сряда, август 17, 2022

Слагаме солар на покрива без разрешение, ако е до 10,8 киловата

В момента процедурите отнемат повече от година на всяко домакинство

Последно

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те...

Инсталирането на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за производство на електроенергия или за затопляне на вода в урбанизирани територии с мощност до 10,8 киловата минава на уведомителен режим, когато получената енергия ще се използва само за собствени нужди.

Делян Добрев пропищя от цените на горивата: Цакат ни с левче на литър

Това предвиждат промени в Закона за устройство на територията, внесени в парламента от депутати от БСП, ДБ и ПП начело с Ивайло Мирчев и Радослав Рибарски. В момента, независимо от мощността на инсталациите, дори ако токът се използва за собствени нужди се минава през изискване в общината да се представи проект за инсталацията, написан от електроинженер.

След това се изисква виза за проектиране, становище от инженер-конструктор, както и разрешително за строеж. Целият процес отнема около една година, и то в най-добрия случай, е описал в мотивите на законопроекта Владислав Панев, цитиран от „24 часа“.

Промените целят да се облекчат процедурите за домакинствата, които желаят да се спасят от зависимостта от пазара на ток, който продължава да бъде непредсказуем, е написал още депутатът. По думите му заради сложните процедури хората се отказват да инвестират във ВЕИ-та.

Златен дъжд за Доган: Тецът му продава ток за над 600 лв, после играе на търг за държавен, но за 387

В края на май парламентът прие на второ четене промени в енергийния закон, с които бе въведен уведомителен режим за изграждане на ВЕИ инсталации, но за бизнеса и те се отнасяха за мощност до 5 мегавата, когато енергията ще се ползва само за собствени нужди. При него обаче имаше ограничение новата мощност да не надвишава повече от два пъти мощността, с която самото предприятие се е присъединило към електромрежата.

Най-нови

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено съпричастни към проблемите на околните,...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те и началото на 70-те години...

Фолк звездата Камелия: Животът ми се преобърна с хастара навън

Любимката на няколко поколения фенове има пет албума зад гърба си. Тя е сред най-желаните изпълнители във водещите български клубове. Специално за...

Ваня Щерева откровена до болка: Разделих се с младото си гадже, беше поп-фолк любов

Ваня Щерева разкри в интервю пред Нова телевизия, че връзката й с младото гадже е приключила точно на Нова година и я...

Миролюба Бенатова в най-личната си изповед: Имала съм любови, каквито на хората не се случват и по веднъж

Решаваме да я снимаме на фона на нощния град, защото неведнъж сме виждали лъвската й грива да се подава с камера и...

Още интересни публикации