четвъртък, януари 21, 2021

Тайната на перфектните пържени филийки е ясна

Много от нас обожават пържените филийки, но правили ли сте идеалните такива

Последно

Преди преврата в БКП: Луканов и Младенов треперели Тато да не ги арестува

В интервю за вестник "168 часа" синът на Андрей Луканов - Карло Луканов разказва как се е...

Посягат ни на най-скъпото: Кръчмарите готвят мъст, вдигат цените на ракията и салатата

Ресторанти, кафенета и барове готвят „сладко отмъщение“ не само на държавата, но и на клиентите - скок...

Виц на деня: Един мъж разбира, че жена му му изневерява

Един мъж разбира, че жена му му изневерява. Кара към вкъщи афектиран и прас – прегазва полицай....

Всеки има любимо ядене, което всеки път опитва да подобри. Много от нас обожават пържените филийки, но правили ли сте идеалните такива? Нека ви помогнем да приготвите любимата закуска на хиляди, предават от dama.bg.

Продукти:
Хляб
4 големи яйца
300 мл мляко
1 чаена лъжица ванилов екстракт
? чаена лъжица
канела
Масло
Топинги: сладко, кленов сироп, мед

Просто не може без него: Боб за Бъдни вечер, най-вкусната и проверена рецепта

Стъпка 1: Разбийте 3-те яйца в купа.
Стъпка 2: Добавете млякото, екстракта и канелата.
Стъпка 3: Разбъркайте, докато сместа добие един цвят и е хомогенна.
Стъпка 4: Натопете всяка филийка и от двете страни за малко.
Стъпка 5: Разтопете маслото на тиган на средна температура.
Стъпка 6: Пържете, докато се филийките придобият златист цвят.
Стъпка 7: Когато са готови, ги поставете в чиния и полейте с топинг по избор.

Хлябът е тестено изделие, съдържащо минимум от две съставки – брашно и вода, приготвено посредством изпичане или обработка с пара. Брашното, което се използва за приготвянето на хляб, се добива от различни зърнено-житни култури (обикновено пшеничено, ечемичено, овесено, царевично или ръжено). Хлябът може да се приготвя в различни форми и с различен състав, пълнеж и добавки. Това създава допълнително разнообразие на видовете и използваните имена в различните части на света (съществуват над 500 вида хляб). Въпреки това разнообразие, хлябът се произвежда предимно от втасало с хлебна мая (дрожди) или квас тесто с добавена сол. Обичайната рецепта е: на 1 kg брашно – около 600 g вода, 1 ч.л. сол, мая и следва приготвяне на тесто, което втасва при температура 35 – 38 °C в продължение на 35 – 45 минути, след което се пече при температура от 190 до 245 °C в зависимост от вида на хляба.

Хлябът може да е от „бял“ до „черен“, обикновен или формован и да съдържа добавки като сушени домати, зеленчуци, плодове, маслини, зърна от слънчоглед, тиква, пшеница, сусам, лен и други, както и масло, мляко, яйца и т.н. Специализираните места, където се продава хляб, се наричат хлебарници, а където се прави хлябът – хлебопекарни. Много народи използват хляба като символ в различни обреди и ритуали. Християните го наричат „плътта Христова“. В България той е символ на гостоприемство и по традиция официални гости се посрещат с хляб и сол, или с хляб и мед.

Пресният ръчно изработен и неформован (опечен във формоващ съд) хляб често е предпочитан, защото се отличава с аромат, вкус и вид. Запазването на свежестта на хляба е важно, защото той загубва качествата си, когато изсъхне. За тази цел може да се продава загънат в хартия и се съхранява в специална кутия за хляб. Съхраняването в целофанов плик или плик от найлон го запарва и е предпоставка за заболяване от така наречената „картофена болест“ на хляба. Ако хлябът се съхранява в топло, влажно и непроветриво място, той мухлясва и става непригоден за консумация. Многото дребни частици от хляба, които остават след рязане или хранене, се наричат трохи, докато по-големите части се наричат хапки или къшеи. Меката вътрешна част на хляба се нарича среда, а външната твърда част – кора, която бива горна и долна (двете са с различен вкус).

Баница с готови кори: Изкушение за небцето

Думата хляб по всяка вероятност произлиза от праславянска дума *хлeбъ, заимствана от протогермански език (вероятно готски) *hlaibaz. Вероятно от тази дума произлизат и съвременните думи на всички славянски езици, както и производните в езиците на балтийските народи: на фински – leipa, на естонски – leib и други. В езиците от германската група думата за хляб (bread на английски, brea на фризийски, brood на холандски, brot на немски, brod на шведски) вероятно произлиза думата варя – brew или разчупвам, разтрошавам – break.

В много култури хлябът представлява метафорично описание за потребностите на народа и постигането му на благоденствие. Например изразът „хляб-победител“ за домакинството означава постигането на успехи и не е свързан с натрупването на запаси от хляб. Сходно значение има и изразът „да поставя хляба на масата“. Известен е римският политически израз „хляб и зрелища“, благодарение на прилагането му в действителност редица владетели са се задържали на власт. По време на Октомврийската революция в Русия Ленин използва израза „Мир, земя и хляб“. Терминът „житница“ се използва, за да опише продуктивните земи на дадена страна или регион, от които се добиват зърнени култури. В славянските култури изразът „хляб и сол“ описва гостоприемството на населението (прилагателното хлебосольный на руски означава „гостоприемен“). В Индия хлябът е сред основните потребности на населението и се свързва с израза „хляб, дреха и къща“ (roti, kapra aur makan). В Израел хлябът се използва във фраза, характеризираща трудолюбието (lekhem, avoda). В повечето англоговорещи страни хлябът се свързва с постигането на богатство.

Най-нови

Посягат ни на най-скъпото: Кръчмарите готвят мъст, вдигат цените на ракията и салатата

Ресторанти, кафенета и барове готвят „сладко отмъщение“ не само на държавата, но и на клиентите - скок на цените на ястия и...

Виц на деня: Един мъж разбира, че жена му му изневерява

Един мъж разбира, че жена му му изневерява. Кара към вкъщи афектиран и прас – прегазва полицай. Паникьосва се ужасно, чуди се...

Късметче на деня за 21 януари 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 21 януари 2021 година "Късметът днес ще го намирате у дома - само се огледайте...

Тъмни облаци надвиснаха над Веско Маринов: Банкери погнаха трубадура за пари

Черни облаци са надвиснали над главата на Веселин Маринов. Финансовите му неприятности се задълбочавали заради безработицата на артисти и музиканти и той...

Завесата падна: Халваджиян бил шута на Митко Рачков заради любовни интриги

Както вече ви информирахме, Димитър Рачков няма да бъде водещ на 10-ия юбилеен сезон на „Като две капки вода“. Новината шокира верните...

Още интересни публикации