събота, септември 30, 2023

Трагедията на семейство Муса, Ава и Емил Вакльови: Лекарите, излекували стотици българи

Цял град скърби за Муса и сина му Емил, хората се молят за живота на съпругата му

Последно

Родители, осъзнайте се: Нека спрем заразното зло и пандемията на свръхамбициозните

Вманиачени в “спортното развитие” на децата си родители на млади футболисти демонстрират най-грозните възможни уроци в живота,...

Изкуствен интелект създал фалшиво видео с Аделина Радева, съобщила, че Мутафчийски е пребит

Фалшив видеоклип с откраднатия образ и глас на водещата на "По света и у нас" Аделина Радева...

Проф. Велислав Минеков: Коя е Мата Хари? Къде изчезна, някой търси ли я…

Скоро четох много добър коментар на вашия колежка за палачинката в тигана и как се обръща.

Един пост на директора на “Пирогов” във фейсбук проф. Асен Балтов и снимки на колегата му – проф. Костадин Ангелов, който от дни е здравен министър, дописват една семейна трагедия.
“Министърът на здравеопазването днес на място се запозна с организацията на работата в “Пирогов” в условия на COVID-19.

Проф. Ангелов пожела да влезе в COVID реанимацията, където бяха съпругата и синът на д-р Муса Вакльов от с. Краище, който преди броени дни загуби битката с коронавируса. И двамата са лекари, с положителни проби за COVID-19 и в момента колегите в реанимация се борят за живота им. Запознах министъра със състоянието им и лечението, което прилагаме. Полагаме всички усилия, за да помогнем на нашите пациенти.

Това е постът на проф. Балтов, придружен със снимки, на която се вижда облеченият в защитни дрехи проф. Ангелов пред две болнични легла. Един до друг интубирани лежат Ава и д-р Емил Вакльови. Съпругът и бащата – д-р Муса Вакльов, загуби битката с болестта преди 5 дни след лечение в “Пирогов” – в същото отделение, където сега са съпругата и синът му, пише 24chasa.bg. Цялото семейство са медици. Смъртта на д-р Вакльов е загуба за цялата община. Той беше лидер на общността тук. Най-уважаваната фамилия, най-добрите в професията.

За съжаление ден по-късно почина и синът на д-р Муса Вакльов – д-р Емил Вакльов. В „Пирогов“ кардиологът от Благоевград издъхна след битка с коронавирус. От заразата на 23 август почина и баща му, съобщиха от Българския лекарски съюз.
Д-р Емил Вакльов загуби битката с COVID-19. Той бе настанен за лечение в столичната клиника „Пирогов“, където е и майка му, която е медицинска сестра и също е заразена с опасния вирус.
За съжаление, въпреки усилията на своите колеги, д-р Вакльов е издъхнал в ранимацията на болницата, където на свиждане бе министърът на здравеопазването – професор Костадин Ангелов.

Д-р Емил Вакльов – синът на починалия д-р Муса Вакльов, е кардиолог.

Фамилията е от белишкото село Краище. Доктор Муса Вакльов бе личен лекар в родния си край, а д-р Емил Вакльов бе кардиолог в благоевградска частна болница.
Български лекарски съюз изказва своите дълбоки съболезнования на семейството, близките и колегите на починалия д-р Емил Вакльов – кардиолог от Благоевград и син на общопрактикуващия лекар д-р Муса Вакльов, който си отиде от този свят през изминалата седмица.

„С огромна болка и прискърбие посрещнахме новината за смъртта на нашия колега. За броени дни изгубихме двама прекрасни лекари, посветили животите си на медицината и на своите пациенти.
Поклон пред неговата всеотдайност и смелост„, пишат от БЛС и изказват дълбоките си съболезнования на семейството, близките и колегите на починалия лекар.
„Д-р Емил Вакльов изгуби битката с коварната болест, но с достойнство изпълняваше своя професионален и морален дълг“, написаха още от БЛС.
Най-вероятно медиците са се заразили, докато се лекували болни от голямо шивашко предприятие в Разлог, където наскоро избухна заразата.

Кметът на община Белица Радослав Ревански говори емоционално за починалия от коронавирус общопрактикуващ лекар. Ава е медицинска сестра и акушерка, а д-р Емил Вакльов е кардиолог.
В понеделник 60-годишният д-р Муса Вакльов бе погребан в родното си село Бабяк. Стотици го изпратиха в последния му земен път. Той е личният лекар с най-много пациенти – около 4500.
Кабинетът му е в Краище, но в листата му има хора от селата Бабяк, Дагоново, Горно Краище.
Повече от 30 г. е лекар в община Белица, започнал е работа в родния си край веднага след завършване на медицинското си образование.

Кметът на Белица допуска, че близките му са се заразили, докато лекували работници от шивашки цех в Разлог, при които бе доказан коронавирус. Огнището с 60 заразени пламна в началото на август. В цеха работят жени от различни села в община Белица, заради коронавируса се наложи и временно да бъде затворена детската градина в с. Бабяк.
По това време д-р Емил Вакльов с жена си Фатиме, която също е стоматолог, и момченцето им Муса са били на море. След като се върнали, Емил отишъл да види родителите си и разбрал, че имат симптоми на ковид.

Първо баща му дал положителна проба и го настанили в болница в Благоевград. След това съпругата му Ава също била приета в болница. След дни престой първо се влошило рязко нейното състояние, заради което била преместена в “Пирогов”. Ден по-късно д-р Вакльов също бил транспортиран при нея. Въпреки усилията на медиците, 10 дни по-късно той умира.
След родителите си и синът им си направил тест, който също се оказал положителен. В началото нямал симптоми и около седмица стоял изолиран вкъщи.

Кметът Ревански е категоричен, че д-р Муса Вакльов е спазвал всички мерки при прегледите на болните. Непрекъснато е призовавал хората да носят маски, да не се събират на големи групи, да стоят на поне 2 метра разстояние. Не е имал тежки придружаващи заболявания освен диабет.
До последно докторът си беше в кабинета и приемаше пациенти. Един човек не е върнал повече от 30 години. Изключителен професионалист, помогнал е на стотици. Той беше най-уважаваният човек в селото.

Отзивчив, добър, обичаше си професията. Колко хора са го събуждали през нощта с някакъв здравословен проблем и на нито един не е отказал помощ. Нямаше работно време – беше на разположение денонощно, разказва и кметът на с. Краище Муса Мизур.
Десетки пациенти на починалите медици изказваха съболезнования и в социалните мрежи. Всички ги определяха като “добри хора и всеотдайни лекари, винаги готови да помогнат”.

Най-нови

Изкуствен интелект създал фалшиво видео с Аделина Радева, съобщила, че Мутафчийски е пребит

Фалшив видеоклип с откраднатия образ и глас на водещата на "По света и у нас" Аделина Радева се разпространява в социалните мрежи.

Проф. Велислав Минеков: Коя е Мата Хари? Къде изчезна, някой търси ли я…

Скоро четох много добър коментар на вашия колежка за палачинката в тигана и как се обръща. Борисов днес не...

Маргарита Михнева в люта междусъседска война

В бойно поле се е превърнал животът на Маргарита Михнева на легендарната столична ул. „Оборище“. От няколко месеца насам...

Карбовски пита: Фуражки, защо мълчите за С-300

От казармата знам, че достойните офицери в българската армия не са малко. За военен, за кокарда и фуражка се...

Откривателят на Мария Бакалова заби бившата на гаджето й

Холивудската звезда Юлиан Костов е във връзка с участничката от миналия сезон на риалити формата „Игри на волята“ Мирела Илиева.

Още интересни публикации