петък, декември 9, 2022

След дълго чакане: Идва истинската история на сериала „Завинаги“

Психиатричната клиника "Медальон" е лечебно място за неустойчивите на стреса в съвремието

Последно

Късметче на деня за 9 декември 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 9 декември 2022 година "Ще ви изненадат с подарък, който...

Стефан Данаилов и Аня Пенчева живели заедно в Перник

Големият Стефан Данаилов е на 40 години, когато една красива млада актриса го влюбва отново.

Страшна болест застигна Селин Дион

Селин Дион е диагностицирана със Синдрома на скованата личност (SPS), който кара мускулите й да се напрягат...

Очаквали ли сте, че героите от хитовия сериал “Завинаги” са описани и в роман по действителен случай!? Да, скоро тази книга със заглавие “Върни се към живота” на турската писателка Гюлсерен Будайджиоглу ще бъде в ръцете ви, представена от престижното издателство “Летера”. Сами ще откриете приликите и отликите между романа и сериала, които са доста интригуващи.

Какви са Есма султан и Сюрея?! Ще присъствате на психиатрични сеанси, ще потънете в сложни семейни драми, ще потръпнете от мрачни сцени и ще усетите радостната тръпка на изцелението, пише Труд. А и ще узнаете истории в подкрепа на собственото си израстване. След прочитането на романа ще се върнете към живота, преосмислили битието и достигнали до нови вдъхновяващи извори, за да заситите жаждата на съществуването си!

“Върни се към живота” – колко хора се нуждаят от този повик, който е заглавие на книгата по действителен случай на турската писателка Гюлсерен Будайджиоглу. Хора, които са изпаднали в плен на страданието, обременени от пагубни родствени отношения! Хора, които не виждат изход и не вярват в своето изцеление от мрачните окови на себененавистта и ненавистта към света, формирани от нещастно детство, деформирани родителски роли, отхвърляне от обществото.

Почти трагичната история на младата Ала постепенно се разгръща чрез сеансите при психотерапевта д-р Гюлсерен. Интересната композиция под формата на сеанси /сесии/ оформя образите на двете главни героини – пациент и лекар. Изцелението на “лудата”, както я наричат в началото, Ала е дълъг процес, преминаващ през сложни отношения между героините, през който психиатърката успява да спечели доверието на момичето с такт, внимание, респект, интересни разкази за популярни събития и личности от световната история. Лекарката не скрива и преживяванията в собственото си семейството; първоначалното омерзение и изграждащата се симпатия към пациентката. Въпреки че сюжетът е свързан с бита, взаимоотношенията, предубежденията и елементите на консерватизъм в съвременното турско общество, тази история би могла да се случи и навсякъде по света.

Психиатричната клиника “Медальон” е лечебно място за неустойчивите на стреса в съвремието. Под формата на клинични случаи се разкриват накратко и други семейни истории за ненормален фанатизъм, за огорчаващ хомосексуализъм, за себенаказване и…
Авторката ни потапя в своето ежедневие на психотерапевт, който е зает с болните, но и с административна дейност. Набелязани са с характерни детайли и второстепенни образи – на секретарката, на хора от екипа на лекарите, на момичето от кафенето, на шофьора, на съпруга, сина и дъщерята на Гюлсерен. Всички тези щрихи създават живата картина на повествованието. Главната героиня излъчва обич и разбиране, но и воля за разрешаване на разностранните проблеми на болничното заведение. Тя е загрижена за всеки свой пациент и оздравяването му е нейната победа над злокобното в човешката душа.

Стилът на разказване е достъпен, ясен, общоразбираем и увлекателен. Темата за психиатрията не води до терминологична наситеност, но това не означава липса на компетентност. Посланията на писателката са оформени във философски разсъждения за смисъла на живота и за това как да го живеем, за да сме пълноценни и щастливи личности.

Поздрав от Турция
Обръщение към българските читатели

Душите ни страдат по един и същи начин, казва писателката
Авторката на романа “Върни се към живота” Гюлсерен Будайъджъоглу е родена в Анкара. След като завършва Медицинския факултет на Анкарския университет, четири години специализира “Психиатрия” в университета “Хаджеттепе”, където дълги години остава на работа като преподавател.
През 2005 г. основава първият частен психиатричен център в Турция “Медальон” (в Анкара и Истанбул), на който е є председател на борда на директорите.

Гюлсерен Будайъджъоглу е автор е на най-четените книги в Турция: “Вътрешността на Медальона”, “Трите цвята на греха”, “Ако кралят загуби”, „ Момичето от прозореца” и “Върни се към живота”, превърнал се в бестселър със своите 11 издания.
Гюлсерен Будайъджъоглу е автор и на сценария на телевизионния сериал “Завинаги”, който със своите терапевтични сцени се превръща във феноменален хит сред турските зрители. Неин е и сценарият на сериала “Съдбата е твоят роден дом”, който и в момента се излъчва от турските телевизии. Посредством своите разкази и романи писателката представя психиатрията по достъпен и интересен начин.

Ето и нейното обръщение към българските читатели:

Драги български читатели,
Всъщност аз съм психиатър, който от много години практикува в Анкара и Истанбул. Десетилетия наред, слушайки истории за човешки съдби, ставах свидетел на болките на много хора; научих за живота доста неща. Навярно и затова реших да се посветя на писателския труд.

Гюлсерен Будайджиоглу

Вестта, че книгите ми ще бъдат публикувани в България, ме трогна; почувствах се истински щастлива. Навсякъде по света се пишат доста такива книги. Само че онези книги не разказват за нас. Казвам “НАС”, защото ние сме хора на една и съща земя. Имам много, и то истински приятели, които са с български корени. Много са и общите черти в нашите традиции и обичаи, в житейските ни навици и ценностната ни система. Дори и ястията ни са почти идентични. Смеем се на едни и същи неща, плачем за едно и също. Да не говорим, че душите ни страдат по един и същи начин.

Позовавайки се на истински житейски истории, в моите книги разказвам най-вече как съдбата ни се повлиява от нашите преживявания в родния дом, от нанесените болки през детството.
В книгата “ВЪРНИ СЕ КЪМ ЖИВОТА” разказвам какво се случва в много богато и известно семейство от Бурса, когато в дома им влиза булка от Истанбул – невеста за големия им син, тоест за “престолонаследника”. И най-вече за бедите, които се струпват върху главата на грозното момиче, родено от този брак. Ще научите какво “сервира” животът на това грозно момиче, какви болки и страдания преживява то и как накрая, попадайки в ръцете на добър психиатър, променя живота си… Със затаен дъх ще проследите как грозното момиче се превръща в приказно хубава принцеса.

Надявам се, че телевизионният сериал “ЗАВИНАГИ”, който е по сценарий на тази книга, излъчен и във вашата страна, ви е допаднал.
Надявам се да прочетете книгата с удоволствие и да проследите сериала с интерес!
Поздрави от Турция, с обич,
Д-р Гюлсерен Будайъджъоглу

Най-нови

Стефан Данаилов и Аня Пенчева живели заедно в Перник

Големият Стефан Данаилов е на 40 години, когато една красива млада актриса го влюбва отново. Първата им среща...

Страшна болест застигна Селин Дион

Селин Дион е диагностицирана със Синдрома на скованата личност (SPS), който кара мускулите й да се напрягат неконтролируемо. Синдромът...

Тъжна вест: Почина уважаван писател и журналист от соца

Напусна ни още един от големите майстори на българското художествено слово Валентин Караманчев, съобщиха на БТА от Съюза на българските писатели.

Ани Салич се моли на Преподобна Стойна

Тв звездата Ани Салич е потърсила упование в духовната учителка на Баба Ванга – неканонизираната светица Преподобна Стойна. Новинарката...

Германия заплаши да наложи вето над Хърватия, ако България и Румъния останат извън Шенген

Германия и Люксембург заплашиха да наложат вето над Хърватия, ако България и Румъния не бъдат приети в шенгенското пространство, съобщи журналистът Джак...

Още интересни публикации