четвъртък, март 23, 2023

Сутрешните симптоми, по които безотказно ще познаем диабета

Някои от признаците могат да се видят

Последно

Слави изригна заради протежето си: В Нова не са журналисти, а слуги

Лидерът на ИТН и шоумен Слави Трифонов влезе в ролята на майка-орлица за политическото си отроче Станислав...

Бойко Рашков: Борисов не беше арестуван ей така, имаме 430 страници срещу него

„Тримата бяха задържани по конкретен повод и причина. Те не бяха задържани просто ей...

Някои от признаците на диабет тип 2 могат да се видят веднага след събуждане. Този тип диабет започва с небалансирано ниво на кръвната захар и може да причини сериозни проблеми със сърцето, зрението и бъбреците. Лекарите отбелязват, че събуждането сутрин със силна сухота в устата или силна жажда може да е знак, че нивата на кръвната захар са много високи и трябва да се контролират, пишат от Zdrave.to.

Сутрешният дискомфорт може да се изрази и в: лош дъх, напукани устни, рани, болка или парене в устата или гърлото, проблеми с дъвченето, преглъщането, гадене. Също така високите нива на кръвната захар могат да бъдат показани чрез замъглено зрение след ставане. Друг симптом е изтръпването. Нервите спират да получават нормален кръвен поток и не изпращат съобщения до различни части на тялото. В резултат на това може да се появи изтръпване или болка, обикновено в краката и стъпалата.

Много диабетици също усещат изтръпване сутрин, след като станат от леглото. Това е признак на увреждане на периферните нерви, които обикновено започват от краката. Други възможни сутрешни симптоми включват болка или чувствителност, слабост в краката, проблеми с краката (язви, инфекции, болки в костите и ставите), треперещи ръце и изпотяване.

Захарният диабет (diabetes mellitus; от гръцки: διαβαίνω – „преминавам“), често наричан и само диабет, е болест, характеризираща се с повишено ниво на кръвната захар (глюкоза) в организма, което се дължи на отслабената реакция на клетките към инсулина или на недостатъчното му произвеждане в тялото. Инсулинът е хормон, секретиран от панкреаса, който стимулира клетките да абсорбират глюкозата и да я трансформират в необходимата за функционирането им енергия. Когато клетките не абсорбират достатъчно глюкоза, тя се натрупва в кръвта (хипергликемия), което води до усложнения в сърдечно-съдовата, нервната и други системи.

Захарният диабет има множество разновидности, но най-разпространените форми са 3:
Захарен диабет тип 1: дължи се на неспособността на тялото да произвежда инсулин.
Захарен диабет тип 2: дължи се на неспособността на клетките да реагират на инсулин, понякога в съчетание с понижено производство на хормона.
Гестационен диабет: проявяващ се по време на бременност.

Всички форми на диабет могат да бъдат контролирани чрез изкуствено внасяне в тялото на инсулин, а диабет тип 2 – до известна степен и с други медикаменти. В същото време, с изключение на гестационния диабет, който обикновено изчезва след раждането, диабетът е хронично състояние, което обикновено не може да бъде излекувано. При диабет тип 1 са правени опити с трансплантация на панкреас, но с ограничен успех. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

Слави изригна заради протежето си: В Нова не са журналисти, а слуги

Лидерът на ИТН и шоумен Слави Трифонов влезе в ролята на майка-орлица за политическото си отроче Станислав Балабанов и ядосан, изпрати гневно...

Бойко Рашков: Борисов не беше арестуван ей така, имаме 430 страници срещу него

„Тримата бяха задържани по конкретен повод и причина. Те не бяха задържани просто ей така, защото органите на МВР...

Чинтуловските светци лекуват без пари

Невероятни и необясними знамения и изцеления се случват в Чинтуловския манастир „Св. пророк Илия“, на 10 км от Сливен.

Рапърът Тото се изгаври с Любо Нейков, хората му скочиха

Йонислав Йотов, познат основно като Тото от СкандаУ, разгневи потребителите в нета и си навлече такива попържни, че сигурно свят му се...

Камен Донев към директора на Народния: Ела да се боксираме, ако си мъж

Актьорът Камен Донев покани директора на Народния театър Василев Василев на боксовия ринг "да защити честта си". Това актьорът...

Още интересни публикации