четвъртък, септември 28, 2023

След намесата на Бойко: Кошлуков подви опашка, Горан Благоев се връща на бял кон в БНТ

Борисов се опасявал, че свалянето на предавания ще втвърди протестите

Последно

Нови разкрития за дрогирания шофьор, убил Стела н а АМ „Тракия“

Пет от глобите на шофьора от АМ "Тракия" са за превишена скорост на стойност 1100 лева, съобщава...

Синоптикът Петър Янков: Първият сняг може да се очаква след около 10 дни

Синоптикът Петър Янков съобщи, че температурите в края на септември ще бъдат между 25 и 28-29 градуса.

Продават колата на покойния Берлускони в Бургас

Луксозна лимузина, в която се е возил Силвио Берлускони, бе обявена за продан в Бургас, съобщава „Телеграф“.

Присъединяването на името на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков към големия дует Борисов – Гешев в исканията за оставка на протестиращите вече 50 дни на жълтите павета, е основната причина водещият на „Вяра и общество“ Горан Благоев да бъде върнат на екран, съобщи lupa.bg, като се позова на свои хора в държавната телевизия.

Според актуалната мълва там лично премиерът се е обадил на политолога от Пазарджик да го посъветва да смекчи позицията си към журналиста, за да не гневи уличната тълпа.
Кошлуков, който е известен като пълно перде и непукист, по принцип не обръщал никакво внимание на десетината души, които през вечер викат „Оставка“ под прозореца му. В средите на управляващите обаче се притеснили, че това му поведение изкуствено ще разпали иначе затихващите протести.

По-вероятната версия обаче гласи, че зад реабилитацията на Благоев стои полит-анализаторът от ГЕРБ Георги Харизанов.
Той е известен с дружбата си с Кошлуков и идеята да не се буни тълпата със сваляне на предавания идвала от него.

Преди дни БНТ официално обяви, че в обичайния си час – 16:00 в събота, Горан Благоев стартира новия сезон отново като основен водещ на „Вяра и общество“. Това решение дойде изненадващо, след като през лятната ваканция телевизията-майка не излъчи традиционните „избрани“ предавания, с което остави впечатлението, че „Вяра и общество“ окончателно пада от ефир.
Ето каква позиция защити пред СЕМ Емил Кошлуков в края на юни тази година:

Кошлуков пред СЕМ: Жената на Горан Благоев – платен консултант на предаването му

Липсата на плурализъм сред гостите и водещия на предаването „Вяра и общество“ – Горан Благоев, е предизвикала проверката на ръководството на БНТ, стана ясно от изслушването пред СЕМ на генералния директор на обществената телевизия Емил Кошлуков.
Той беше категоричен, че предаването не е свалено, нито пък са отменени повторенията му, но в същото време разкри, че Благоев е нарушавал етиката, като е сключвал консултантски договори с жена си срещу заплащане.
На всичкото отгоре в предаването се стигнало до „набеждаване в престъпление“ на монасите от Рилския манастир, че ще откраднат пари от държавата, още преди да им ги е отпуснал с постановление Министерският съвет. Освен това имало над 100 писма на обидени граждани и вече заведена жалба срещу „Вяра и общество“ в Комисията за защита от дискриминация.

„Няма още постановление. Резюмира се, че тези монаси в Рилския манастир ще откраднат парите, като ги отпусне Министерският съвет. Това е набеждаване в престъпление – как разбра, че монасите ще ги откраднат?!„, показа изумление Кошлуков с пример от последното предаване „Вяра и общество“. Етичният кодекс, който трябва да бъде спазван, е много важен“, напомни той.
„Заради конфликта на един човек, заради неговите лични войни с БПЦ, митрополит не е стъпил пет години в студиото!“, възмутен е още Кошлуков. 76% от населението са православните, подчерта Кошлуков и показа, че ще сложи край на това, защото те не са представени в предаването.

„От много години се нарушава рамката на плурализма. Предаването си позволява злобни коментари срещу Светия синод, там отдавна не присъстват и гостуват представители на Българската православна църка. Открихме и редица тенденциозно подбирани теми и гости. Горан Благоев е сключвал договори със свои роднини, включително и съпругата си. Представяни като експерти гости са получавали заплащане по консултантски договори“, разкри шефът на БНТ пред членовете на медийния регулатор.
„Има отправени обвинения в престъпен заговор на представител на БПЦ и премиера Борисов на брифинг и това е наречено в предаването „омерта“, допълни той. В изключително емоционално изказване той се зарече, че докато е генерален директор на БНТ, няма да допусне някой да се гаври с вярата на българските граждани. „Не може да хулиш Свети Серафим – софийски чудотворец!“, даде пореден негативен пример от предаването Кошлуков.

В едно от последните предавания, след като е изгледал целия му сезон, имало само една и съща теза.
„Двамата гости и водещият споделят едно и също – че държавата си купува църквата, че църквата е брошка на ревера, няма различна теза, аз съм го гледал много внимателно. Речта на омразата не е свободно мнение. Не е свободно мнение да квалифицираш с обидни, тежки думи вярванията, ценностите на другите хора. Не мога да кажа, че католиците са еретици, че се краде в протестантските църкви, че мюсюлманите не са наши. Аз съм антикомунист по убеждение, съден съм, баща ми също, такава ми е средата и семейството. Чул съм от свидетели за десетки вярващи и свещеници – преследвани, интернирани, убивани без съд и присъда, достатъчно възрастен съм да помня окарикатуряването им.
Докато съм директор, няма да позволя да бъде обиден нито един български гражданин заради вярата си – ако ще да ги представят, както искат, като много интелигентен разговор“, обърна се той към, по думите му, „грантаджиите“.

„Никой не е женен за своето предаване. Емблема е и „Панорама“ с Гарелов, пък го води Бойко Василев“, намекна още Кошлуков. Не може с подписка да се избират и свалят директори, или пък да се назначават служители на БНТ. Разбира се, че СЕМ е органът, който е компетентен. Извиних се за всички обиди и унижения, на които са подложени зрителите ни, за което съм виновен, че съм го допуснал“, посочи още пред СЕМ Кошлуков, като оповести, че вече има жалба от зрители срещу предаването на Горан Благоев в Комисията за защита от дискриминация. Според него тенденцията да се представят като жертви водещи, които са заплашени от сваляне най-вероятно е уплашила предишните три ръководства на БНТ да вземат мерки спрямо случващото се във „Вяра и общество“.

„Предаването се е превърнало в „антицърковна трибуна“. Става въпрос за накърнени религиозни чувства. Накърнените религиозни чувства на много православни са факт. В предававането няма такова отношение нито към Исляма, нито към Католическата, нито към Арменската църква“, констатира той. Не трябва да има насъскване граждани, да се хулят монасите от Рилския манастир, да се обвинява, че държавата е в престъпен сговор с църквата, че се купуват гласове“, отново повтори Кошлуков.
От СЕМ обаче смятат, че няма нарушение на закона и морално-етичните норми от страна на предаването на Горан Благоев – „Вяра и общество“. Според експерта, готвил доклада за СЕМ, има определен дисбаланс, но само това.

Членовете на медийния регулатор казаха още, че не се смущават от факта, че гостите и водещият имали съвпадение на гледните точки.
Според шефа на СЕМ Бетина Жотева не пречи в едно предаването да има критика срещу „земни хора“, а обвиненията към водещия са „твърде крайни“. Тя се съгласи, че във въпросното предаване липсва присъствието на БПЦ. „Факт е – има тенденция, така е. Но от наша гледна точка не е нарушен нито един закон“, заяви Жотева. Тя апелира към ръководството на БНТ много добре да помисли преди да вземе решението си за Горан Благоев и предаването.

Най-нови

Синоптикът Петър Янков: Първият сняг може да се очаква след около 10 дни

Синоптикът Петър Янков съобщи, че температурите в края на септември ще бъдат между 25 и 28-29 градуса. В началото...

Продават колата на покойния Берлускони в Бургас

Луксозна лимузина, в която се е возил Силвио Берлускони, бе обявена за продан в Бургас, съобщава „Телеграф“. Сребристото „Ауди“...

България е страната на чудесата: Перничанка стана сестра на баща си

Набедиха по погрешка жена за длъжник на ВиК и я осъдиха да плаща чужди борчове. Абсурдният случай е от...

Намериха тленните останки на двама тийнейджъри, изчезнали преди 23 години

Джереми Сайдс има свой канал в Ютуб, в който участва в разплитането на криминални загадки от миналото. Последният му...

Иван Костов: Радев да осъзнае, че управлението на службите вече не е негова функция

България още не е осъзнала през специалните си служби, че е обект на хибридна агресия на Руската федерация. Това...

Още интересни публикации