегне в гърдите и животът ни не ни мине пред очите за секунди. Сърдечно-съдовите заболявания са един от най-големите проблеми за здравето на хората.

Проблемите със сърцето обаче могат да бъдат избегнати, ако предприемем правилните грижи за тялото си. Това поне показва ново изследване на Каролинския институт в Стокхолм. Според него, ако човек спазва пет прости условия, може да намали риска от инфаркт с до 92%, пише zdrave.bg.

В изследването са взели участие 24 500 души. Учените изследвали и анализирали навиците им, свързани с начина на живот и храненето.

Като резултат изследователите извели пет навика, които поотделно и заедно могат да намалят кардинално опасността от сърдечно-съдови заболявания. Ето ги и нещата, които трябва да правите, за да избегнете инфаркт:

  1. Консумирайте пресни зеленчуци, плодове и риба, а също така продукти, които са подложени на минимална термична обработка.
  2. Употребявайте алкохол в умерени количества, като избягвате концентратите.
  3. Наблюдавайте своята талия – нейният обем не трябва да надвишава обема на бедрата.
  4. Всеки ден ходете пеша или карайте колело в продължение на поне 40 минути, а 1 час седмично отделяйте за гимнастика.
  5. Не пушете.

Най-нови

Виц на деня: Дядо решил да провери дали бабата му е изневерявала

Един дядо решил да провери дали бабата му е изневерявала на млади години. Купил си вестник и се зачел в него. По...

Доцент Атанас Мангъров се завърна на бял кон: Протестите убиват вируса

Доцент Атанас Мангъров направи поредното си любопитно изявление, свързано с епидемията от коронавирус. Събирането на хората по площадите е много положително от...

Късметче на деня за 6 август 2020 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 6 август 2020 година "Дъжд ще те вали от всякакви пари." 6...

След апела на Румен Радев „Мутри, вън!“: И отломките на ВИС-2 се вляха в протеста

Продължаващият вече близо месец протест в триъгълника на властта, даде повод на анализатори да видят в него поколението на образовалите се по...

Ефектът Кирил Домусчиев: Българите вече са длъжни да гледат Нова телевизия

Трудни за възприемане от здравия разум неща се случват на телевизионния пазар в България, откакто на него м.г. се появиха бизнесмените Кирил...

Още интересни публикации