петък, септември 29, 2023

Скръбна вест: Ковид-19 уби и шефа на БТА Максим Минчев

Ще го запомним като рядко добър, работлив и обаятелен човек

Последно

Късметче на деня за 29 септември 2023-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 29 септември 2023 година "Има ли по-голямо щастие от това…...

Нови разкрития за дрогирания шофьор, убил Стела н а АМ „Тракия“

Пет от глобите на шофьора от АМ "Тракия" са за превишена скорост на стойност 1100 лева, съобщава...

Синоптикът Петър Янков: Първият сняг може да се очаква след около 10 дни

Синоптикът Петър Янков съобщи, че температурите в края на септември ще бъдат между 25 и 28-29 градуса.

След кратко боледуване почина генералният директор на БТА Максим Минчев.
„Ще го запомним като рядко добър, работлив и обаятелен човек. Екипът на БТА изказва най-искрени съболезнования на семейството и близките на Максим“, пишат от агенцията.

Максим Минчев беше от дни в болница с COVID-19, но лекарите не успяха да го спасят. Той беше на 67 години.
Редакцията на noviniplus.com изказва съболезнования на близките, приятелите и колегите му.
Поклон пред светлата му памет!
Съболезнованията си изказа и премиерът Бойко Борисов, който определи Мничев като „доказан и уважаван журналист, с богат професионален опит и винаги воден от стандартите на професията“. „Бог да го прости и поклон пред паметта му!“, отдава почит Борисов.

Соченият за кукловод на прехода Любен Гоцев: Между истината и легендата

„Обществото ни и българската журналистика загубиха голям човек и професионалист със значим принос за развитието на агенционната журналистика в България. Той ще бъде запомнен с богатата си ерудиция, широкия си кръгозор и сърдечността си“, посочва в съболезнователно писмо президентът Румен Радев.
„Благодарение на неговия принос, добрите традиции в БТА бяха надградени със съвременни стандарти на модерната агенционна журналистика“, допълва държавният глава.

„Максим Минчев ще остане запомнен не само като журналист с голям опит, но и като автор на книги и страстен любител на фотографията. Той обичаше живота, подхождаше с любопитство към света и с професионализъм към работата си“, пише Радев до семейството и близките на Максим Минчев.
„Отдаден на работата си човек, изключителен професионалист, г-н Минчев ръководеше БТА с много вдъхновение и посветеност. Под негово ръководство в София се проведоха редица форуми, поставили във фокус общественозначими теми и допринесли за популяризирането на града ни, какъвто беше шестият Световен конгрес на информационните агенции с участието на над 200 делегати от близо 100 държави“, коментира кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Смъртта на Максим Минчев е голяма загуба, напусна ни един талантлив журналист, истински професионалист, честен човек и предан приятел! Той остана докрай верен на мисията на отговорната журналистика, скърбя дълбоко за неговата кончина. Светла да е паметта му!“, изказа съболезнованията си и председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, цитиран от екипа си.

„Максим беше не само великолепен и всеотдаен директор на БТА, той беше и човек, който заразяваше със своята доброта и жизнерадост. Хората, които го познаваха не можеха да останат безучастни към неговия талант, човечност и почтеност. Сбогом, Максиме!„, изрази съболезнования и президентът Петър Стоянов (1997 – 2002 г.).
„Той беше една от най-ярките обществени фигури в последните 30 години. Демократ по убеждения, почтен журналист, успешен директор на Българската телеграфна агенция. Загубата е голяма, както за близките му, така и за българската журналистика. Поклон пред светлата му памет!“, посочват от СДС в съболезнователен адрес до БТА и близките на Максим Минчев.

Той бе начело на БТА от 2003 година досега. През 2016 г. бе избран за генерален секретар на Световния съвет на информационните агенции. През 2018 г. получи 3-годишен мандат и като президент на Световния конгрес на информационните агенции.
Отстояваше позициите за истинските, проверените, достоверните новини и считаше агенционната журналистика за един от последните им бастиони.

Съдбата е безмилостно жестока: Нов удар за Ани Салич, трагедия почерни фамилията й

Максим Минчев е роден на 5 юни 1953 г. в София. Завършил е журналистика в Лвов, Украйна, педагогика във ВА „Г.С. Раковски“ и е бил стипендиант на НАТО в Брюксел.
От 1991 г. бе член на управителния съвет и пресдиректор на Атлантическия клуб в България, членуваше и в УС на Евроатлантическата асоциация за международна политика и сигурност.
Членуваше в Съюза на българските журналисти, в Международната организация на журналистите, в Съюза на българските писатели. Работил е като заместник-главен редактор в програма „Христо Ботев“ на БНР, като редактор и водещ в радио „Свободна Европа“.

Най-нови

Нови разкрития за дрогирания шофьор, убил Стела н а АМ „Тракия“

Пет от глобите на шофьора от АМ "Тракия" са за превишена скорост на стойност 1100 лева, съобщава bTV. В...

Синоптикът Петър Янков: Първият сняг може да се очаква след около 10 дни

Синоптикът Петър Янков съобщи, че температурите в края на септември ще бъдат между 25 и 28-29 градуса. В началото...

Продават колата на покойния Берлускони в Бургас

Луксозна лимузина, в която се е возил Силвио Берлускони, бе обявена за продан в Бургас, съобщава „Телеграф“. Сребристото „Ауди“...

България е страната на чудесата: Перничанка стана сестра на баща си

Набедиха по погрешка жена за длъжник на ВиК и я осъдиха да плаща чужди борчове. Абсурдният случай е от...

Намериха тленните останки на двама тийнейджъри, изчезнали преди 23 години

Джереми Сайдс има свой канал в Ютуб, в който участва в разплитането на криминални загадки от миналото. Последният му...

Още интересни публикации