петък, май 14, 2021

Тодор Живков искал да сватоса Людмила с Гагарин, не знаел, че е щастливо женен

Я какъв хубавец си! Защо не се вземете с дъщеря ми? Добро дете е, настоявал Тато пред слисания космонавт

Последно

Късметче на деня за 14 май 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 14 май 2021 година "Истинска изненада от специален човек. Пригответе...

Обърнат десерт с компот: Вкусен, лесен, бърз и най-вече евтин

Съчетанието на вкусен, лесен, бърз и икономичен сладкиш е мечта на всяка домакиня. Обърнатият сладкиш с компот...

Трагедията е огромна: Внезапно почина Миро от „Биг Брадър“

Победителят от втория сезон на предаването "Биг Брадър" е починал тази сутрин от инсулт. Това е вторият...

Юрий Гагарин стана първият човек, полетял в Космоса, на 12 април 1961 г. – точно преди 60 години. Съветският съюз може да е в историята, руската слава в Космоса отдавна е отминала, но легендата Гагарин все още е жива – символ на руския успех и важен източник на национална гордост, пише Франс прес.

„Той е личност, която вдъхновява абсолютен консенсус, обединяващ нацията“, казва биографът му Лев Данилкин.
Гагарин е роден и расте в семейство на дърводелец и доячка в колхоз, като дете преживява нацистката окупация на родното му село Клушино. Завършва техникум със специалност леяр, занимава се активно със спорт, припомня lupa.bg. През 50-те години започва да се увлича от авиацията и отбива военната си служба във военновъздушните сили. През 1959 г. подава заявление за включване в групата на кандидатите за космонавти и в началото на 1960 г. е одобрен.

In memoriam: Бащата на Коко Динев Дон Чики сватосва Батето и Людмила Живкова

На 12 април 1961 г. в 9 часа и 7 минути московско време (6 часа и 7 минути по Гринуич) Гагарин се отправя в Космоса от космодрума Байконур с космическия кораб „Восток 1“. След 108 минути и една пълна обиколка на Земята Гагарин се приземява с парашут като първият човек, полетял в космоса.
„Поехали!“ (Тръгваме) – това казва Гагарин при излитането. Тази дума става своеобразен символ на новата, космическата ера от развитието на човечеството.

Юрий Гагарин

За всички нас Юрий Гагарин е истински пример за подражание, каза пред ТАСС френският астронавт Тома Песке. „Често мислех за него в дългите часове преди нашия полет през 2016 г. със „Союз“, каза той, спомняйки си първата си мисия до Международната космическа станция. „За мен бе голяма чест да премина по неговите стъпки на космодрума Байконур. Често съм се опитвал да си представя как се е чувствал Юрий Гагарин на 12 април 1961 г.“, сподели Песке.

„Най-сложното в професията на космонавта е всичко, което се случва до отварянето на шлюза след скачването на кораба с космическата станция. До този момент на истинска радост не можем да бъдем застраховани от инциденти от личен или технически характер, които могат да попречат на поставената цел“, каза астронавтът на Европейската космическа агенция.
Полетът на Юрий Гагарин откри нова ера в развитието на човешката цивилизация и подвигът му не бива да се подценява, каза за ТАСС първият словашки космонавт Иван Бела.

„Шестдесетата годишнина от първия полет на човек в космоса е един от най-големите празници за цялото човечество“, подчерта той. „Юрий Алексеевич пръв преодоля земното притегляне и проправи пътя на хората във вселената“. Според Бела полетът на Гагарин е стимулирал развитието на много сфери в науката.
Два дни след полета стотици хиляди хора посрещат Гагарин на спонтанен митинг на Червения площад в Москва.

След месец започва околосветската обиколка на първия космонавт в над 30 страни. Първата му спирка е Чехословакия, втората – България, където посещава редица градове. Гагарин идва у нас и през лятото на 1966 г. Иначе пре 1961-62 г. освен Чехословакия и България посещава и Финландия, Великобритания, Полша, Куба, Бразилия, Канада, Исландия, Индия, Цейлон (дн. Шри Ланка), Афганистан, Египет, Франция.

На Летище „София“ на 22 май 1961 г. първият летец-космонавт е посрещнат тържествено лично от първия секретар на ЦК на БКП Тодор Живков. Двама души обаче са плътно до Гагарин по време на дългата му обиколка из страната. Единият е секретарят на ЦК на БКП Борис Велчев, който след месеци става и член на Политбюро и още тогава е смятан за вторият човек в партията след Тодор Живков. Вторият е началникът на УБО – ген. Димитър Гръбчев. Борис Велчев е дядо на бившия главен прокурор и настоящ председател на Конституционния съд, който носи същото име. А ген. Гръбчев е баща на известната режисьорка Иванка Гръбчева.

„Скъпи Юрий Алексеевич Гагарин, за нас, българите, днес е необичайно щастлив ден. Вестта за Вашето пристигане на българска земя, развълнува дълбоко мало и голямо по нашите градове и села. Вие извършихте в името на мира и за благото на цялото човечество чутовен подвиг. Велико дело, което предизвиква възхищение и гордост за могъществото на човека по всички краища на нашата планета. Вашето име стана близко, родно, скъпо на всяко българско сърце.“ С тези думи се обръща Живков към Гагарин на Летище „София“.

„Позволете ми, драги Юрий Алексеевич, от името на Централния комитет на Българската комунистическа партия, президиума на Народното събрание и Министерския съвет на Народна Република България, от името на целия наш народ горещо да ви приветствам по случай пристигането ви в нашата родина. Във ваше лице ние поздравяваме славните труженици на съветската наука и техника, хилядите съветски учени-специалисти, които в условията на съветската власт и от позициите на марксистко-ленинското материалистическо учение, оставиха далеч зад себе си науката и техниката в капиталистическото общество, успешно овладяват най-дълбоките тайни на природата.

Подчиняват нейните неизчерпаеми сили в служба на човечеството, създадоха условията за постепенно проникване на човека в незнайните простори на Вселената“, продължава първият секретар на БКП.
Първият космонавт сърдечно благодари за топлия прием, а по улиците на София и на всички градове, които посещава, излизат стотици хиляди българи. Те го поздравяват радушно, по стара българска традиция го посрещат с хляб и сол, отрупват го с цветя и с подаръци, вдигат маси за него, а той играе български хора.

По улиците на София Гагарин и Живков минават в откритата съветска лимузина ЗиС. От трибуната на мавзолея на Георги Димитров на площад „Девети септември“ Юрий Алексеевич приветства българите в компанията на цялото българско партийно и държавно ръководство.
След София Юрий Алексеевич посещава Варна, Пловдив, Пазарджик, Плевен, Стара Загора, Бургас и още много други градове. Обиколката му трае месец и той си заминава чак през юни. Много български градове обявяват първия космонавт за почетен гражданин.

По време на първата си историческа визита в България Юрий Алексеевич получава неочаквана оферта и то не от кого да е, а от първия секретар на БКП Тодор Живков. Гагарин е красавец, харизматичен мъж, не случайно още през 60-те години очарова както жените в СССР и в Източния блок, така и на Запад. Тато смятал, че първият в света космонавт ще е отлична партия за неговата единствена дъщеря Людмила.

Излезе таен архив на дясната ръка на Людмила Живкова: Нова глава от мистерията в Странджа

Докато го развеждал из България с типичния си народняшки изказ Тодор Живков изтърсил на летеца: “Я какъв хубавец си! Защо не се вземете с дъщеря ми? Добро дете е, следва история в университета”. Гагарин се стреснал от директната оферта. Усмивката замръзнала на лицето му и едва успял да пророни: “Ама как, другарю Живков?! Аз вече съм женен. Малко преди полета дори ми се роди второ дете.” Свръх любопитната случка е разказана на журналист от „Комсомолская правда“ от сина на някогашен член на Политбюро на КПСС.

Големецът придружавал Гагарин при визитата му у нас и и после нееднократно разправял на семейни сбирки какво точно са си говорили Тодор Живков и космонавтът.
“Целият свят знаеше биографията на Юрий Алексеевич. Само Живков не беше научил, че първият в света космонавт е щастливо женен”, смеел се висшият съветски партиец пред родата си. През май 1961 г. Людмила Живкова била почти на 19 години и си имала приятел. Тя излизала с инж. Любомир Стойчев, който няколко месеца по-късно – през ноември, станал неин съпруг.

Най-нови

Обърнат десерт с компот: Вкусен, лесен, бърз и най-вече евтин

Съчетанието на вкусен, лесен, бърз и икономичен сладкиш е мечта на всяка домакиня. Обърнатият сладкиш с компот отговаря на всички тези изисквания....

Трагедията е огромна: Внезапно почина Миро от „Биг Брадър“

Победителят от втория сезон на предаването "Биг Брадър" е починал тази сутрин от инсулт. Това е вторият инсулт, който е получил Мирослав...

Секретни досиета: Людмила Живкова изпада в транс в Мексико

Интересът към Людмила Живкова и нейната незавидна съдба продължава да интересува и до днес българите. Много е написано за нея, много са...

Златен дъжд за Зуека: Разграбват картините за изложбата му като топъл хляб

О, този портрет на Ван Гог е мой. Моля, сложете точка!Бившият царски депутат Владимир Дончев бе един от първите, който откупи платно...

Служебният кабинет зарадва пенсионерите: Боусът от 50 лева остава поне до изборите

Служебното правителство ще продължи помощта от 50 лв. за всеки пенсионер поне до края на мандата си. Това обяви след заседанието на...

Още интересни публикации