неделя, април 18, 2021

Тайната падна: Трябва ли да мерим кръвното си всеки ден

Апаратите за мерене на кръвно обикновено са достъпни в аптеките и почти всеки човек над 40 години има у дома един такъв

Последно

Двойките зодии, които се обичат, но не могат да са заедно

Знаете ли какви слабости има всяка от зодиите? Астролозите споделят с нас с представител на кое съзвездие...

13 знака, че той наистина е влюбен във вас

Не е тайна, че мъжете и жените изразяват чувствата си по различен начин, пишат от iWoman.bg. Докато...

Поли Генова и Геро се сродяват: Готвят сватба

Актьорът и водещ на "Като две капки вода" Герасим Георгиев - Геро и певицата Поли Генова възнамеряват...

Апаратите за мерене на кръвно обикновено са достъпни в аптеките и почти всеки човек над 40 години има у дома един такъв, предават от actualno.com. Но означава ли това, че трябва да мерите кръвното си налягане всеки ден? И ако не, колко често? Ето какво казват кардиолозите. Ако по принцип сте здрави и не приемате лекарства, изискващи внимателно наблюдение, напълно достатъчно е да проверявате кръвното си веднъж или два пъти годишно. Ако приемате лекарства, но кръвното ви налягане е стабилно, трябва да го проверявате периодично (веднъж или два пъти седмично), според препоръките на лекуващия ви кардиолог. В случай, че стойностите ви са доста променливи, препоръчва се да го проверявате веднъж на ден и никога в рамките на няколко часа. По-честото мерене вероятно ще даде изменения.

В крайна сметка следенето е полезно, но само когато е направено правилно. Непостоянните числа не помагат нито на вас, нито на вашия лекар. Систоличното налягане (най-горното число) измерва свиването на сърцето, а диастоличното налягане (долното число) измерва отпускането на системата. Кардиолозите се вълнуват повече от диастолното налягане, но тъй като има някои проблеми, които се проявяват само при систолното повишение, трябва да внимавате то да не минава 150.

Маска със сол забавя стареенето

Кръвното налягане е налягането на циркулиращата кръв върху стените на кръвоносните съдове. Без допълнително уточняване, употребата на термина „кръвно налягане“ обикновено се отнася до налягането в големите артерии в кръвоносната система. Кръвното налягане обикновено се изразява чрез показателите на налягането между систола (фаза на изтласкване на кръвта от сърцето) и диастола (фаза на пълнене на сърцето) и се отчита като две числа за стойностите при тези две фази: първо се казва систолното, после диастолното налягане, използвайки мерната единица милиметър живачен стълб, напр. 140/80.

Съществуват така наречените системи на ниско и високо налягане. Към системата на ниското налягане принадлежат артериите, капилярите, вените на телесния кръг на кръвообращението, дясното сърце (обобщаващ термин за дясно предсърдие и дясна камера) и съдовете на белодробния кръг на кръвообращението. Системата на високото налягане се състои от артериите на големия кръг на кръвообращението.

Тайните на хората, които никога не боледуват са разкрити

Основната задача на системата на ниското налягане е на резервоар на кръвта, тъй като 80% от циркулиращата в тялото кръв (около 7% от телесната маса без мазнините, при хората около 4 до 6 литра, тоест 70ml/kg) се намират в нея. Изпълнението на тази функция се предразполага от високата еластичност и капацитет на съдовете. При загуба на кръв обемът може да се компенсира до определена степен чрез стесняване (вазоконстрикция) на вените. При обратния случай, който настъпва например при кръвопреливане, се променя най-вече обемът на системата на ниското налягане. Затова в нормално състояние централното венозно налягане (стойност в норма около 3 до 9 mmHg) е добър индикатор за обема кръв. За разлика от системата на ниското налягане, основната функция на системата на високото налягане е снабдяването на органите.

Кръвното налягане претърпява големи промени в рамките на кръвоносната система. В аортата и големите артерии е около 100 mmHg, намалява в разклоненията на артериите на 40 mmHg, а в капилярите е само 25 mmHg. Във венулите е 20 mmHg, във вените е само 3 mmHg. В малкия кръг налягането се колебае между 15 и 20 mmHg в белодробните артерии и от 2 до 5 mmHg в белодробните вени.

В разговорната реч под израза кръвно налягане се разбира налягането на артериите в големия кръг на кръвообращението между систола и диастола и се отчита като стойността при тези две фази, при което се първо казва систолното, после диастолното налягане. Средностатистически тези стойности са между 60 и 90 mmHg за диастолата и между 100 и 140 mmHg за систолата. Разликата между систолното и диастолното налягане се нарича амплитуда на кръвното налягане. Кръвното налягане е фактор, без който не е възможно функционирането на организма.

Средното артериално налягане от 60 mmHg е обикновено нужно за работа на бъбреците и мозъка. Освен положителния ефект на оросяване на органите, кръвното налягане, когато е извън контрол и е много високо над нормата, се нарича „тих убиец“ поради асимптоматичността на заболяването. Само индивиди с особено остра чувствителност могат да диференцират много високо кръвно налягане. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

13 знака, че той наистина е влюбен във вас

Не е тайна, че мъжете и жените изразяват чувствата си по различен начин, пишат от iWoman.bg. Докато жената очаква лавина от любовни...

Поли Генова и Геро се сродяват: Готвят сватба

Актьорът и водещ на "Като две капки вода" Герасим Георгиев - Геро и певицата Поли Генова възнамеряват да се сродят, пишат от...

Нана Гладуиш в емоционална изповед: Не съм загубила апетита към живот

Водещата на "Съдебен спор" Нaнa Глaдуиш мина през истински ад, но пък показа истинска воля за живот и вдъхна надежда на много...

Симона Загорова изненада Глория (видео)

Симона Загорова изглежда е на крилете не само на любовта, след като роди момиченце наскоро, но и на вдъхновението, защото вече успя...

Ясно е защо не трябва да ядем покълнали картофи

Картофите са един от най-вкусните и масово консумирани зеленчуци в цял свят. Тяхната трайност е голяма, но въпреки това често се случва...

Още интересни публикации