вторник, март 28, 2023

Спипаха измама за 4,7 млн. лв: Пенсионирани военни, скарани за фатална жена се топят в НОИ

Учителка върнала накуп 100 000 лева - излъгала, че е работила в мина

Последно

Глория шокира с признания за бременността си

Глория рядко говори за личния си живот, камо ли да прави чак толкова болезнени признания. Изключението е...

Еленко Божков: САЩ и Франция ще изградят 4 ядрени блока в Козлодуй и Белене

Предстои окончателното подписване на т.нар. „фийд“ (инженерингов) договор за изграждането на два блока по технология AP 1000...

Посрещаме чудотворната десница на св. Георги в София

„Очаква се Негово светейшество патриарх Неофит да благослови донасянето на десницата на свети Георги, която се пази...

Натопен от познат пенсионер, който се хвалел в кръчмата как е измамил държавата, и скарани за жена бивши военни са станали причина пловдивските служители на Националния осигурителен институт да разкрият измами с пенсии за над 4,7 млн. лв, съобщава 24chasa.bg. Голяма част от измамите са минавали само през една бивша служителка на поделението на осигурителния институт. Разследването е разказано в последния бюлетин на НОИ. През 2013 г. в института били получени три анонимни сигнала само в рамките на седмица. Един от тях е на пловдивчанин.

Той сигнализирал, че друг мъж се хвалел в кварталната кръчма как е прецакал държавата и се е сдобил с пенсия, без да е работил и ден в живота си. Проверката сочи, че по документи мъжът е работил 11 г. в мина, за която нито той, нито член от семейството му си спомнят къде е – имали амнезия след автомобилна катастрофа.
Другите два сигнала са подадени от приятели, които се скарали за жена. И двата са идентични – обяснява се как съответният мъж бил военен и ползвал ранно пенсиониране, като към недостигащия стаж в армията добавил и такъв като цивилен.

Проверка в архива на отдел “Пенсии” установила, че и трите пенсионни досиета на героите в сигналите липсват. Затова била направена пълна инвентаризация на пенсионния архив, като са били проверени около 500 000 досиета.
“Трудно се разгадават подобни измами, но при добър анализ и логическо мислене винаги има начин те да се разкрият”, обясни пред вестника шефката на пловдивската дирекция на НОИ Розалия Джинева.

Проверката показала, че липсват 270 пенсионни досиета. От НОИ поискали хората да предоставят документи за стаж и при тяхната проверка се усъмнили в 116 души, получили пенсия през 1999 и 2000 г. Всички били обработвани от един и същи контрольор.
В дъното на схемата е бивша служителка на НОИ. Контрольорката напуска през 2009 г. и основава своя консултантска фирма. Тя “зарибява” граждани в близко кафене с “професионална загриженост”, че ще им помогне. Хората трябвало да да платят между 5000 и 32 000 лв. за недостигащия стаж.

През 2018 г. и 2019 г. в НОИ и прокуратурата зачестили оплаквания от хора, платили на консултантската фирма. В крайна сметка бившата служителка, съпругът и дъщеря й са арестувани.
Схемата се реализирала по два начина. При първия се вписвал стаж от известни вече рискови осигурители – “Мини Марица-изток”, “Горубсо Мадан”, “Горубсо Лъки”, завод “Мраз”, завод “Вулкан”, “Мини Маджарово” и др. Във втората група измами пък са пенсии, които първоначално са отпуснати с нисък индивидуален коефициент, който след няколко заявления за изменения се увеличава драстично.

“Поканени да посетят териториалното поделение и да представят документите си за стаж, лицата не се отзоваха”, разказват екпертите. Икономическа полиция на РДВР – Пловдив, пък поискала от “пенсионерите” да опишат кариерата си, като посочат приблизително периода, длъжността и мястото, където са работили. При поискване на документите започват стандартните оправдания: “Не са ми върнати от НОИ”, “Откраднаха ми ги”, “изгубих ги, изгоряха”.

Оказва се, че във всички 116 случая има измама. Затова чрез административно производство са изменени или прекратени пенсиите. Част от хората не обжалват актовете и погасяват наведнъж дълговете. Сред тях е и учителка, която представила документ, че е работила в мина под земята, и получила пенсия за първа категория труд. Тя погасила наведнъж 100 хил. лв., които била надвзела като пенсии заради измамата.
В съда НОИ спечелил над 100 обжалвания от страна на измамници. А общият размер на щетите, нанесени от мнимите пенсионери, бил за около 4,7 млн. лв.

Сред пловдивчаните, които са се опитали да измамят, е и лекар, който в документите за пенсия посочил, че докато следвал медицина, е работил като рентгенов лаборант – професия, за която няма правоспособност.
Жени лъжели, че на 16 г. са работили като леяри и миньори под земята. Главен готвач в квартално заведение пък представил документи, че е едновременно е бил миньор и редовен студент. Драстични били измамите с документи за стаж от военни поделения и МВР. При тях много лесно било установено, че конкретните хора никога не са били военни или полицаи.

Не липсват и измами с болнични. В началото на 2019 г. експертите от НОИ-Пловдив се усъмняват в квартален диагностичен център в града. По закон, а и фактически той не разполага със стационар, но е лекувал 10 работници от една фирма. Те пътуват от Горна Оряховица, Благоевград, Видин и Монтана, за да получат болнични от 6 месеца, при това с една и съща диагноза. “Болните” са с доказана родствена връзка както помежду си, така и със собствениците на фирмата. Заплатите им били близки до максималния осигурителен доход. А преди да постъпят на тази работа, са взимали минимална заплата.

Майка, баща и син от Благоевград пък се разболели на една и съща дата, с една и съща диагноза, с една и съща продължителност и с болнични, издадени от една и съща лекарска комисия в Пловдив. Естествено, проверката установила нарушения. Неправомерно са изплатени 76 268 лв. парични обезщетения за за 117 болнични, общо за 1674 работни дни, за което е подаден сигнал до районната прокуратура.
Бюлетинът описва и служебното преизчисляване на пенсиите на 260 хил. работещи пенсионери, което НОИ предприе заради пандемията. Средно на месец вдигането е с 8,83 лв., но всяка трета преизчислена пенсия се е повишила само с 1 до 5 лв.

Все по-малко хора пък успяват да се пенсионират заради нарастващата възраст. Новите пенсии през 2019 г. са с 3160 по-малко в сравнение с тези през 2017 г. Три пъти повече са обаче са тези, предпочели да излязат в пенсия с намалена сума, защото не им достига стаж.
С 10% нагоре минималните пенсии задминават “високите”, които ще се вдигнат само с 5%
И помощта за първолаци и осмокласници ще е за всички догодина.
Минималната пенсия да е 300 лв. от началото на 2021 г., а от 1 юли най-ниските пенсии между 300 и 369 лв. да се вдигнат с 10%. Останалите до тавана пък да се увеличат само по швейцарсктото правило с около 5%. Това съобщи социалната министърка Деница Сачева.

Така правителството за пореден път ще увеличи изпреварващо пенсиите на хората с по-нисък осигурителен принос. Сметката показва, че хората с пенсия от 368 лв. ще получат 10% увеличение, или 36,80 лв., и пенсията им през юли ще е 404,8 лв. Тези, които сега взимат 371 лв., обаче ще получат много по-малко. Увеличението с 5% ще им вдигне парите с 18,6 лв. и те ще получават 389,60 лв. от юли.
Обсъжда се да се вдигне и таванът на пенсиите от 1200 на 1440 лв., обясни още Сачева. Това най-вероятно ще стане чрез вдигане на процента от максималния осигурителен доход. Сега таванът е 40% от него. Причината е, че преди дни Сачева обясни, че няма да се вдига максималният осигурителен доход. До края на март пък всички пенсионери ще получават по 50 лева бонус.

Помощи от държавата ще получават и всички деца в първи и осми клас, обясни Сачева пред Нова телевизия. Тя ще се вдигне с 50 лв. и от следващата учебна година ще е 300 лв.
“Това са помощи, които се изплащат на две части- в началото на първия и втория срок, за да се гарантира, че детето продължава да посещава часовете. Условието досега бе семейството да има доход до 450 лв. на член от семейството. Заявления родителите пък могат да подават до 15 октомври. Тази година помощта ще е за около 44 хил. първокласници и още толкова осмокласници. А догодина с 300 лв. ще бъдат подпомогнати общо около 120 хил. деца.

В сряда премиерът Бойко Борисов пък съобщи, че детските ще бъдат за всички. Това ще струва допълнителни над 380 млн. лв.
Сачева обясни, че социалните мерки нямат връзка с изборите, а това били демографски приоритети. “Не ми минава през ума, че през социалната политика могат да се купуват гласове, защото смятам, че това е неморално. Това, което ми минава през ума, е, че ние трябва да направим това, което смятаме за справедливо и отговорно, а който го оценява и който смята, че ние работим в полза на държавата, е свободен да даде своя глас както прецени”, обясни Сачева.

Най-нови

Еленко Божков: САЩ и Франция ще изградят 4 ядрени блока в Козлодуй и Белене

Предстои окончателното подписване на т.нар. „фийд“ (инженерингов) договор за изграждането на два блока по технология AP 1000 с американската ядрена компания „Уестингхаус“...

Посрещаме чудотворната десница на св. Георги в София

„Очаква се Негово светейшество патриарх Неофит да благослови донасянето на десницата на свети Георги, която се пази в църквата „Свети Георги“ в...

Виктор Николаев ходел с пистолет

Тв водещият от Нова тв Виктор Николаев призна в тв ефира, че по едно време се е движел въоръжен.

Актьорът Иван Джамбазов си отиде от мъка след самоубийството на сина му

На 90-годишна възраст миналия петък ни напусна големият български актьор Иван Джамбазов. Ветеранът от киното и театъра има повече...

Луната разкри нова тайна, учените са удивени

Изследователи откриха нов и възобновяем източник на вода на Луната в проби, взети от китайска мисия, предаде Асошиейтед прес.

Още интересни публикации