вторник, август 9, 2022

Страхотна новина: Откриха лекарство, спасяващо от Ковид-19, евтино е (Снимки)

От 20 пациенти с коронавирус 19 се възстановяват, без да се налага да влизат в болница

Последно

Евтин и масово достъпен медикамент е първият, за който е доказано, че спасява човешки живот на тежко болни от новия коронавирус. Това е стероидът дексаметазон (dexamethasone), от който малки дози намаляват с една трета риска за пациенти на обдишване и с 20% за тези, поставени на кислород.

Съобщението на британски специалисти идва като част от най-мащабното в света тестване на известни лечения за това дали ще подействат и срещу COVID-19, пише Дневник. Според тях, ако се знаеше ефективността на дексаметазона в началото на пандемията в страната можеше да бъдат спасени до 5 хиляди живота.

„Това е най-важният резултат за коронавируса досега“, написа в „Туитър“ главният медицински специалист на Великобритания. „Значителното намаляване на смъртността при хората, нуждаещи се от обдишване, от масово достъпен, безопасен и добре познат медикамент може да спаси животи по света“, добави той. Смята се, че ефектът ще е особено силен за развиващите се държави, които не могат да си позволят скъпи лечения.

От 20 пациенти с коронавирус около 19 се възстановяват, без да се налага да влизат в болница. От тези 5% повечето се излекуват, но на част от тях се налага да бъде поставен апарат за обдишване или да се вкарва кислород в белите дробове. Именно за тези хора във висок риск да починат от коронавируса е предназначен dexamethasone.

Клиничните изпитания са част от проекта RECOVERY и се водят от екип от Оксфордския университет. На около 2000 души е даван dexamethasone, а на над 4000 – не. Сравнението показва, че при пациентите на респиратор рискът от смърт намалява от 40% на 28%. При тези на кислород намалението е от 25% на 20%.
Медикаментът вече се използва за намаляване на възпалителни процеси при други състояние. Той, изглежда, спира щетите, които нанася свръхреакцията а имунната система, известна като цитокинна буря.

„Това е единственото лекарство досега, което виждаме да намалява смъртността, и то значително, това е голям пробив“, казва водещият изследовател проф. Питър Хорби. Неговият колега проф. Мартин Ландри обяснява, че човешки живот може да бъде спасен на всеки 8, поставени на респиратор, и на всеки 20-25 на кислород. „Това очевидно е много, много ясна полза. Лечението продължава д о10 дни и струва около 5 паунда на пациент. Иначе казано, ни струва 35 паунда да спасим човек“, допълва той.

При подходящи обстоятелства Dexamethasone може да се дава незабавно на болнични пациенти, казва проф. Ландри, цитиран от Би Би Си.
Но това не е медикамент, който да си купите и занесете вкъщи. Няма данни да помага на хора с леки симптоми, които не се нуждаят от помощ заради затруднено дишане.
Dexamethasone се използва още от началото на 60-те години за множество състояния, включително ревматоиден артрит и астма. Той се дава интравенозно в интензивните отделения и като таблетки за не толкова тежките случаи.

В началото на юни бе съобщено за подобен експеримент в Унимеристета на щата Мичиган с медикамент с антитела tocilizumab, предлаган от компанията Roche под търговското име Actemra. Но той бе със 78 пациенти на респиратор и в подготвената научна публикация се казваше, че за тях с 45% е намаляла опасността да починат. Но заключенията на екипа се нуждаеха от повече проверки, защото имаше съмнения в безпристрастността на лекарите, които е било възможно да са давали tocilizumab на пациенти с повече шансове да оцелеят.

Най-нови

Късметче на деня за 8 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 8 август 2022 година Ако се колебаеш, най-добре поискай съвет от свой приятел. Понякога приятелите...

Седмичен хороскоп за 8 – 14 август 2022 година: Несигурност за Близнаците, рискове за Раците

Седмичен хороскоп за 8 - 14 август 2022 година ОвенОвните, женени и с деца, ще имат приятни задължения тази...

Ясно е за кои зодии всичко в живота е на шега

С ежедневните предизвикателства, суматохата и хаоса – не можем да отречем факта, че животът е труден! Докато преминават през ежедневните задължения на...

Лична драма: Безскрупулно измами две жени, сега ще си плати

Беше прекрасен есенен ден и възползвайки се от топлото време, със съпруга ми се разхождахме в града. Разговаряхме за дребни неща, планирахме...

Зуека се отпусна в Испания, стана неузнаваем (Снимка)

Зуека напусна България, установи се в Испания и явно начина му на живот там много му се отразява. Как точно - оставяме...

Още интересни публикации