петък, май 14, 2021

Топ кардиолог ни даде мощно оръжие срещу инфаркт и инсулт: През зимата носете шал

Груба грешка: През този период на годината често забравяме за плодовете и зеленчуците

Последно

Късметче на деня за 14 май 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 14 май 2021 година "Истинска изненада от специален човек. Пригответе...

Обърнат десерт с компот: Вкусен, лесен, бърз и най-вече евтин

Съчетанието на вкусен, лесен, бърз и икономичен сладкиш е мечта на всяка домакиня. Обърнатият сладкиш с компот...

Трагедията е огромна: Внезапно почина Миро от „Биг Брадър“

Победителят от втория сезон на предаването "Биг Брадър" е починал тази сутрин от инсулт. Това е вторият...

Зимните месеци доказано са най-опасните за хората с проблеми на сърцето. Повишено кръвно налягане, болки в гърдите, стягане са сред опасните симптоми, за които трябва да внимаваме.
Честите промени в атмосферното налягане предизвикват спазми в съдовете, а „скоковете“ в артериалното налягане способстват за образуването на тромби, припомня retro.bg. В резултат на това сърцето не се снабдява с необходимото количество кислород и съществува повишена опасност от инфаркт или исхемичен инсулт.

„Сърдечните заболявания никак не „обичат“ промените във времето – нито студа, нито жегата. Всички екстремални състояния са противопоказни за сърдечноболните, които са чувствителни към всякакви промени в околната среда“, казва д-р Димитър Андонов. „През зимните месеци често наблюдаваме увеличаване на съдовия спазъм, влошаване на артериалната хипертония. Те от своя страна могат да доведат до още по-неприятни и дори опасни проблеми. Причината обаче не са само студът и вятърът.

Светило в кардиологията разкри как аспиринът пази от инфаркт

През този период на годината хората често забравят за плодовете и зеленчуците и слагат на трапезата повече солени и тлъсти храни. Физическото натоварвате – спортът, разходките, също намалява. Миксът от всички тези фактори се отразява негативно на сърцето“, обяснява лекарят. Кардиологът споделя, че е много трудно да се каже кои температури са опасни. Всичко зависи от индивидуалния организъм и начина му на справяне с околната среда.

„Доказано е, че студът в комбинация с вятъра може да обостри пристъпите на т. нар. гръдна жаба. Когато говорим за температури, трябва да обърнем внимание как се климатизира отделният човек. Хората в държави, в които обикновено са свикнали да живеят на топличко, са по-чувствителни дори и на малко понижение на температурите.

Не така стои въпросът в скандинавските държави например. Често наблюдаваме скандинавци, които правят упражнения или извършват тежка физическа дейност при –10, дори –15 градуса и нищо им няма. На един италианец може да му е студено и при 5 градуса над нулата“, подчертава лекарят. „Съветваме пациентите ни да се пазят от вятъра и студа, да се обличат топло, да не излизат навън, когато температурите са много под нулата“, съветва д-р Андонов. За предпочитане е да сложите няколко ката дрехи, които ще ви предпазят лесно от неблагоприятните условия навън.

Проф. Чирков обясни как прониква Ковид-19 и призна: Страх ме е, но още работя

Когато се затоплите, по-лесно ще може да ги свалите една по една, без това да предизвика изпотяване. Шалът е изключително полезен, защото при вдишване затопля въздуха и така намалява опасността да изпитате болки в гръдния кош. „Освен всичко друго това е и сезонът на вирусните инфекции, а при хора със сърдечни проблеми те могат да са много опасни. Често се получават неблагоприятни усложнения.

Препоръчваме именно сърдечноболните и възрастните пациенти винаги да се имунизират“, допълва д-р Андонов.
Ако не са го направили преди грипния сезон, януари и февруари трябва да спазвате всички онези добре известни правила за защита от инфекциите – да миете редовно ръцете си, да избягвате контакт с болни хора, да проветрявате стаята често, да носите подходящи маски.

„През зимата както хората, които имат сърдечни проблеми, така и всички ние, останалите, трябва да следим внимателно за два основни симптома – задъхване и стягане в гръдния кош. Има още куп други сигнали, че нещо не е наред, но тези са сред най-важните. Ако усетите подобни затруднения или болка, незабавно потърсете лекар, който може да провери какво става“, категоричен е кардиологът.

Най-нови

Обърнат десерт с компот: Вкусен, лесен, бърз и най-вече евтин

Съчетанието на вкусен, лесен, бърз и икономичен сладкиш е мечта на всяка домакиня. Обърнатият сладкиш с компот отговаря на всички тези изисквания....

Трагедията е огромна: Внезапно почина Миро от „Биг Брадър“

Победителят от втория сезон на предаването "Биг Брадър" е починал тази сутрин от инсулт. Това е вторият инсулт, който е получил Мирослав...

Секретни досиета: Людмила Живкова изпада в транс в Мексико

Интересът към Людмила Живкова и нейната незавидна съдба продължава да интересува и до днес българите. Много е написано за нея, много са...

Златен дъжд за Зуека: Разграбват картините за изложбата му като топъл хляб

О, този портрет на Ван Гог е мой. Моля, сложете точка!Бившият царски депутат Владимир Дончев бе един от първите, който откупи платно...

Служебният кабинет зарадва пенсионерите: Боусът от 50 лева остава поне до изборите

Служебното правителство ще продължи помощта от 50 лв. за всеки пенсионер поне до края на мандата си. Това обяви след заседанието на...

Още интересни публикации