вторник, август 9, 2022

Синоптиците с отлична новина: Септември идеален за море, почва с 36-градусови жеги

Симеон Матев зарадва и планинарите, условията и за тях ще бъдат перфектни

Последно

Идеално за почивка ще е времето до 15 септември. Месецът ще е по-топъл от обикновено и на места малко по-сух. А в първите дни на септември температурите ще са до 35-36 градуса. Това е прогнозата, която климатологът от Софийския университет Симеон Матев направи пред “24 часа”. Със слънчево и горещо време, с максимални температури от 33 до 39 градуса си отива август. Бриз ще разхлажда по Черноморието и дневните температури в неделя и понеделник там ще са до 30 градуса. Временни заоблачавания ще има преди обед по южното крайбрежие. Морската вода е с температура 26-27 градуса. Подходящо за туризъм ще бъде и в планинските райони, като дори по най-високите върхове на Рила и Пирин дневната температура ще надхвърля 15-17 градуса.

Септември климатично е първият есенен месец, но през последните години лятото продължава през повечето му дни и метеорологичната есен – тогава, когато средните температури трайно се задържат под 15 градуса, настъпва едва в края му. Астрономически есента ще настъпи на 22 септември в 16,30, когато Слънцето навлиза в знака Везни.
Средните максимални температури за септември са между 23 и 28 градуса, а средните минимални – между 11 и 16 градуса.
Тази година средните месечни температури ще бъдат над нормата. Очакваната положителна аномалия е между плюс 1 и плюс 2 градуса.

По-малко ще вали през септември. Тенденцията на засушаване в югоизточната половина на страната ще продължи, поради което ще има и по-голяма опасност от пожари. Относително повече ще вали над Западна и в части от Централна България, където на места ще бъдат достигнати месечните норми за количество на валежа.
Месецът за почти цялата страна ще започне със слънчево и горещо време с температури до 35-36 градуса. По-късно през деня над западните райони ще се заоблачи и на места там ще превали и прегърми. В сряда и четвъртък над западните и северните райони ще има повече облаци, с условия за краткотрайни валежи. Температурите там ще бъдат по-ниски. Максималните ще са между 25 и 29 градуса.

На изток ще остане горещо, с много слънчеви часове и временни заоблачавания. В петък ще превали и на места в Централна и в Източна България. Дневните температури в цялата страна ще бъдат от 24 до 30 градуса.
През втората половина на първото десетдневие отново ще бъде предимно слънчево. Температурите ще бъдат от 27 до 32 градуса, по-високи на изток и югоизток. Временни заоблачавания се очакват над планините.

Около 10-и температурите за кратко ще се понижат, ще има повече облаци и от запад на изток за кратко ще превали. Ще последват отново няколко слънчеви и топли дни, продължаващи през по-голямата част на второто и третото десетдневие. Към този момент очакванията на синоптиците за първия учебен ден са за слънчево и приятно време.
По-голяма вероятност за превалявания и временно захлаждане има към 17 и 20 септември, както и след 25 септември. В края на месеца сутрешните температури ще са по-ниски и ще напомнят, че предстои златната есен, каза още метеорологът.

Най-нови

Късметче на деня за 8 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 8 август 2022 година Ако се колебаеш, най-добре поискай съвет от свой приятел. Понякога приятелите...

Седмичен хороскоп за 8 – 14 август 2022 година: Несигурност за Близнаците, рискове за Раците

Седмичен хороскоп за 8 - 14 август 2022 година ОвенОвните, женени и с деца, ще имат приятни задължения тази...

Ясно е за кои зодии всичко в живота е на шега

С ежедневните предизвикателства, суматохата и хаоса – не можем да отречем факта, че животът е труден! Докато преминават през ежедневните задължения на...

Лична драма: Безскрупулно измами две жени, сега ще си плати

Беше прекрасен есенен ден и възползвайки се от топлото време, със съпруга ми се разхождахме в града. Разговаряхме за дребни неща, планирахме...

Зуека се отпусна в Испания, стана неузнаваем (Снимка)

Зуека напусна България, установи се в Испания и явно начина му на живот там много му се отразява. Как точно - оставяме...

Още интересни публикации