петък, септември 22, 2023

Слави Трифонов изпепели Бойко Борисов и ДПС, накара Гешев да сънува кошмари

Дългия заяви безусловна подкрепа за протеста на жълтите павета

Последно

Христо Кидиков възмутен от далавера в болница

Възмутен от здравната система у нас е естрадният ветеран Христо Кидиков. 76-годишният певец не...

Бившата на Рачков показа новия мъж

С нов мъж подръка разходи перфектна фигура в тузарски столичен хотел плеймейтката Анита Димитрова.

Нова дата за приемане на еврото в България

Новата целева дата за приемане на еврото в България е не по-късно от 1 януари 2025 г.

Телевизионният водещ и лидер на „Има такъв народ“ Слави Трифонов подкрепя протестите и твърди, че ако влезе в следващия парламент, коалиция на партията с ГЕРБ и ДПС е невъзможна. Това се разбра от отговори на въпроси на dnevnik.bg по време на предаването му във вторник вечерта. Трифонов много рядко говори пред медии, а събитията през последните седмици коментира в предаването си и със статуси, песни и видео в профила си във фейсбук и в тези на предаването и телевизията.

Гражданинът Трифонов с безусловна подкрепа

„Безусловна подкрепа към това, което се случва, и безусловна подкрепа към исканията на протестиращите, безусловна подкрепа към протеста като форма, която може да се смени правителството.“ Слави Трифонов реагира категорично на въпроса каква е позицията му за протестите и исканите от тях оставки.
Той обясни, че „по-добра форма от демокрацията не е намерена като начин на общуване между нас. Ние сме парламентарна република и когато хората решат да си сменят парламента – ще го сменят. Какво означава „ние сме избрани законно“. Законно сте избрани и законно ще бъдете свалени… Идват хората и казват „Не искаме повече“.

Позицията му е, че в момента България няма парламент: „Парламентаризмът е изпразнен от съдържание. Има един министър-председател, който си прави каквото си иска, и всякакви хора ходят и му се мазнят. Той отива и им казва какво да се случва на депутатите, представете си обратното.“ Докато коментира казва, че като гражданин подкрепя случващото се.
Според данните от проучване на „Алфа рисърч“ по поръчка на „Дневник“, ако изборите бяха тази неделя, „Има такъв народ“ е на трета позиция сред заявилите, че ще гласуват – с резултат 18,8% спрямо БСП с 19,2%.

В общата извадка (около 50% от българите още не са решили дали ще гласуват) партията е с 10,2% спрямо 10,4% на БСП. След извънреден вот в момента би имало фрагментиран парламент с шест или седем партии. За малко над 6% от българите Трифонов дори е възможен министър-председател, а около 9% виждат вариант за коалиция между „Има такъв народ“ и „Демократична България“ (най-висок %, но 60% нямат мнение по темата). (Още за данните от проучването – тук.)
„Има такъв народ“ покачва леко подкрепата си спрямо последни данни на „Алфа рисърч“ от месец май, но оценката на социолозите е, че стои стабилна. Преглед на данните по демографски характеристики показва, че партията би получила най-голям дял от гласовете на хората между 18 и 30 години, ако изборите бяха сега – около 20%.

Възможна ли е коалиция с ГЕРБ

Затова на база данните другите важни въпроси към Трифонов бяха, че подобна подкрепа означава голяма отговорност и ако наистина „Има такъв народ“ в парламента и при прогноза, че и следващият парламент ще бъде коалиционен, би ли участвал в общо управление с ГЕРБ.
„С кого?“ – реагира първо Трифонов. После припомня за референдума, организиран от предаването и исканията му, какво се е случило с тях.
Върнат на въпроса – възможна ли е коалиция с ГЕРБ, продължава – „когато човек казва нещо, то трябва да е изпълнено със съдържание. Казвам неща, които ще се случват впоследствие, и това е въпрос само на доверие.

Абсурдно е да се коалираме с ГЕРБ, това е абсурдно. Просто е невъзможно. Как си представяте след толкова години в публичното пространство – аз да ви кажа това и после да се се случи нещо обратно, обаче го виждаме много често.“
На уточняващ въпрос – ще е възможно ли и той да не постъпи по същия начин пред възможностите на властта, Трифонов твърди, че е удовлетворил изкушенията си и се самоцитира, че „властта, парите и славата“ са за този, който обективно не ги ще“. Според него „човек, който се вкопчва в тези дяволи, е ужасно уязвим“. И още веднъж потвърждава – „няма коалиция с ГЕРБ“.

Капанът – неявна коалиция с ДПС

Другият въпрос е свързан с позиционирането на ДПС извън властта, дори като опозиция, но реално силно влияеща върху и възползваща се от всяко управление от години. И би ли съумял да не влезе в такава коалиция.
Трифонов не отговаря директно и на този въпрос, а първо казва: „аз съм против това статукво“, и отново припомня всички важни искания от референдума, за които би се борил да се реализират.
После обяснява, че „ДПС стана нарицателно за нещо като престъпна корпорация, която събира в себе си много власт, възможности, пари, средства, влияние и т.н. и това, което прави, е да налага тези си намерения, използвайки много удобно линията турци – българи…

Дори и аз да видя свестен, кадърен или ход от тяхна страна – как с тях да направя нещо, те са се самообрекли с това си поведение и този начин на мислене, на движение, на организация, на структура, самообрекли са се на тази изолация“.
Трифонов припомня, че Доган е казал за обръчите от фирми в неговото предаване. И изяснява, че е невъзможна коалиция с тях, както и с ГЕРБ.
Докато коментира, споменава, че хората говорят за Христо Иванов (преди това Трифонов е припомнил, че той е бил част от правителство на Борисов), и продължава: „Аз се мъча да се пазя от личната си и емоционална преценка и усещане за когото и да е било и действам така – има някаква работа, тя трябва да се свърши – кои са най-подходящите хора. Свършва се работа и аз изпитвам удовлетворение от свършената работа…Търсене на успеха чрез свършване на работа, ако ме разбирате.“

На въпроса за коалиция с БСП или „Демократична България“ Трифонов реагира с многозначителна физиономия, после очертава по-широко поле за взаимодействие. „Всеки, който подкрепя нашите и референдум и въпроси, и те са подкрепени от 2,5 млн. ясно изразили „да“… По тази причина всеки политически субект, който ясно подкрепи тези конкретни неща – той е добре дошъл да се свърши работа.“ Тв водещият потвърждава, че ГЕРБ вече веднъж са обявили, че подкрепят гласуваното от референдума, той е протестирал пред парламента, но нищо не се е случило.
Трифонов напомня и колко важно е електронното гласуване и че ако два милиона в чужбина по думите му имат право на електронен вот – това ще промени цялата среда в България.

Прагматичен съм, казва той и на уточняващ въпрос – тогава в каква коалиция би участвал, отговаря само „ще си свърша работата“, защото все още не може да говори с конкретика.
Попитан дали се готви за кампания преди вероятни предсрочни избори, водещият обяснява, че е в кампания от 25 години, непрекъснато – „знаете ли каква е кампания всеки ден да направиш нещо, за да го гледат хората, да избират с дистанционно. Не обичам да говоря така, но ако има някой, който е подготвен в кампания – аз съм се родил за кампания“.

За оставка на Гешев

„Да, то е повече от ясно, защото виждате че има абсолютно несъответствие между това, което представлява неговата длъжност, и това, което прави.“ Така отговаря Слави Трифонов на въпроса трябва ли и главният прокурор да подаде оставка – друго от исканията на протестиращите.

Най-нови

Бившата на Рачков показа новия мъж

С нов мъж подръка разходи перфектна фигура в тузарски столичен хотел плеймейтката Анита Димитрова. Бившата на Рачков и гаджето...

Нова дата за приемане на еврото в България

Новата целева дата за приемане на еврото в България е не по-късно от 1 януари 2025 г. Това е...

Лоши новини за Юксел Кадриев

Съдебна битка срещу общината и кмета на столичния квартал "Красно село“ е подел Юксел Кадриев. Новинарят вече шест месеца...

Хеликоптер падна край Гоце Делчев, няма връзка с пилота

Хеликоптер е паднал край село Гърмен. Населеното място се намира недалеч от град Гоце Делчев. За...

Вижте как застреляният Светльо Младенов и бандата му заплашват с палки младеж в София и го обират

С две палки бандата на Светльо Младенов заплашва младеж, че ще го набие, а след това го обира.

Още интересни публикации