вторник, март 21, 2023

Топ невролог посочи първия признак на деменцията

Специалистът обясни

Последно

Разбра се причината защо Сашо Кадиев си тръгва от bTV

След 11 години в bTV Сашо Кадиев май е напът да си тръгне, защото му е трудно...

Зет като мед: Плевнелиев издържа тъщата

Зет мечта е президентът Росен Плевнелиев. Съпругът на Деси Банова се грижи изцяло за нейната майка Лиляна...

Румен Радев с важна новина за пенсиите и заплатите, засяга всички

Президентът Румен Радев определи като "абсолютни спекулации" слуховете за фалит на държавата. "Финансите на...

Депресията е признак, че още в ранните етапи издава деменция. Особено внимание трябва да се обърне на това състояние при възрастните хора. Това каза пред агенция Прайм неврологът Игор Мацокин. Специалистът обясни, че възрастните хора често не могат обективно да оценят състоянието си, а близките бъркат симптомите на депресия с личностни черти или възраст. В резултат на това медицинската помощ, когато е поискана, не е навременна, пишат от zdrave.to.

Мацокин призова да бъдем по-внимателни към психологическото състояние на хората над 65 години. Според него, ако деменцията се открие в ранен стадий и се лекува навреме, е възможно да се забави развитието на заболяването с 8-10 години. За да диагностицират деменция, лекарите извършват подробни невропсихологични изследвания. Когато заболяването се потвърди, причината за него се установява с помощта на ЯМР на мозъка, кръвни изследвания и ултразвук на артериите на главата и шията.

Здравословният начин на живот може да помогне за предотвратяване или забавяне на деменцията, каза лекарят. Важно е да следите теглото си, да не пушите, да пиете алкохол разумно и да се храните правилно поне от средна възраст.

Деменцията (на латински: Dementia – „без ум“) е неврологично заболяване, което се отличава с влошаване на умствените способности, нарушена концентрация и други. Деменцията обикновено е „болест на старостта“. Една от формите на деменция, но далеч не единствена, е болестта на Алцхаймер. Деменцията почти винаги започва със загуба на краткосрочната памет, а след това се развиват нарушения в още една или няколко когнитивни функции. Деменциите могат да настъпят остро след травма, инфекции, мозъчен инсулт и др., но по-често те са в резултат на хронични и прогресиращи заболявания, водещи до пълна инвалидизация на болния.

Причините за деменция могат да бъдат от различно естество – съдови, инфекции, травми, интоксикации, тумори, генетични, метаболитни и др. Съществуват обаче голям брой деменции, които нямат конкретен причинител, като болестта на Алцхаймер. Тези заболявания се наричат дегенеративни и са най-честата причина за деменция, особено сред по-възрастната част на населението. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

Зет като мед: Плевнелиев издържа тъщата

Зет мечта е президентът Росен Плевнелиев. Съпругът на Деси Банова се грижи изцяло за нейната майка Лиляна и не пести средства, за...

Румен Радев с важна новина за пенсиите и заплатите, засяга всички

Президентът Румен Радев определи като "абсолютни спекулации" слуховете за фалит на държавата. "Финансите на държавата са стабилни. Финансовото министерство...

Блага вест: Любима тв двойка чака бебе

Една от любимите тв двойки - Тина и Миро от "Един за друг", ще стават родителите. Щастливото семейство съобщи...

Вижте кога местим стрелките на часовника с час напред

На 26 март 2023 г. в 03:00 часа местно време се въвежда лятно часово време. Тогава часовниците се преместват...

Каква мръсотия написа Диана Димитрова на 15-годишната дъщеря на Юлиан Вергов

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство по сигнала на актрисата Диана Димитрова за престъпление от общ характер. „След внимателен...

Още интересни публикации