четвъртък, юни 8, 2023

Турци провалят “Сървайвър”

Би Ти Ви бяга от “Като две капки вода” в неделя, “Нова” реагира и я натиска с “Един за друг” в събота

Последно

Мария Габриел родила при каката на Бойко

Единственият син на Мария Габриел и съпруга й Франсоа се е появил на бял свят в болницата,...

Миската от „Барселонагейт“ се появи, носи годежен пръстен

Митичната манекенка Борислава Йовчева, замесена в аферата „Барселонагейт“, излезе на светло след повече от 10 години в...

Лена Бориславова ражда около 15 септември

Лена Бориславова в момента е бременна в 6-ия месец. Това разкри самата тя с...

Сървайвър” е големият губещ формат в тв ефира, отстъпвайки драстично с незадоволителни рейтинги пред всички останали предавания.

Оказва се, че турски продуценти са причина за тоталния му провал, видим от сринатите рейтинги на развлекателното предаване.

Още със старта си “Като две капки вода” почти занули интереса към “Сървайвър”.

Така в паниката си от Би Ти Ви изтеглиха неделния епизод на шоуто с Ваня Джаферович в събота, за да избягат от директен и обречен за тях сблъсък с “чудовището” на продуцента Магърдич Халваджиян.

Разгромът личи, когато срещу историческите резултати на “Капките” от 26 февруари – 50,45 шер (аудиторен дял), “Сървайвър” усяпва да вземе едва 15,29.

Дори водещият Димитър Рачков взе риалитито на подбив, като се пошегува в последното предаване: “Знаете ли кой ще спечели “Сървайвър”? Който успее да го изгледа!”.

Така от Би Ти Ви решиха в неделя да пуснат на зрителите филм, като им предлагат „Сървайвър“ в събота, понеделник и вторник, пише „24 часа“.

Само че от “Нова” моментално реагират на този ход с нова атака, като местят епизода на предаването “Един за друг” от петък в събота.

Целта е да не се даде никаква глътка въздух на конкурентната телевизия. И това е пореден жесток шамар срещу “Сървайвър”.

Още в първата си събота – 4 март, риалити форматът търпи грозен провал със 17,28 шер, докато “Един за друг” триумфира с 37,84 шер.

Положението не става по-добро и следващата събота – 11 март, борещите се за оцеляване звезди вземат 19,61 шер, докато влюбените двойки по “Нова” се радват на 30,88.

Може да се каже, че в понеделник бойното поле е още по-кърваво. Тогава пък “Сървайвър” е размазан от кулинарното предаване Hеll’s kitchen.

На 6 март адът в кухнята на шеф Виктор Ангелов завоюва 45,08 шер и оставя трохите от 18,33 за “Сървайвър”.

На другия ден, вторник, положението е все така нерадостно за аутсайдера на тв сезона и няма защо дори да се посочва кои резултати на кого принадлежат, а те са – 34,99 шер срещу 21,85.

Защо “Сървайвър” потъва така притеснително? Със сигурност над риалитито не тегне проклятие.

Причината за провала му се крие в не добре пресметнатия риск. За първи път този седми сезон се прави по абсолютно различен начин от предишните.

От Би Ти Ви са сключили договор с турския продуцент Аджун Ълъджалъ, чийто медиен конгломерат “Аджун Медя” стои зад много предавания като турските версии на “Гласът”, “Сървайвър”, “Най-добрият танц” и т.н.

Компанията на Ълъджалъ е взела под наем острова в Доминикана, където едновременно снимат продукции на “Сървайвър” за поне пет или шест държави.

Продуцентът осигурява абсолютно всичко. Така всъщност турски екипи снимат българските звезди, а от Би Ти Ви са изпратили малко хора на терен, което им спестява много разходи.

И езиковата бариера се оказва от съществено значение за добрия продукт. Турските оператори не знаят кой колко важен е в българската продукция.

Те просто снимат, когато забележат, че има някаква ситуация на скандал например, но в същото време не разбират каква е интригата, на която би могло и занапред да се наблегне.

Заснетият материал се сваля на терен, където има монтажисти, които също са турци и правят груб монтаж на място.

Това отново се оказва в ущърб на участниците, защото техническите лица не знаят на кои звезди да наблегнат.

Например те не подозират, че трябва да търсят сюжетната линия между Благой Георгиев и Георги Валентинов, които споделят някогашно близко приятелство и любов със Златка Райкова.

Турските оператори и монтажисти нямат понятие от образите, които са подбрани внимателно преди старта, за да могат да се развиват във всякакви любопитни посоки.

Затова чужденците наблягат на игрите и страстите около тях, като изпускат интригата между героите, която вълнува най-много зрителите.

Монтираният материал се изпраща по сателит в Турция, където от компанията “Аджун Медя” продължават да действат върху получения продукт.

Отново турски монтажисти го съкращават и дооформят финално.

Там също има двама-трима български редактори, които оценяват материала, но те са със сравнително вързани ръце, защото не могат да поръчват със задна дата да се изяснят отношения между участниците и да се разплитат драми между тях, а получават нещо вече готово.

Накрая видеоматериалът идва в България, но по него вече нищо съществено не може да се направи.

Все пак това, че предаването се снима почти на живо, има и своето предимство. Продуцентите могат да си позволят да вземат мерки, виждайки лошите резултати.

Иначе, ако всичко вече беше заснето и в момента течеше завършена продукция, резултатът щеше да е тотална катастрофа.

Но сега екипът, който е на терен, получава обратна връзка. И със сигурност може да се каже, че последните им епизоди са по-добри от предишните.

Най-нови

Миската от „Барселонагейт“ се появи, носи годежен пръстен

Митичната манекенка Борислава Йовчева, замесена в аферата „Барселонагейт“, излезе на светло след повече от 10 години в анонимност. „Ретро“...

Лена Бориславова ражда около 15 септември

Лена Бориславова в момента е бременна в 6-ия месец. Това разкри самата тя с публикация в социалните мрежи.

Любимата на Ламбо Ирен Кривошиева раздели имотите със сестра си

Ирен Кривошиева продава 600 декара гори и ниви. Звездата от "В името на народа" ще раздели парите от бъдещата...

Щерката на Кичка Бодурова идва на Черноморието за юбилея си

Кристи-Жаклин Зарпас, дъщерята на Кичка Бодурова, ще отпразнува 30-годишния си юбилей в България това лято. Това разкри именитата й...

Победителят от „Хелс Китчън“ Станислав с горещи разкрития за годеницата си

"Бях много притеснен преди да предложа брак на любимата си Божидара. Едва събрах смелост да направя тази крачка, но...

Още интересни публикации