неделя, септември 26, 2021

Трус в БСП: Ако Нинова не си тръгне сама, ще я изхвърлим от 4-ия етаж

Ще блокираме "Позитано", ще поставим категорично въпроса за оставката й, закани се Димитър Дъбов

Последно

Студени ли са Козирозите, или просто са неразбрани

Козирозите са най-консервативната, традиционна и трудолюбива зодия в зодиака. Това често ги кара да изглеждат студени в...

Лична драма: Любовта за малко не провали живота ми

Години наред ходих с големи очила, бях отличничка в училище, скромна и пълна с комплекси. Но през...

Ирен Онтева с разтърсващи думи за Христо Сираков (Снимка)

Година след смъртта на бизнесмена Христо Сираков единствената жена, която го почете в социалните мрежи, се оказа...

Авторитетният социалист и доскорошен член на Националния съвет на БСП Димитър Дъбов е потресен от поредните слаби резултати на БСП на изминалите предсрочни парламентарни избори. Той е категоричен, че Корнелия Нинова трябва да освободи поста лидер на партията на всяка цена. И допуска, че това може да стане с уставни или с противоуставни мерки. Ето какво коментира той пред ПИК вечерта след изборите.

Димитър Дъбов

Г-н Дъбов, как оценявате изборните резултати на БСП?
Те трябва все пак да се разглеждат в контекста на всичко, което се случи в изборния ден. Когато говорим за БСП, аз бих казал, че това е един срамен, позорен резултат, който нашата партия през последните 75 години не е постигала. Продължава свободното падане на партията, при това с много ускорени темпове. От 4 април досега ние продължаваме да слизаме надолу. Ако се предположи, че са участвали около 3 милиона българи в изборите и ние имаме под 14 процента, това означава, че би трябвало да имаме под 400 хиляди гласа при 480 000, които имахме на 4 април. Така широко прокламираната от Корнелия Нинова широка лява коалиция всъщност постигна резултат, обратнопропорционален на широко ляво. Напротив – става дума за малко и невзрачно участие на тези избори.

Изненада: Майката на Корнелия Нинова влезе ударно в политиката (снимки)

Все пак трябва да има някакъв изход от тази ситуация. БСП, вървейки все по-надолу, или ще изчезне, или ще остане там на опашката, или ще трябва да се предприемат някакви действия в тази партия за коригиране на положението. Кое е възможно?
Аз мисля, че възможното – и не само възможното, наложителното, което трябва да се свърши, е промяна на ръководството на партията. Пълно изчистване на това ръководство, започвайки от Корнелия Нинова. Ако тя поне малко милее за тази партия, би трябвало сама да се оттегли. Заедно с кликата й. Те са останали там около 30 души около нея, те са един вече ликвидационен съвет на тази партия. Това не е ръководство на партията. Направила си е един Национален съвет, който да си я слушка, подбрала си е едни делегати за конгреса, които да й ръкопляскат при всяко появяване, и резултатите стават все по-лоши и още по-лоши с тенденция да слизат надолу и надолу. Аз мисля, че ако тя сама, заедно с ръководството, не реши в следващите дни да напусне, ние ще трябва да вземем всякакви мерки – уставни и противоуставни и каквито искате, и да ги изхвърлим от „Позитано“ 20. Казвам да ги изхвърлим в прекия смисъл на думата. От 4-ия етаж надолу.

Вие познавате много добре процедурите. Знаете какво гласи вашият устав и как беше променен. Ако Корнелия Нинова не подаде оставка заедно с ръководството и не се свика конгрес, какви други противоуставни мерки, както казахте вие, могат да се вземат?
Ще блокираме „Позитано“, ще поставим категорично въпроса за оставката. Има си неуставни начини, с които може да й се поиска. А иначе уставните са следните: събира се конгресът и за две минути гласува едно решение, което звучи приблизително така: Председателят на партията се избира пряко или от конгреса, с решение на делегатите на конгреса. Прави се тая малка поправка и се избира от конгреса председател на партията и драмата приключва. Защото Нинова или е наистина с мисия в тая партия да я приключи, да я ликвидира, все повече си мисля това… Или продължава с някаква упоритост, някакво неистово желание да я забива и закопава надолу, вече тя копае под дъното. И другото, което прави, е да се предлага непрекъснато и евентуално да влезе в един управленски формат. С резултатите от изборите стана ясно, че очевидно, за да се управлява България, трябва минимум 4-партийна коалиция. Това е нещо изключително сложно, много трудно, нетрайно. Спомнете си само преди 7 години, когато се правеше кабинетът Орешарски, прави го втората партия, тоест нашата – БСП, с мъка удържахме една година. Бяхме ние и ДПС. А това с 4 партии няма да издържи и няколко месеца. Държавата влиза в една спирала, която е много трудно да бъде овладяна. Виждате, че тръгна много сериозна инфлация, развиват се други процеси, вдигат се цените, служебният кабинет не може да се оправи с тези неща и не му е и работа… Същевременно българските избиратели не се довериха на така наречените протестни партии, в които между другото има наши колеги, които имат стаж в Народното събрание и в партийното строителство не по-малко от нашия и от моя, бих казал. Така че малко е трудно да се говори за партии на протеста, но така или иначе българските граждани не им се довериха, не им повериха управлението на държавата. И това се превръща в проблем. Колко пъти още трябва да се правят избори, за да стане ясно, че с недомлъвки, с неясни програми, с псевдореволюционни действия няма как да се управлява тази държава.

Ако БСП беше в старата си кондиция, ако заемаше втората позиция уверено, ако дори успяваше под някаква форма да изпревари ГЕРБ, да речем, защото това бяха двете противоборстващи партии, щеше ли Слави Трифонов днес да е на терена, или този инженеринг, с който се занимава ДПС от много време, щеше да бъде елиминиран от столетната партия?
Не, нямаше да може да се случи това нещо, ако БСП си беше на мястото. Тя на 11 юли имаше шансове да играе за първа политическа сила. Но Нинова и компания направиха така, че тя се превръща в треторазредна партия, на път е да стане дори и четвърторазредна. Нали си представяте, че ако ние наистина имаме 37-38 народни представители, най-малко в 5 или в 6 области няма да имаме изобщо народни представители. Това са недопустими неща. Отново казвам – това е срамен, позорен резултат и пълен провал на цялата концепция на Нинова и измислената от нея и афиширана широка лява коалиция.

Корнелия Нинова изуми всички в политиката: Късно е, Слави, за китка

Ние ще следим процесите в тази партия, защото сме убедени като политически просветени хора, че една държава върви напред, когато има стабилно дясно и стабилно ляво. А не такива аморфни образувания като партията на Слави Трифонов. Затова ще следим процесите при вас и дано успеете да възродите БСП.
Надявам се, че ще успеем.

Най-нови

Лична драма: Любовта за малко не провали живота ми

Години наред ходих с големи очила, бях отличничка в училище, скромна и пълна с комплекси. Но през един прекрасен ден се появи...

Ирен Онтева с разтърсващи думи за Христо Сираков (Снимка)

Година след смъртта на бизнесмена Христо Сираков единствената жена, която го почете в социалните мрежи, се оказа майката на сина му Кристиян...

Петя Буюклиева изригна за скандала с Лили Иванова

Отзвукът след концерта на Лили Иванова в Античния театър в Пловдив продължава с пълна сила в социалните мрежи. И навярно примата на...

Тони Стораро с тежък удар по Азис в Турция (Снимка)

Поп фолк звездата Тони Стораро направи това, което колегата му Азис не можа в Бурса, а южните ни съседи изпаднаха в див...

10 храни, с които ще забравим за излишните мазнини

Някои хора са в постоянна борба с килограмите. Въпреки всички опити, те не успяват да се оттърват от излишните мазнини. Храненето е...

Още интересни публикации