вторник, януари 31, 2023

Спорът продължава: 6 причини защо искам да се върне НРБ

По-добри ли бяха образованието, здравеопазването, храните и сигурността

Последно

Късметче на деня за 31 януари 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 31 януари 2023 година Днес те очаква приятна финансова изненада.

Експерт: Соларни панели за 10 kW задоволяват 100% потреблението на ток на домакинство

От 2018 година очакваме България да транспонира в нашето законодателство европейската директива за възобновяемата енергия, а в...

Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци се завръща

След двегодишно прекъсване Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци се завръща, като вече ще е...

Животът в Народната република беше далеч от този, за който мечтаехме, имаше и хубави, и лоши неща, но на фона на днешния повечето от тях бяха добри.

Споровете по този въпрос продължават, а мненията обикновено са диаметрално противоположни. По-долу вестник „Ретро“ посочва някои предимства на НРБ.

Оставяме на читателите сами да отсъдят така ли е или не.

Образование
Българското образование беше безплатно и достъпно за абсолютно всички. Няма значение дали си от най-забутаното село, от окръжния град или от София.

Който и да е гимназист, завършил където и да е, след успешно издържан изпит можеше да постъпи в избрания от него ВУЗ и да живее на общежитие почти за без пари.

Стига, разбира се, да има добри оценки, за да се пребори с жестоката конкуренция за всяко свободно място. Да не говорим колко качествено бе образованието за разлика от сега.

Медицина
Медицината в НРБ също беше безплатна и общодостъпна. Един мощен орган, съставен от поликлиники, болници, ведомствени лечебни заведения, санаториуми и други.

Не се заплащаше за абсолютно нищо, свързано с болничния престой на пациента. Зъболечението също беше безплатно, а лекарствата – на символични цени.

Липса на безработица
Всеки завършил училище – гимназия, СПТУ, техникум или ВУЗ, беше разпределян да работи още преди да е завършил.

По време на социализма държавата по закон беше длъжна да намери работа на всеки трудоспособен български гражданин и го правеше, а милицията следеше да няма шляещи се хора по улицата.

Почивка
Преди 1989 г. в НРБ почивката на всеки български гражданин бе гарантирана от държавата.

С карта от предприятието на символична цена хората прекарваха 14-дневен летен отдих в изградените за тази цел ведомствени почивни станции, санаториуми и други.

Правото на почивка се спазваше много строго.

Стоките в магазините
Тук много хора ще попитат, „Какви стоки?“. Така е, изборът не беше голям, но качеството в пъти надминаваше сегашното, всичко се произвеждаше по един стандарт БДС и това наистина значеше нещо.

Може да е имало 2-3 вида салам, но той беше салам, а не нещо, което има вкус на салам.

Сигурността
По времето на НРБ престъпността беше сведена до възможния минимум. Хората не знаеха какво е да си заключват вратите на домовете, а ако го правеха, често оставяха ключа си под изтривалката.

Нямаше страх, че някой може да те нападне, докато се разхождаш до късно вечер. Убийства и грабежи почти нямаше, а престъпниците веднага бяха хващани и получаваха справедлива присъда.

Редакцията на noviniplus.com си запазва правото да публикува и други гледни точки по темата.

Най-нови

Експерт: Соларни панели за 10 kW задоволяват 100% потреблението на ток на домакинство

От 2018 година очакваме България да транспонира в нашето законодателство европейската директива за възобновяемата енергия, а в момента страната ни е в...

Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци се завръща

След двегодишно прекъсване Празникът на сланината и греяната ракия в Априлци се завръща, като вече ще е с продължителност не един, а...

Новата жена на Кобрата е истинска красавица

В края на миналата година Кубрат Пулев призна, че е станал баща и любовта на живота му го е дарила с момиченце,...

Снегът дойде: Дрането на туристи в зимните ни курорти започна

Първи сняг! Закарах я на Боровец. Мисля, че обядва най-вкусната филийка хляб с майонеза. Това написа Здравко Василев от Приморско във фейсбук.

Гришо омаян от щерката на Сергей Станишев (снимка)

Впечатлен от доведената дъщеря на Сергей Станишев е останал топтенисистът Григор Димитров. Първата ракета на България се запознал лично...

Още интересни публикации