петък, юни 9, 2023

С лесна рецепта превръщаме пържените яйца в истинско изкушение

Бон апети

Последно

Майсторът на Бузлуджа е бездомен, живее на палатка

Майсторът на мозайките на паметника Бузлуджа Владимир Николов е бездомен и живее на палатка в близост до...

Гръм в рая: Чарлз не е баща на Хари?

"Надеждата ми е да сложа край на медийната лудост", заяви принц Хари по време на показанията си...

Почина бивш съдружник на Бойко Борисов, член на кръга „Монтерей“

Евстати Гюров, бивш легендарен кадър на Държавна сигурност, кредитен милионер и член на приятелските кръгове "Монтерей" и...

Макар и да са ви много любими, дори пържените яйца могат да омръзнат, когато се приготвят по едни и същи сравнително скучни начини. С тази рецепта обаче не само ще се разходите до Мексико с уникалния си вкус, но и ще превърнете пържените яйца в деликатес!
Продукти:
200 гр. консервиран зрял фасул
3 яйца
150 гр. доматен сос
3 скилидки чесън
1 китка магданоз
1 люта чушка
1 малка глава лук
2 супени лъжици лъжици растително масло
сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:
Първо почистете и накълцайте чесъна и лука, а после ги запържете в тиган до омекване. Докато се пържат, намачкайте половината фасул до каша. Дори ако имате блендер, ползвайте него. Нарежете на много дребно лютата чушка и в тигана сложете пасирания фасул, доматен сос, малко вода и оставете на среден огън за 3 минути. Накрая накълцан копър и люта чушка, сол и черен пипер (на вкус). Плодът, който хитрите домакини винаги слагат във водата за варене на яйцата Във втори тиган чукнете яйцата да се пържат и върху пърленка или лаваш (а може и тортиля) сложете от соса и отгоре яйцето. Мексиканските яйца са готови. Да ви е сладко!

Яйцето е продукт на женски животни – най-често птици или влечуги, но също и земноводни, бозайници и риби. Често се използва за хранителни цели, тъй като е богато на хранителни вещества. Във всяко яйце се съдържат всички вещества, които са необходими за изграждане на един нов организъм. Яйцата се използват както за директна консумация, така и се влагат в производство на хлебни, сладкарски, месни и съдържащи алкохол стоки. Яйцата от птици и влечуги се състоят от черупка, белтък и жълтък. Най-често се употребяват яйца от кокошки. Консумират се и яйца от гъски, патици, пуйки и други птици. Яйцата от риби се наричат хайвер.

Яйцето се състои от 3 основни съставни части – защитна черупка, яйчен белтък (албумин) и яйчен жълтък (витал), съдържащи се в различни тънки мембрани. Най-голямо относително тегло има жълтъкът – около 50 %. Черупката е изградена от калциев и магнезиев карбонати, фосфати и др. На 1 cm? тя има между 100 и 150 пори. Тя защитава черупката от бързо изпарение на водата. От вътрешната страна на черупката има закрепена мембрана, която се нарича външна подчерупкова мембрана (ципа). Под нея има още една, която е вътрешна мебрана (ципа). Между двете мембрани, в по-тъпия край на яйцето се образува въздушна камера.

Белтъкът на яйцето служи за защита на жълтъка и за допълнително хранене на зародиша. Състои се от около 85 – 90% вода, 10 – 12% протеини и под 1% въглехидрати, мазнини и минерални вещества. Мазнините, съдържащи се в белтъка, основно са полиненаситени и поради това безвредни. Протеините, които се съдържат в него са коналбумин, овоалбумин и др. Белтъкът има също 3 основни части, подредени по следния начин по посока към ядрото – течен белтък, плътен белтък и отново течен белтък.

Жълтъкът е най-ценната хранителна част на яйцето. Той служи за храна на растящия зародиш. Състои се от вителинова мембрана, жълтъчно кълбо състоящо се от светъл и тъмен жълтък и зародиш. Задържа се в центъра на яйцето с помощта на 2 белтъчни връзки (шалази). Около половината от съдържанието на жълтъка е вода. Мазнините заемат около 1/3. Протеините са около 15 – 16%. Най-голямо хранително значение от протеините имат вителинът и ливетинът. В жълтъка се съдържат и витамините А, D и E. В жълтъка, за разлика от белтъка има холестерин. Така хора, които имат проблем с нивото на холестерин в кръвта, трябва да не употребяват повече от 1 яйце на ден /1 жълтък/.
Източник: actualno.com

Най-нови

Гръм в рая: Чарлз не е баща на Хари?

"Надеждата ми е да сложа край на медийната лудост", заяви принц Хари по време на показанията си във Върховния съд в Лондон...

Почина бивш съдружник на Бойко Борисов, член на кръга „Монтерей“

Евстати Гюров, бивш легендарен кадър на Държавна сигурност, кредитен милионер и член на приятелските кръгове "Монтерей" и „Банкя” е починал на 7...

Съпруги на БГ мафиоти в Южна Африка: Кръв и диаманти

Те са известни от модния подиум и конкурсите за красота. И оттам нахлуват директно в живота на гангстери и...

Бивш командос на погребението на Ангел Христов-Геле: Убиха го, не е инфаркт

"Докато сме живи и ги споменаваме, тези хора няма да умрат. Държавата използва такива хора, изстисква ги и ги...

Късметче на деня за 9 юни 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 9 юни 2023 година "Любовна магия, която ще запълни сърцето ви и ще ви накара...

Още интересни публикации