сряда, март 22, 2023

След ходене по мъките: Васил Найденов с първа пенсия на рождения си ден

Събирането на много хора още е опасно, спазвам всичко

Последно

Разбра се причината защо Сашо Кадиев си тръгва от bTV

След 11 години в bTV Сашо Кадиев май е напът да си тръгне, защото му е трудно...

Зет като мед: Плевнелиев издържа тъщата

Зет мечта е президентът Росен Плевнелиев. Съпругът на Деси Банова се грижи изцяло за нейната майка Лиляна...

Румен Радев с важна новина за пенсиите и заплатите, засяга всички

Президентът Румен Радев определи като "абсолютни спекулации" слуховете за фалит на държавата. "Финансите на...

Легендата на българската естрада Васил Найденов ще получи първата си пенсия за своя 70-годишен юбилей. Най-добрият български изпълнител празнува на 3 септември. Неговите документи отдавна са подадени в НОИ. По процедура срокът за получаване на възнаграждение за старост е четири месеца. Забавянето при него и други естрадни певци е свързано с изчезването на документи от „Концертна дирекция“.

По закон, за да се пенсионира, всеки трябва да подаде документ за трудов стаж. Десетки българи на ден имат проблеми с пенсионирането заради изчезнали документи, показват данни на експерти по пенсионно право. Сред хората, които изпитват затруднения, са служители на закрити или фалирали фирми, съобщава „България днес“. В изгорелия архив на някогашната „Концертна дирекция“ са се съхранявали всички документи, с които изпълнителите са можели да докажат натрупания си трудов стаж, необходим им за пенсия.

Освен Васил Найденов от това са ощетени и други певци като Стефка Берова, Силвия Кацарова, Данчо Караджов и много други. Преди години някои от тях дори заподозряха умишлен палеж. След дълги години протакане обаче певецът е на път да получи възнаграждението и това стана след разговор на артисти с културния министър Боил Банов.
„Какво да кажа за пенсията ми? Никога не съм разчитал на пари от държавата, но е хубаво хората на изкуството да се сетят за такива като мен, които „изгоряхме“ с изчезването на архива от „Концертна дирекция“, сподели Найденов.

В момента големият ни изпълнител е преустановил всичките си концерти, тъй като пандемията заради коронавируса още не е приключила.
„Да ви кажа, все още смятам, че събирането на много хора на едно място е опасно и трябва да се спазват определени мерки. Специалистите казват, че този вирус е много силен, и да се надяваме, че скоро ще се намери ваксина за него или пък ще се намери вариант, който да намали разпространението му.

Защото, както се доказа, човек лесно може да се зарази, а когато хората са много и има болни, тогава е още по-опасно. Дано лятото не ни изиграе лоша шега. Все пак това зависи и от хората, и от тяхната дисциплина. Не само да пазят себе си, а да пазят и околните. Това е въпрос на морал. Дай Боже всички да осъзнават, че някои мерки трябва да се спазват още дълго време.
Изпълнителят на „Синева“ вече е достатъчно подготвен за предстоящата втора вълна.

„Знам как да се пазя от този коронавирус, но пък при певците е много трудно това да става качествено. Всеки един от нас е свикнал да живее с повече хора. През няколко вечери сме пред много народ на най-различни места и, общо взето, наистина живеем на колела. И изведнъж тази рязка промяна. На никой не му беше лесно – не само аз, но и моите колеги трудно свикнахме да не работим и да не се срещаме с публиката. Въпросът е да има някаква предпазливост, защото събирането крие рискове.

За съжаление нашата професия е в много неудобна позиция, защото е свързана със страшно много хора и все още не знам как този проблем ще бъде преодолян. Срещите ни с публиката са проблемни. Това е част от занаята„, смята любимецът на всяко поколение.
Според Найденов най-трудно да се върнат на старите си позиции ще имат изпълнителите, които работят с голям екип, тъй като сега сам трябва да си си всичко – и поддръжка, и осветление, и звук.

„Понякога се смеем с колеги, че наистина по времето на соца всички имахме групи и беше по-лесно“, спомня си Кеца.
Легендарният изпълнител продължава да е радетел за повече българска музика в ефира.
„Това сега най-много ме занимава. Считам го за свой дълг, след като имам позиция в обществото, да се опитам за пореден път да накарам медиите да започнат да въртят българска музика.

Трябва да има минимална задължителна квота от 30%, т.е. такъв процент от музикалния репертоар на радиата и телевизиите да е българска музика„, категоричен е Найденов.
Той не е особен привърженик на онлайн концертите, тъй като смята, че са за по-младите изпълнители. „Предложиха и на мен да участвам в това, но предпочитам живия контакт. Това е моята публика“, казва големият ни изпълнител.

Само Георги Христов още прави концерти

От популярните естрадни изпълнители единствено Георги Христов не спря с концертите си на живо.
Пред пълни зали изпълнителят на „Черно и бяло“ обиколи половин България, а вчера го очакваше и пълната зала „Яворов“ в Благоевград. „Живея за концертите на живо. Нищо не ме отказва – нито дъждът, нито нещо друго. Спазвам всички мерки за безопасност, но в тези трудни времена моята публика заслужава да я зарадвам с новите си песни“, споделя певецът. Междувременно Лили Иванова отмени турнето си за есента на другата година.

Най-нови

Зет като мед: Плевнелиев издържа тъщата

Зет мечта е президентът Росен Плевнелиев. Съпругът на Деси Банова се грижи изцяло за нейната майка Лиляна и не пести средства, за...

Румен Радев с важна новина за пенсиите и заплатите, засяга всички

Президентът Румен Радев определи като "абсолютни спекулации" слуховете за фалит на държавата. "Финансите на държавата са стабилни. Финансовото министерство...

Блага вест: Любима тв двойка чака бебе

Една от любимите тв двойки - Тина и Миро от "Един за друг", ще стават родителите. Щастливото семейство съобщи...

Вижте кога местим стрелките на часовника с час напред

На 26 март 2023 г. в 03:00 часа местно време се въвежда лятно часово време. Тогава часовниците се преместват...

Каква мръсотия написа Диана Димитрова на 15-годишната дъщеря на Юлиан Вергов

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство по сигнала на актрисата Диана Димитрова за престъпление от общ характер. „След внимателен...

Още интересни публикации