сряда, юли 28, 2021

Стефан Цанев: Трябва да си много тъп, за да не виждаш доброто, създадено дори от врага ти

Не проумеем ли думата приемственост, ще продължаваме да тъпчем на едно и също място

Последно

Късметче на деня за 28 юли 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 28 юли 2021 година Днес е много подходящ момент да...

Късметче на деня за 26 юли 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 26 юли 2021 година Ако се появи възможност за пътуване...

Стефан ЦАНЕВ
За да не помислят днешните хора на власт, (недай Боже и президента), че пиша специално против тях, предлагам на вниманието ви този мой текст, публикуван преди 7 години, на 24 май 2014 година:

Тончо Жечев разказваше навремето, че в Африка живеело някакво дивашко племе, което имало странна традиция: всяко ново поколение унищожавало всичко, създадено от предишното поколение и започвало отново от нулата – от каменната брадва.
Ако някое поколение успеело да открие, да речем, бронза или, недай Боже, желязото и си направело оръдия и оръжия от бронз или от желязо, следващото поколение ги унищожавало и започвало всичко пак от нулата – от каменната брадва.

Писателят Стефан Цанев ядосан: Една личност пише с много правописни грешки съвременната българска история

И така до ден днешен, вече 4000 години, племето продължава да стои на едно място, продължава да живее в каменната ера, размахвайки победоносно каменната брадва.
Мисля, че баснята е прекалено ясна.
Защото, какво правят нашите правителства?
Всяко новодошло правителство яростно отрича всичко създадено от предишното и докато е на власт не се занимава с нищо друго, освен да „поправя грешките и пораженията“, нанесени на нещастния български народ от предишното правителство.

Така постъпваме ние не само днес, така постъпихме и със социализма. Има една приказка за умния и за глупавия турчин. Глупавият турчин, като види купола на някоя църква, вика: “Съборете храма на гяурите, камък върху камък да не остане!” И събарят църквата. А умният турчин влиза на бял кон в нея и казва: “Превърнете таз хубава църква в джамия!”

Унгарците и чехите постъпиха като умния турчин, запазиха всичко добро, построено при социализма, стъпиха върху него и продължиха нататък. Ний постъпихме като глупавия турчин. Унищожихме всичко добро и сега пъшкаме под развалините на социализма.
Трябва да си много тъп и много зъл, за да не виждаш и да не признаваш доброто, създадено от съперника ти, от противника ти, дори от врага ти.

Ожидам да чуя някой лидер да каже сега преди изборите: ако успеем да вземем властта, първото, което ще направим, е да запазим създаденото от нашите предшественици; второ, ще продължим и ще завършим започнатото от нашите предшественици и трето, ще започнем и ние нещо, което, ако не успеем да довършим, ще го завещаем да го довършат тези, които ще дойдат след нас.

Стефан Цанев предсказал появата на Ковид-19 още преди половин век

На прост български език това се нарича приемственост. Не проумеем ли тази дума, не се ли научим да я прилагаме в живота, не се ли научим да виждаме, да оценяваме и да пазим доброто, създадено от другите – ще продължаваме като онова дивашко африканско племе да тъпчем на едно и също място и да размахваме победоносно каменната брадва.
Добавено сега: Докога???

*Коментарът на Стефан Цанев е за „Епицентър“.

Най-нови

Късметче на деня за 27 юли 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 27 юли 2021 година Остави разума на заден план и се заслушай в желанията на...

Късметче на деня за 26 юли 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 26 юли 2021 година Ако се появи възможност за пътуване – грабни я! Така ще...

Топ 5 на зодиите, които напълняват адски бързо

Пица, бургери, рула или суши - не им пука какво ядат сутрин или за вечеря. Основното нещо е максимално удовлетворяващо! Осъзнавайки какво...

Лична драма: Съпругът ми ме превърна в робиня

Беше сватбеният ми ден, пишат от skafeto.com. С наведена глава умолявах татко този брак да не се състои. Стоях обляна в сълзи...

Тъщата на Рачков го въвлича в семейния бизнес

Нaпук нa cлухoвeтe зa прoтивoрeчивитe oтнoшeния c мaйкaтa нa младата си изгора Aнитa, Димитър Рaчкoв е в прекрасни отношения със своята бъдеща...

Още интересни публикации