събота, юни 10, 2023

Топ диетолог: Ползата от водата с лимон е тотален мит

Много хора вярват

Последно

3 зодии имат невероятен късмет в следващите дни

Зодиите винаги са на различни етапи от живота си, но знаете ли какво ще се случи с...

Лична драма: Майка ми мъкнеше отрепки като нея у дома

Най-накрая баща ми реши да се разведе с майка ми. Винаги съм се чудела защо не я...

Синът на Маги Халваджиян смени фамилията си

Дали ще има изненадани да разберат, че синът на Маги Халваджиян си е сменил фамилията? Не и...

Много хора вярват, че пиенето на чаша вода с лимон на празен стомах сутрин премахва токсините от тялото, подобрява храносмилането, състоянието на кожата, подобрява имунитета и дори предотвратява развитието на рак. Както каза експертът обаче, повечето от изброените лечебни свойства са не само преувеличени, но и предимно неверни, пишат от zdrave.to.

Ако говорим за способността на напитката да отстранява токсините, важно е да разберем, че процесът на детоксикация на организма зависи от функционирането на черния дроб и бъбреците, а не от употребата на определени храни и диета, каза Санчес. Той добави, че обикновената вода с лимон също не може да подобри функционирането на имунната система или да предотврати онкозаболяване.

Освен това диетологът каза, че напитката може да бъде вредна, например да доведе до ерозия на зъбния емайл. Следователно, не се препоръчва. Въпреки това водата с лимон може да се възприема като по-малко вредна алтернатива на содата и други сладки газирани напитки, казва лекарят. Все пак, не си струва да чакате напитката да помогнете за решаването на всички здравословни проблеми.

Айтор Санчес , диетолог: „Ако смятате, че се чувствате по-добре ако пиете вода с лимон, вероятно е защото просто сте изоставили или променили някакъв навик, който причинява дискомфорт. Може би се чувствате по-добре, защото сте спрели да ядете сладкиши за закуска? Или храносмилането ви се е подобрило, защото храносмилането на вода с лимон не изисква много усилия за храносмилателната система?“.

Лимонът (Citrus ? limon) е хибридно цитрусово дърво от семейство Седефчеви, както и плодовете на това дърво. Среща се в диворастящо състояние в Индия и Индокитай, а в България е интродуциран, предимно като декоративно растение. Плодовете се използват за кулинарни цели по целия свят, предимно под формата на сок, но и като нектар или лимонова кора. Сокът на лимона съдържа между 5 и 6 % лимонена киселина, придаваща силен кисел вкус. Лимоновият сок притежава и специфичен аромат, ценен при приготовлението на напитки или като подправка на редица ястия.

Точният произход на лимоновите дървета не е уточнен, но се счита, че за първи път се появяват в Индия, северен Мианмар и Китай. Самото дърво е хибрид между бергамот (Citrus aurantium) и цитрон (C. medica). В южна и югоизточна Азия, лимона е използван като антисептично средство и антидот на редица отрови. Лимоните навлизат в Европа през 1 век в Италия и по-скоро Римската империя, но в началото не са били култивирани и широко използвани. По-късно около 700 година лимоните се интродуцират и в Персия, Ирак и Египет. Първото споменаване на лимони в литературата е в арабски източници, които описват дървото като земеделска култура и декоративно растение в ранните традиционни ислямски градини. Постепенно между 1000 и 1150 година лимоните се разпространяват широко в арабския свят и средиземноморието. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

Лична драма: Майка ми мъкнеше отрепки като нея у дома

Най-накрая баща ми реши да се разведе с майка ми. Винаги съм се чудела защо не я напусна много по-рано, а години...

Синът на Маги Халваджиян смени фамилията си

Дали ще има изненадани да разберат, че синът на Маги Халваджиян си е сменил фамилията? Не и ако сте запознати с щурия...

Д-р Неделя Щонова изненада с признания за силикон и филъри

Д-р Неделя Щонова, което обикновено дава съвети за красота и здраве в ефира на bTV, този път така шокира зрителите и феновете...

Спомени от соца: Пазехме децата от вируси с кварцова лампа

Вируси, болести и други подобни явления по времето на социализма бяха известни само на възрастните. В сравнение само, сегашните деца знаят всичко...

Солен кекс със сирене, който ще омае всеки гост

Ако сте решили да зарадвате семейството си с нещо, вкусно, ухаещо и домашно приготвено, то тази рецепта за солен кекс попада пред...

Още интересни публикации