сряда, юли 28, 2021

Съвети, с които ще се отървем от недостига на калций

Калцият е жизненоважно минерално вещество

Последно

Късметче на деня за 28 юли 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 28 юли 2021 година Днес е много подходящ момент да...

Късметче на деня за 26 юли 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 26 юли 2021 година Ако се появи възможност за пътуване...

Калцият е жизненоважно минерално вещество. Той се грижи за нормалното състояние на костите и зъбите, където се намира в големи количества, предават от actualno.com.

Калциев дефицит
Недостигът на калций може да бъде установен само чрез медицински изследвания. Те ще покажат дали имате нужда от допълнителния му прием. Препоръчително е първо да опитате да приемате повече калций чрез храната. Ако това не помага, лекарят ви може да ви предпише лечение. Недостигът на калций влияе негативно на здравето на костите, косата и ноктите. Кафето, алкохолът, цигарите и прекалената консумация на сол пречат на усвояването му. Продукти, богати на калций Калцият се съдържа в различни естествени продукти.

С няколко трика ще забравим за старческите петна по лицето

Ако залагате на балансирано и разнообразно меню, лесно ще поддържате нивата му в норма. Голяма част от калция, който приемаме чрез храната, обаче се изхвърля през отделителната система. Колкото по-разноцветни са продуктите във вашата чиния, толкова по-лесно тялото ви ще усвои необходимите количества от ценния минерал. Разбира се, количеството му зависи и от качеството на тяхното производство. Освен в следващите продукти, той се съдържа и в минералната вода.

Съдържание на калций в порция от 100 грама: мляко – 120 мг; сирене – 500 мг; спанак – 135 мг; магданоз – 120 мг; босилек – 360 мг; боб – 120 мг; нахут – 125 мг; лешници – 220 мг; сусам – 740 мг; портокали – 45 мг; зеле – 40 мг; праз лук – 55 мг; броколи – 110 мг; тофу – 160 мг; семена от чия – 630 мг;

От колко калций се нуждаем на ден
Възрастните и децата под 12 години трябва да усвояват около 1000 мг калций на ден. Тийнейджърите между 13 и 18 години имат нужда от повече – 1200 мг на ден, за да поддържат костите си здрави. Същото количество калций е препоръчително и за бременните.

Една напитка разрушава зъбите ни безотказно

Предозиране с калций
При консумацията на естествени продукти трудно може да се стигне до предозиране с калций. Но ако редовно приемате хранителни добавки, е напълно възможно да имате повишени нива на веществото. Затова винаги четете колко милиграма калций съдържа една таблетка и не забравяйте колко сте приели чрез храната.

Симптомите при предозиране могат да бъдат сънливост, главоболие, гадене, проблеми с бъбреците и сърцето. Защо комбинацията от калций и витамин D е безценна Тялото ни може да усвои достатъчно калций само ако в него има достатъчно витамин D. Той се грижи ценният минерал да остане в костите и зъбите. За щастие тялото ни само произвежда витамин D – нужен е само половин час излагане на слънце на ден. Витамин D може да се приема и чрез храната. Той се съдържа в яйцата, телешкия черен дроб и др. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

Късметче на деня за 27 юли 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 27 юли 2021 година Остави разума на заден план и се заслушай в желанията на...

Късметче на деня за 26 юли 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 26 юли 2021 година Ако се появи възможност за пътуване – грабни я! Така ще...

Топ 5 на зодиите, които напълняват адски бързо

Пица, бургери, рула или суши - не им пука какво ядат сутрин или за вечеря. Основното нещо е максимално удовлетворяващо! Осъзнавайки какво...

Лична драма: Съпругът ми ме превърна в робиня

Беше сватбеният ми ден, пишат от skafeto.com. С наведена глава умолявах татко този брак да не се състои. Стоях обляна в сълзи...

Тъщата на Рачков го въвлича в семейния бизнес

Нaпук нa cлухoвeтe зa прoтивoрeчивитe oтнoшeния c мaйкaтa нa младата си изгора Aнитa, Димитър Рaчкoв е в прекрасни отношения със своята бъдеща...

Още интересни публикации