сряда, август 10, 2022

След дълго чакане: Идва истинската история на сериала „Завинаги“

Психиатричната клиника "Медальон" е лечебно място за неустойчивите на стреса в съвремието

Последно

Очаквали ли сте, че героите от хитовия сериал “Завинаги” са описани и в роман по действителен случай!? Да, скоро тази книга със заглавие “Върни се към живота” на турската писателка Гюлсерен Будайджиоглу ще бъде в ръцете ви, представена от престижното издателство “Летера”. Сами ще откриете приликите и отликите между романа и сериала, които са доста интригуващи.

Какви са Есма султан и Сюрея?! Ще присъствате на психиатрични сеанси, ще потънете в сложни семейни драми, ще потръпнете от мрачни сцени и ще усетите радостната тръпка на изцелението, пише Труд. А и ще узнаете истории в подкрепа на собственото си израстване. След прочитането на романа ще се върнете към живота, преосмислили битието и достигнали до нови вдъхновяващи извори, за да заситите жаждата на съществуването си!

“Върни се към живота” – колко хора се нуждаят от този повик, който е заглавие на книгата по действителен случай на турската писателка Гюлсерен Будайджиоглу. Хора, които са изпаднали в плен на страданието, обременени от пагубни родствени отношения! Хора, които не виждат изход и не вярват в своето изцеление от мрачните окови на себененавистта и ненавистта към света, формирани от нещастно детство, деформирани родителски роли, отхвърляне от обществото.

Почти трагичната история на младата Ала постепенно се разгръща чрез сеансите при психотерапевта д-р Гюлсерен. Интересната композиция под формата на сеанси /сесии/ оформя образите на двете главни героини – пациент и лекар. Изцелението на “лудата”, както я наричат в началото, Ала е дълъг процес, преминаващ през сложни отношения между героините, през който психиатърката успява да спечели доверието на момичето с такт, внимание, респект, интересни разкази за популярни събития и личности от световната история. Лекарката не скрива и преживяванията в собственото си семейството; първоначалното омерзение и изграждащата се симпатия към пациентката. Въпреки че сюжетът е свързан с бита, взаимоотношенията, предубежденията и елементите на консерватизъм в съвременното турско общество, тази история би могла да се случи и навсякъде по света.

Психиатричната клиника “Медальон” е лечебно място за неустойчивите на стреса в съвремието. Под формата на клинични случаи се разкриват накратко и други семейни истории за ненормален фанатизъм, за огорчаващ хомосексуализъм, за себенаказване и…
Авторката ни потапя в своето ежедневие на психотерапевт, който е зает с болните, но и с административна дейност. Набелязани са с характерни детайли и второстепенни образи – на секретарката, на хора от екипа на лекарите, на момичето от кафенето, на шофьора, на съпруга, сина и дъщерята на Гюлсерен. Всички тези щрихи създават живата картина на повествованието. Главната героиня излъчва обич и разбиране, но и воля за разрешаване на разностранните проблеми на болничното заведение. Тя е загрижена за всеки свой пациент и оздравяването му е нейната победа над злокобното в човешката душа.

Стилът на разказване е достъпен, ясен, общоразбираем и увлекателен. Темата за психиатрията не води до терминологична наситеност, но това не означава липса на компетентност. Посланията на писателката са оформени във философски разсъждения за смисъла на живота и за това как да го живеем, за да сме пълноценни и щастливи личности.

Поздрав от Турция
Обръщение към българските читатели

Душите ни страдат по един и същи начин, казва писателката
Авторката на романа “Върни се към живота” Гюлсерен Будайъджъоглу е родена в Анкара. След като завършва Медицинския факултет на Анкарския университет, четири години специализира “Психиатрия” в университета “Хаджеттепе”, където дълги години остава на работа като преподавател.
През 2005 г. основава първият частен психиатричен център в Турция “Медальон” (в Анкара и Истанбул), на който е є председател на борда на директорите.

Гюлсерен Будайъджъоглу е автор е на най-четените книги в Турция: “Вътрешността на Медальона”, “Трите цвята на греха”, “Ако кралят загуби”, „ Момичето от прозореца” и “Върни се към живота”, превърнал се в бестселър със своите 11 издания.
Гюлсерен Будайъджъоглу е автор и на сценария на телевизионния сериал “Завинаги”, който със своите терапевтични сцени се превръща във феноменален хит сред турските зрители. Неин е и сценарият на сериала “Съдбата е твоят роден дом”, който и в момента се излъчва от турските телевизии. Посредством своите разкази и романи писателката представя психиатрията по достъпен и интересен начин.

Ето и нейното обръщение към българските читатели:

Драги български читатели,
Всъщност аз съм психиатър, който от много години практикува в Анкара и Истанбул. Десетилетия наред, слушайки истории за човешки съдби, ставах свидетел на болките на много хора; научих за живота доста неща. Навярно и затова реших да се посветя на писателския труд.

Гюлсерен Будайджиоглу

Вестта, че книгите ми ще бъдат публикувани в България, ме трогна; почувствах се истински щастлива. Навсякъде по света се пишат доста такива книги. Само че онези книги не разказват за нас. Казвам “НАС”, защото ние сме хора на една и съща земя. Имам много, и то истински приятели, които са с български корени. Много са и общите черти в нашите традиции и обичаи, в житейските ни навици и ценностната ни система. Дори и ястията ни са почти идентични. Смеем се на едни и същи неща, плачем за едно и също. Да не говорим, че душите ни страдат по един и същи начин.

Позовавайки се на истински житейски истории, в моите книги разказвам най-вече как съдбата ни се повлиява от нашите преживявания в родния дом, от нанесените болки през детството.
В книгата “ВЪРНИ СЕ КЪМ ЖИВОТА” разказвам какво се случва в много богато и известно семейство от Бурса, когато в дома им влиза булка от Истанбул – невеста за големия им син, тоест за “престолонаследника”. И най-вече за бедите, които се струпват върху главата на грозното момиче, родено от този брак. Ще научите какво “сервира” животът на това грозно момиче, какви болки и страдания преживява то и как накрая, попадайки в ръцете на добър психиатър, променя живота си… Със затаен дъх ще проследите как грозното момиче се превръща в приказно хубава принцеса.

Надявам се, че телевизионният сериал “ЗАВИНАГИ”, който е по сценарий на тази книга, излъчен и във вашата страна, ви е допаднал.
Надявам се да прочетете книгата с удоволствие и да проследите сериала с интерес!
Поздрави от Турция, с обич,
Д-р Гюлсерен Будайъджъоглу

Най-нови

Дневен хороскоп за 9 август 2022: Влюбване за Телците, Девите да внимават с еуфорията

Дневен хороскоп за 9 август 2022 Овен Днес може да сте необикновено подвижни и жизнени. Струва...

Късметче на деня за 8 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 8 август 2022 година Ако се колебаеш, най-добре поискай съвет от свой приятел. Понякога приятелите...

Седмичен хороскоп за 8 – 14 август 2022 година: Несигурност за Близнаците, рискове за Раците

Седмичен хороскоп за 8 - 14 август 2022 година ОвенОвните, женени и с деца, ще имат приятни задължения тази...

Ясно е за кои зодии всичко в живота е на шега

С ежедневните предизвикателства, суматохата и хаоса – не можем да отречем факта, че животът е труден! Докато преминават през ежедневните задължения на...

Лична драма: Безскрупулно измами две жени, сега ще си плати

Беше прекрасен есенен ден и възползвайки се от топлото време, със съпруга ми се разхождахме в града. Разговаряхме за дребни неща, планирахме...

Още интересни публикации