четвъртък, юни 8, 2023

Става страшно: Няма да си правя тест, каза Мангъров след гостуването си на заразения Георги Любенов

Вие добре ли сте? Както казах, всеки ден ние лекарите, аз също, лапаме маркуча, не ме е страх

Последно

Мария Габриел родила при каката на Бойко

Единственият син на Мария Габриел и съпруга й Франсоа се е появил на бял свят в болницата,...

Миската от „Барселонагейт“ се появи, носи годежен пръстен

Митичната манекенка Борислава Йовчева, замесена в аферата „Барселонагейт“, излезе на светло след повече от 10 години в...

Лена Бориславова ражда около 15 септември

Лена Бориславова в момента е бременна в 6-ия месец. Това разкри самата тя с...

Няма да си правя никакъв тест! Вие добре ли сте? Както казах – всеки ден ние лекарите, аз също, лапаме маркуча, не ме е страх. Знам, че бяхме много гости в телевизията, но това се случва всеки ден – около нас има над 200 вируса, мислите ли, че всичките ги разпознаваме ние, докторите? Не, разбира се“.
Това сподели доц. д-р Атанас Мангъров, който бе на телевизионно участие в „Денят започва с Георги Любенов“ през уикенда. Журналистът пусна в профила си, че е готов тестът, който си прави през няколко дни за COVID-19 и той е положителен.

„Нямам симптоми и се чувствам добре. Незабавно се самоизолирах и оставам вкъщи за най-малко 14 дни, както изискват противоепидемичните мерки. Горещо се обръщам към хората, с които съм бил в контакт в изминалите 5-7 дни, да си направят тест, за да бъдат спокойни. Извинявам се на тези, на които причинявам неудобства. Това е положението – дай Боже да ми се размине по този лесен начин“, обясни Георги Любенов и пред „България днес“.

„Не бива да живеем в страх постоянно. Начинът на представяне на информацията за коронавируса е крайно некоректен и плашещ. Ако някой иска да плаши, може би си мисли, че уплашени хора се манипулират по-лесно„, каза още Мангъров. По думите му правилният начин е да се каже колко от тестовете са направени на хора за първи път, на хора под карантина, за 2-ри, 3-ти път. Също така колко от тестваните за първи път са приети за болнично лечение.

И още – колко от лекуващите се в реанимация са само с COVID-19, а не заради друго заболяване. Ние сме на първо място по смъртност в Европейския съюз. Като цяло обаче смъртността през тази година е с няколко процента по-ниска, отколкото през миналите години. Нямаме извънреден брой хора, които са починали от коронавирус допълнително“, посочи още Мангъров.

Политици и звезди на тест след участие в БНТ при заразения Георги Любенов

Вицепремиерът Марияна Николова, евродепутатът Ангел Джамбазки, бившият здравен министър Петър Москов и големият опонент на мерките на щаба доц. Атанас Мангъров, Дони и Нети са само част от гостите на водещия от БНТ Георги Любенов часове преди да вдигне температура и да даде положителен тест за COVID-19.
Самият Любенов се чувства добре и няма симптоми като задух, кашлица или загуба на обоняние и вкус. PCR тест си прави заради леко завишена температура – 37,2°, която вдигнал в неделя вечерта. Свалил я с парацетамол и оттогава не я е покачвал, разказа той пред “24 часа”.

Въпреки това още в понеделник се тествал, а положителния резултат получава във вторник сутринта. “Нямам симптоми и се чувствам добре. Незабавно се самоизолирах вкъщи за най-малко 14 дни, както изискват противоепидемичните мерки. Горещо се обръщам към хората, с които съм бил в контакт в изминалите 5 – 7 дни, да си направят тест, за да бъдат спокойни. Извинявам се на тези, на които причинявам неудобства”, пише във фейсбук водещият на “Денят започва с Георги Любенов”, който бе в ефир и в събота, и в неделя. Временно ще го замества журналистката Мариана Векилска.

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, която бе сред гостите в предаването му, вчера по обед водеше онлайн заседание на тристранката. Тя заяви, че се чувства добре, няма никакви симптоми.
Николова не се е доближавала до водещия,не са се ръкували и не смята, че ѝ трябва тест. “Ако се наложи да си прави и той се окаже положителен, ще остане под карантина и това ще бъде съобщено официално”, казаха пред “24 часа” от Министерството на туризма.

Евродепутатът Ангел Джамбазки обаче вече се е изследвал, вчера очакваше резултата си. PCR тестове са направени и на екипа му. Наталия Симеонова също бе сред гостите на Любенов в неделя. “След разговор с моята пулмоложка, при която ходя заради други поводи и на която имам пълно доверие, реших, че е хубаво да си направя PCR тест сега, но той със сигурност ще бъде отрицателен”, казва тя. Затова водещата ще се самоизолира и след 10 дни ще се тества отново. “Няма да мога да отида днес и на юбилейния концерт на Васко Василев”, съжалява Симеонова.

Спряла е и майка си и сестра си да идват в София за концерта, не общува с дъщеря си Виктория. “Георги постъпи много отговорно и интелигентно, споделяйки тази информация с всички, които са му контактни лица. Така трябва да се отнасяме към COVID-19 – без излишна паника, но с изключителна сериозност”, добави тя.
След като разбрали, че Любенов е заразен, Дони и Нети веднага прибрали дъщеря си от училище
още преди да е влязла в първия час. Предупредили са и всички, с които са контактували междувременно. “Направихме си тестове и очакваме резултатите. Ще ги публикуваме в социалните мрежи. Нямаме никакви симптоми и се чувстваме добре”, каза Дони.

Спокойни са и в офиса на кино-литературния фестивал “Синелибри”, който започва в неделя. “Всичко е под контрол. Директорът ни Жаклин Вагенщайн не е общувала отблизо с Любенов, но си прави тест. Не се тревожете”, уверяват организаторите.
“Ще се тестваме, били сме в тв студиото без маски. Имаме представления с постановката “Тест” след седмица. Ще информираме зрителите”, каза режисьорката Лиза Шопова. Заедно с брат си – актьора Христо Шопов, тя бе при Любенов именно заради премиерата на пиесата на Елин Рахнев.

“Не ми е за първи път да общувам с човек с COVID-19”, каза шефката на Съвета за електронни медии Бетина Жотева, която гостува в събота. Тя се обадила в лабораторията, където ходила и преди, но оттам я посъветвали да изчака 5 дни, в които да се наблюдава, и след това да се тества. Затова Жотева отишла на работа с маска и шлем, след което се е изолирала вкъщи до петък. Миналата седмица обаче се разбрало, че и в СЕМ има двама болни служители. Те са под карантина вкъщи, а всички в съвета си направили PCR тестове. Няма нито един положителен. Въпреки това хората работят по 3 дни от дома си и по 2 в офиса, а от РЗИ дезинфекцират в СЕМ през ден.

“Г-н Любенов не е първият заразен, с когото комуникирам. Контактувам с такива хора всеки ден, това е част от работата ми. Случвало се е и да лекувам хора, които след това са се оказвали заразени. Нямам притеснения”, коментира и доц. Атанас Мангъров. Ако някой от гостите на предаването иска да си направи PCR тест, това трябва да стане най-рано 4-5 дни и максмум 14 дни след контакта, за да има реален резултат за активна инфекция, препоръча той.

4 симптома, за да даде джипито направление за PCR

Личните лекари ще могат да издават направления за PCR от ноември, обяви зам. здравният министър Жени Начева. Дотогава трябва да са готови критериите, по които да става. Засега се предвижда единият да е пациентът да има поне 4 от 7 симптома: температура, кашлица, силна отпадналост, загуба на вкус или обоняние, затруднено дишане, мускулна болка и кислородно насищане <92% или <88% (ако е с ХОББ), което ще се определя с изследване.

Рекордни 23 жертви за ден, положителните 13,5%, но влезли и забавени данни. Над 1220 в болница

Рекорден брой жертви на COVID-19 бе отчетен във вторник – 23 за денонощие. Положителните също са рекорден процент – 13,5 на сто, или 587 души при 4320 тествани. Общо активните случаи стигнаха 8099.
Най-млада от последните жертви е 35-годишна жена от Търговище, за чиято смърт стана ясно още в понеделник. Тя е работила в голяма стъкларска фирма в града. Там битката с COVID-19 вчера загуби и уважавана учителка по география, която била пред пенсиониране, потвърдиха пред “24 часа” нейни колеги от Първо средно училище. И двете жени починали след усложнение на двойна бронхопневмония в областната болница.

По-младата жена не е имала съпътстващи заболявания, а учителката чакала сърдечна операция.
Сред заразените има още 19 медици. Инфектиран е и областният управител на Русе. Приетите в болница минаха 1220, а в интензивни отделения вчера бяха 65.
Заради заразени ученици и учители в страната класове продължават да преминават към онлайн обучение. Новите случаи са в Пазарджик и Стара Загора.

Най-нови

Миската от „Барселонагейт“ се появи, носи годежен пръстен

Митичната манекенка Борислава Йовчева, замесена в аферата „Барселонагейт“, излезе на светло след повече от 10 години в анонимност. „Ретро“...

Лена Бориславова ражда около 15 септември

Лена Бориславова в момента е бременна в 6-ия месец. Това разкри самата тя с публикация в социалните мрежи.

Любимата на Ламбо Ирен Кривошиева раздели имотите със сестра си

Ирен Кривошиева продава 600 декара гори и ниви. Звездата от "В името на народа" ще раздели парите от бъдещата...

Щерката на Кичка Бодурова идва на Черноморието за юбилея си

Кристи-Жаклин Зарпас, дъщерята на Кичка Бодурова, ще отпразнува 30-годишния си юбилей в България това лято. Това разкри именитата й...

Победителят от „Хелс Китчън“ Станислав с горещи разкрития за годеницата си

"Бях много притеснен преди да предложа брак на любимата си Божидара. Едва събрах смелост да направя тази крачка, но...

Още интересни публикации