четвъртък, януари 21, 2021

Топ шеф готвач разкри тайната на перфектните пържени картофи

Пържените ароматни и хрупкави картофи са бързо и изключително просто ястие, любимо на малки и големи

Последно

Преди преврата в БКП: Луканов и Младенов треперели Тато да не ги арестува

В интервю за вестник "168 часа" синът на Андрей Луканов - Карло Луканов разказва как се е...

Посягат ни на най-скъпото: Кръчмарите готвят мъст, вдигат цените на ракията и салатата

Ресторанти, кафенета и барове готвят „сладко отмъщение“ не само на държавата, но и на клиентите - скок...

Виц на деня: Един мъж разбира, че жена му му изневерява

Един мъж разбира, че жена му му изневерява. Кара към вкъщи афектиран и прас – прегазва полицай....

Пържените ароматни и хрупкави картофи са бързо и изключително просто ястие, любимо на малки и големи. Но не всяка домакиня е наясно с тайните, благодарение на които те винаги се получават перфектни! Или ще се случи така, че картофките ще залепнат за тигана, или някои от тях ще изгорят по време на пърженето, или ще се надробят и ще станат на трохи, пишат от jenata.blitz.bg.

За всички, които се сблъскват с подобни проблеми, имаме добра новина. Известният шеф готвач и съдия в кулинарното предаване Masterchef Маркъс Уеринг сподели малките си тайни за перфектни пържени картофи. По думите му, преди да се заемете с пърженето, трябва да сварите картофите. Важно е обаче да не бързате. „Ако го направите твърде бързо, картофите ще достигнат готовност само на повърхността, но вътре ще останат твърди“, обяснява известният британец.

Тези невероятни кюфтенца се готвят за минути и без излишна мазнина

После трябва да излеете водата и да оставите картофите да изсъхнат. Едва след това може да пристъпите към пърженето им в тиган с горещо олио. От време на време трябва да разклащате тигана, който предварително сте покрили с капак. Главният готвач казва, че така картофите ще се сдобият с хрупкава коричка, а сърцевината им ще бъде мекичка и ще се топи в устата.

Картофите (Solanum tuberosum) (диалектно са известни като компири, барабой и пата?ти) са многогодишни растения от род Кучешко грозде на семейство Картофови (Solanaceae), отглеждани обикновено заради техните съдържащи скорбяла грудки (клубени). Картофите са най-широко отглежданите сред клубеновите растения в света и са на четвърто място по обем на суровата продукция (след ориза, пшеницата и царевицата), но това челно място се дължи на високото съдържание на вода в клубените в сравнение с другите култури.

Картофът произлиза от Южна Америка, вероятно от района, заеман от днешните Перу, Боливия и Чили. Картофите съставляват важна част от културата на Андите и фермерите отглеждат много разновидности, притежаващи голямо разнообразие на цветове и форми. Те се разпространяват в останалата част на света след контакта на европейците с Америка в късния 15 и ранния 16 век. В Южна Америка се срещат над 200 диворастящи вида.

Думата за картоф на кечуа е „папа“. През 16 век картофът е донесен в Испания (първи сведения от Севиля около 1570 г.) и оттам в останалата част на Европа, Северна Америка, Африка и Азия. Името „картоф“, както и руското „картофель“ и немското „Kartoffel“, идва от италианското наименование „tartufoli“, което е дадено на картофите, тъй като са били оприличени на трюфелите – гъби, растящи под земята.

Английското „potato“ идва от испанската дума „batata“, означаваща „сладък картоф“ (Ipmoea batatas). Сладкият картоф е донесен много по-рано – самият Христофор Колумб го донася от Карибите. Картофът има много далечна връзка със сладкия картоф, но тъй като частта от двете култури, която става за ядене, е подземен орган (корен в случая със сладкия картоф), те често са били обърквани. Пата?ти на български език идва чрез гръцката дума ??????, която от своя страна идва от испанската дума patata.

Баница с готови кори: Изкушение за небцето

Друго често срещано наименование е „земна ябълка“ (на френски: pomme de terre; на нидерландски: aardappel; на иврит: ???? ???? – „тапуах адама“ (често сбивано в една дума „????“, „tapud“); и Erdapfel на австрийски немски. На френски от 16 век „pomme“ е означавало плод или зеленчук и „pomme de terre“ (плод на земята) вероятно е преведено буквално, когато картофът е усвояван от други народи. На полски картофите се наричат „ziemniaki“ от думата за „земя“ или „почва“. Немската дума Grundbirne(Grumbeer) също означава картоф и буквално звучи като земна круша, а от там идва думата krumpir на хърватски език, както и думата krompir, кромпир на босненски, словенски и сръбски език, и компир на български.

Друг често срещан подход е свързан с произхода на картофа: „чужда грудка“, „батавска грудка“ на японски, от Батавия (сега Джакарта) на остров Ява. На чешки език картофите се наричат „brambory“ от името на немския град Бранденбург. От там идва диалектната дума на румънски език baraboi и диалектната дума на български барабой. В Бразилия се използва името „batata“, но пълното наименование е „batata inglesa“ (английски картоф). В САЩ хората все още понякога говорят за „ирландски картоф“ (Irish potato), което показва източника, от който са въведени картофите в британските северноамерикански колонии. Наименованието „ирландски картоф“ улеснява разграничението от сладкия картоф, но сладкият картоф често е наричан в САЩ ям, което от своя страна е съвсем различна култура.

Най-нови

Посягат ни на най-скъпото: Кръчмарите готвят мъст, вдигат цените на ракията и салатата

Ресторанти, кафенета и барове готвят „сладко отмъщение“ не само на държавата, но и на клиентите - скок на цените на ястия и...

Виц на деня: Един мъж разбира, че жена му му изневерява

Един мъж разбира, че жена му му изневерява. Кара към вкъщи афектиран и прас – прегазва полицай. Паникьосва се ужасно, чуди се...

Късметче на деня за 21 януари 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 21 януари 2021 година "Късметът днес ще го намирате у дома - само се огледайте...

Тъмни облаци надвиснаха над Веско Маринов: Банкери погнаха трубадура за пари

Черни облаци са надвиснали над главата на Веселин Маринов. Финансовите му неприятности се задълбочавали заради безработицата на артисти и музиканти и той...

Завесата падна: Халваджиян бил шута на Митко Рачков заради любовни интриги

Както вече ви информирахме, Димитър Рачков няма да бъде водещ на 10-ия юбилеен сезон на „Като две капки вода“. Новината шокира верните...

Още интересни публикации