петък, май 14, 2021

Светило в кардиологията разкри как аспиринът пази от инфаркт

Специалистът посочи трите симптома, по които да познаем, че сърдечният удар наближава

Последно

Късметче на деня за 14 май 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 14 май 2021 година "Истинска изненада от специален човек. Пригответе...

Обърнат десерт с компот: Вкусен, лесен, бърз и най-вече евтин

Съчетанието на вкусен, лесен, бърз и икономичен сладкиш е мечта на всяка домакиня. Обърнатият сладкиш с компот...

Трагедията е огромна: Внезапно почина Миро от „Биг Брадър“

Победителят от втория сезон на предаването "Биг Брадър" е починал тази сутрин от инсулт. Това е вторият...

Улф Ландмесер е немски специалист по кардиология и вътрешна медицина. Той е професор в Института за здравни изследвания в Берлин и ръководител на Медицинската клиника по кардиология в Charité в Берлин. В интервю за немска медия, цитирано от retro.bg, той обяснява как да разпознаем най-лесно предстоящ инфаркт и как можем значително да увеличим шансовете си за оцеляване при спешни случаи.

„Сърдечносъдовите заболявания са най-честата причина за смърт сред германците наред с рака. 300 000 германци годишно получават инфаркт, от които около 50 000 умират. Ако разпознаете сърдечния удар навреме, може драстично да увеличите шансовете си за оцеляване. Защото най-критични са първите моменти след инфаркта. Симптомите, на които трябва да обърнете специално внимание, са няколко: натиск върху гърдите – сякаш слон е седнал върху тях; болка, излъчваща се към шията и лявата ръка; силна болка в корема“, казва професорът.

„Ако разпознаете тези симптоми в себе си и може би дори усещате задух или паника, незабавно трябва да се обадите на спешна помощ“, категоричен е лекарят.

Освен това според професора по кардиология приемането на аспирин може да спаси живота ни. Този препарат разрежда съсиреците в сърдечните съдове, които всъщност причиняват инфаркта.

Лекарството понижава тромбоцитната активност – способността на кръвните клетки да прилепват една към друга и да образуват тромби. Известно е, че тромбоцитната активност е най-висока сутрин. Милиони пациенти приемат всекидневно ниски дози аспирин, за да се предпазят от сърдечен удар, коронарни заболявания и инсулт. Специалистът и колегите му обаче са установили, че е от съществено значение кога се приема всъщност аспиринът и че за най-благоприятен ефект хапчето трябва да се пие преди лягане.

„Тъй като повишената тромбоцитна активност допринася за по-висок риск от остри сърдечносъдови събития, тази проста промяна – преминаването от сутрешен към вечерен прием на аспирин, може да е от полза за милиони пациенти, страдащи от болести на сърцето, които всекидневно пият лекарството“, казва лекарят.

5 начина как да се предпазим от инфаркт

Ако ги спазвате, може да сведете риска от сърдечно-съдови заболявания с до 92%.
Най-често не осъзнаваме под какъв стрес е подложено сърцето ни, докато нещо не ни стегне в гърдите и животът ни не ни мине пред очите за секунди. Сърдечно-съдовите заболявания са един от най-големите проблеми за здравето на хората.

Проблемите със сърцето обаче могат да бъдат избегнати, ако предприемем правилните грижи за тялото си. Това поне показва ново изследване на Каролинския институт в Стокхолм. Според него, ако човек спазва пет прости условия, може да намали риска от инфаркт с до 92%, пише zdrave.bg.

В изследването са взели участие 24 500 души. Учените изследвали и анализирали навиците им, свързани с начина на живот и храненето.

Като резултат изследователите извели пет навика, които поотделно и заедно могат да намалят кардинално опасността от сърдечно-съдови заболявания. Ето ги и нещата, които трябва да правите, за да избегнете инфаркт:

  1. Консумирайте пресни зеленчуци, плодове и риба, а също така продукти, които са подложени на минимална термична обработка.
  2. Употребявайте алкохол в умерени количества, като избягвате концентратите.
  3. Наблюдавайте своята талия – нейният обем не трябва да надвишава обема на бедрата.
  4. Всеки ден ходете пеша или карайте колело в продължение на поне 40 минути, а 1 час седмично отделяйте за гимнастика.
  5. Не пушете.

Най-нови

Обърнат десерт с компот: Вкусен, лесен, бърз и най-вече евтин

Съчетанието на вкусен, лесен, бърз и икономичен сладкиш е мечта на всяка домакиня. Обърнатият сладкиш с компот отговаря на всички тези изисквания....

Трагедията е огромна: Внезапно почина Миро от „Биг Брадър“

Победителят от втория сезон на предаването "Биг Брадър" е починал тази сутрин от инсулт. Това е вторият инсулт, който е получил Мирослав...

Секретни досиета: Людмила Живкова изпада в транс в Мексико

Интересът към Людмила Живкова и нейната незавидна съдба продължава да интересува и до днес българите. Много е написано за нея, много са...

Златен дъжд за Зуека: Разграбват картините за изложбата му като топъл хляб

О, този портрет на Ван Гог е мой. Моля, сложете точка!Бившият царски депутат Владимир Дончев бе един от първите, който откупи платно...

Служебният кабинет зарадва пенсионерите: Боусът от 50 лева остава поне до изборите

Служебното правителство ще продължи помощта от 50 лв. за всеки пенсионер поне до края на мандата си. Това обяви след заседанието на...

Още интересни публикации