сряда, октомври 4, 2023

Сухите факти: Увеличението на пенсиите е средно 30 лева, най-голямо е за военни и полицаи

Деница Сачева: Ще се изплащат всички дни неплатен отпуск

Последно

Бирджан, който изпя чалга версия на „Мила Родино“, се размина със затвора

Без затвор ще се размине певецът Бирджан Хайрединов, който поруга българския химн "Мила Родино" и го превърна...

Парамедик: Извикаха ни за инфаркт, а човекът беше изпил 8 текили, 4 водки, 2 мастики и 4 бири

"Имахме сигнал за „инфаркт без дишане“, а се оказа, че човекът е приел 8 текили, 4 водки,...

Тайните архиви на Ватикана предсказват края на света

Тайните архиви на Ватикана, или както са познати Archivum Secretum Apostolicum Vaticanum, са предмет на множество догадки,...

Пенсиите са се увеличили средно с 30 лева след индексацията от 1 юли. Тогава всички пенсии бяха увеличени по швейцарското правило с 6,7 на сто. Това показват данните на Националния осигурителен институт за първите девет месеца на тази година. 2 092 916 пенсионери са получили увеличение на парите си, съобщава trud.bg. Средният изплатен размер на пенсията след 1 юли е бил 427 лева при 396 лева преди това или почти 31 лева повече. 31 213 човека не са получили повишение на пенсията, сочат още данните на НОИ.

Увеличението е струвало близо 64 милиона лева на хазната. Най-малко повишение като сума са получили хората, взимащи пенсия за инвалидност – такива са над 441 хиляди души. Причината – техните пенсии са най-ниски – средната е 269 лева, а след индексацията става 297 лева. Или средното изплатено увеличение на тези пенсии е било 28 лева. Получаващите пенсия за стаж и възраст, или около 1,5 милиона души, са получили по 31 лева отгоре, като са им преведени средно 455 лева при 423 лева преди 1 юли.

Внимание: Опасност за 120 000 пенсионери без ТЕЛК до живот, ще ги разкарват по комисии всяка година

Най-сериозно вдигането на пенсиите се е отразило на пенсионерите по чл. 69 или това са бившите служители в системата на МВР и Министерството на отбраната. Те, разбира се, получават и най-високи заплати. При 715 лева на месец преди индексацията, след нея средната изплатена пенсия става 756 лева, което е с над 40 лева отгоре. Такова увеличение са получили близо 92 000 души.

50 хиляди българи пък са взели по-голяма социална пенсия. При нея увеличението е с едва 12 лева и от 183 лева средно вече са получавали по 195 лева на месец.
От 1 юли се повиши и размерът на минималната пенсия за стаж и възраст и тя стана 250 лева. по данни на НОИ към края на септември до 250 лева са взимали близо 704 000 пенсионери. От 1 януари те ще получат ново увеличение, след като минималната пенсия стане 300 лева.

Деница Сачева: Ще се изплащат всички дни неплатен отпуск

Всички дни на неплатения отпуск ще бъдат платени по новата мярка, която предвижда държавата да дава по 24 лева на ден на работник от затворен бизнес. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева пред депутатите от ресорната комисия в парламента.
Събираме документи за всички, които бяха затворени от 29 октомври до сега. В момента се изплащат заплатите за ноември. За декември те ще са дължими или в края на месеца, или в началото на януари, обясни министърът.

Тя каза още, че вероятно ще има окрупняване на мерките 60/40, 80/20 и „Запази ме”. До края на годината бизнесът ще бъде подпомогнат и с още 200 млн. лева, а за следващата година са предвидени още 300 млн. лева.
Помощта за работодателите ще бъде диференцирана, в зависимост от загубените обороти, съобщи министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Внимание: Опасност за 120 000 пенсионери без ТЕЛК до живот, ще ги разкарват по комисии всяка година

Предлагат се две ставки: 20% за дейностите, които са извън търговията, и 10% – за търговията, обясни Васил Велев, председател на АИКБ. Засегнатите бизнеси ще подават заявленията си през НАП, като целта е мярката да се прилага още от следващите дни, допълни министър Лъчезар Борисов.
Общо 30 социални институции ще бъдат закрити заради крайно неприемливите условия в тях, заяви още социалният министър.

Най-нови

Парамедик: Извикаха ни за инфаркт, а човекът беше изпил 8 текили, 4 водки, 2 мастики и 4 бири

"Имахме сигнал за „инфаркт без дишане“, а се оказа, че човекът е приел 8 текили, 4 водки, 2 мастики, 4 бири.

Тайните архиви на Ватикана предсказват края на света

Тайните архиви на Ватикана, или както са познати Archivum Secretum Apostolicum Vaticanum, са предмет на множество догадки, след като никой не знае...

Нешка Робева: Управляват ни сатанисти, извратени, алчни до садизъм типове

До Траян Антов… И, може би други… Не им прощавай, Господи, те знаят какво вършат!

Откриха Питагоровата теорема на плочка, векове по-стара от Питагор

Ако изучавате математиката достатъчно дълго, знаете че Питагор е важна историческа фигура в развитието на математиката. Но може би...

Късметче на деня за 4 октомври 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 4 октомври 2023 година Рисковете, които поемеш днес, ще бъдат успешни. Рискът е нещо, което...

Още интересни публикации