сряда, октомври 4, 2023

С помощта на един витамин можем лесно и бързо да намалим риска от развитие на диабет

Последно

Бирджан, който изпя чалга версия на „Мила Родино“, се размина със затвора

Без затвор ще се размине певецът Бирджан Хайрединов, който поруга българския химн "Мила Родино" и го превърна...

Парамедик: Извикаха ни за инфаркт, а човекът беше изпил 8 текили, 4 водки, 2 мастики и 4 бири

"Имахме сигнал за „инфаркт без дишане“, а се оказа, че човекът е приел 8 текили, 4 водки,...

Тайните архиви на Ватикана предсказват края на света

Тайните архиви на Ватикана, или както са познати Archivum Secretum Apostolicum Vaticanum, са предмет на множество догадки,...

Канадски изследователи идентифицираха нова роля на витамин К за намаляване на риска от развитие на диабет тип 2, постигайки пробив след 15 години фундаментални изследвания. Проучване от май 2023 г., публикувано в Cell Reports, обяснява как витамин К помага за предотвратяване на диабет. Откритието на учените е „добре дошъл напредък в разбирането на механизмите зад диабета, заболяване, което засяга един на всеки единадесет души по света без лечение“, според MedicalXpress, пишат от Zdrave.to.

Витамин К е хранително вещество, известно с ролята си в съсирването на кръвта, по-специално в гама карбоксилирането, ензимна реакция, необходима за този процес. От няколко години се подозира, че този витамин, а оттам и гама-карбоксилирането, може да има и други функции. Няколко проучвания предполагат връзка между намаления прием на витамин К и повишения риск от развитие на диабет. Въпреки това, биологичните механизми, чрез които витамин К предпазва от диабет, остават загадка досега.

В новото проучване учените са успели да установят за първи път, че ензимите, участващи в гама-карбоксилирането и следователно използването на витамин К, присъстват във високи количества в бета клетките на панкреаса, същите клетки, които произвеждат инсулин, който контролира кръвната захар нива.

Препоръки на народната медицина при диабет
Известно е, че диабетът се причинява от намаляване на броя на бета-клетките или тяхната неспособност да произвеждат достатъчно инсулин. За да се изясни клетъчният механизъм, чрез който витамин К поддържа функцията на бета клетките, беше важно да се определи кой протеин е насочен към гама карбоксилиране в тези клетки. Учените успяха да идентифицират нов гама-карбоксилиран протеин, наречен ERGP.

По този начин, за първи път от 15 години, е идентифициран нов протеин, зависим от витамин К, отваряйки нова област на изследване в тази област. „Нашето изследване показва, че този протеин играе важна роля в поддържането на физиологичните нива на калций в бета клетките, за да се предотврати нарушена инсулинова секреция. И накрая, ние показваме, че витамин К, чрез гама-карбоксилиране, е необходим на ERGP, за да изпълни ролята си“, заключават авторите. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

Парамедик: Извикаха ни за инфаркт, а човекът беше изпил 8 текили, 4 водки, 2 мастики и 4 бири

"Имахме сигнал за „инфаркт без дишане“, а се оказа, че човекът е приел 8 текили, 4 водки, 2 мастики, 4 бири.

Тайните архиви на Ватикана предсказват края на света

Тайните архиви на Ватикана, или както са познати Archivum Secretum Apostolicum Vaticanum, са предмет на множество догадки, след като никой не знае...

Нешка Робева: Управляват ни сатанисти, извратени, алчни до садизъм типове

До Траян Антов… И, може би други… Не им прощавай, Господи, те знаят какво вършат!

Откриха Питагоровата теорема на плочка, векове по-стара от Питагор

Ако изучавате математиката достатъчно дълго, знаете че Питагор е важна историческа фигура в развитието на математиката. Но може би...

Късметче на деня за 4 октомври 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 4 октомври 2023 година Рисковете, които поемеш днес, ще бъдат успешни. Рискът е нещо, което...

Още интересни публикации