събота, август 20, 2022

Тъжна вест: Отиде си незаконният син на Георги Димитров

Симе живеел в Перник, бил плод на извънбрачна афера на комунистическия вожд

Последно

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те...

На 18 юни се навършиха 140 години от рождението на героя от Лайпцигския процес, генералния секретар на Коминтерна и вожда на БКП – Георги Димитров. Кръглата годишнина бе отбелязана със серия от събития, включително и в родното му село Ковачевци.

В тях обаче отказал да се включи единственият син на Димитров – Бойко, който е болен и трудно подвижен. Той всъщност не е биологично дете на комунистическото величие, а е бил осиновен от него и съпругата му през 1946 г. Преди години обаче гръмна скандал, че Димитров е имал и извънбрачен син, който приживе не е признал за официален свой наследник.

За слуха, който се носеше от години, тогава потвърди и дългогодишният съдебен лекар от Перник – д-р Михаил Милев. Като млад доктор той започва работа в болницата в Перник и бързо си създава приятелски кръг. Всички редовно отсядали в ресторант „Балкан“ на раздумка. „Една от изявените личности между нас беше бай Симе Беловодски, който работеше в завод „Кристал“ и беше много контактен човек“, разказва Милев. Правело впечатление, че бай Симе визуално много приличал на Димитров – имал валчесто лице, а в двете страни на челно-теменната си област бил оплешивял.

Секретни досиета: Сталин отрови Георги Димитров, а не го остави да умре от цироза

Генералният секретар на Коминтерна редовно посещавал Симе и родителите му и им помагал по всякакви начини. Дори подсигурил работа на спрягания за негов извънбрачен син в Белград, където да контролира доставката на български стоки за Югославия. Самият Симе с усмивка споделял, че Георги Димитров му е баща, пише „Ретро“.

Към днешна дата обаче Беловодски е покойник, разкриват негови познати от Перник. Освен това починал и неговият син Валентин, при това само на 56 години. Оказва се, че и двамата са имали силен диабет, същият, от който е страдал и Георги Димитров и който вероятно е предал по наследство на детето си. Затова перничани са убедени, че няма две мнения по въпроса дали Симе е бил биологично дете на червения вожд.

Известно е, че Димитров е имал два брака. Първият е със сръбкинята Люба Ивошевич, която умира през 1933 г., като се хвърля от последния етаж на санаториум край Москва. Вторият е с чешката еврейка Роза Юлиевна Флайшман. С нея Димитров има син – Димитър, който по официални данни умира от дифтерит на 7-годишна възраст в Москва. Тъй като страдали много за загубата, осиновяват
Бойко Димитров – син на убити партизани от Плевен. Грижат се с голяма любов за момчето.

Почина Евгений Бакърджиев, политикът, взривил мавзолея на Георги Димитров

То завършва висше образование в Москва, а по-късно става известен български политик и дипломат. Според историци напълно е възможно Димитров да е имал извънбрачен син, роден през 1919 г. в пернишкото село Бела вода, което сега е квартал на града. Тази история се коментира от години сред местните хора, но по обясними причини навремето поради страх от репресии никой публично не си позволявал да гъкне.

Сега единственият жив наследник на Георги Димитров е осиновеният Бойко. Той, също като баща си, има два брака, но и общо четири деца – трима синове и една дъщеря. Те пък го даряват с 5 внучета, вече има и правнуци. Част от наследниците на легендарната фамилия живеят отвъд пределите на страната, но не пропускат повод да се приберат в родината. За Бойко основно се грижи синът му Георги, кръстен на червения вожд, който в момента работи към телевизията на БСП. Брат му Димитър пък е производител на вино.

Най-нови

Топ 3 на най-студените зодии

Повечето хора смятат за безчувствени онези, които са фокусирани изключително върху себе си и не са особено съпричастни към проблемите на околните,...

Лична драма: Певицата, която отказа на Тодор Живков, умира в мизерия

В наши дни малко хора си спомнят за поп певицата Маргарита Димитрова. Но в края на 60-те и началото на 70-те години...

Фолк звездата Камелия: Животът ми се преобърна с хастара навън

Любимката на няколко поколения фенове има пет албума зад гърба си. Тя е сред най-желаните изпълнители във водещите български клубове. Специално за...

Ваня Щерева откровена до болка: Разделих се с младото си гадже, беше поп-фолк любов

Ваня Щерева разкри в интервю пред Нова телевизия, че връзката й с младото гадже е приключила точно на Нова година и я...

Миролюба Бенатова в най-личната си изповед: Имала съм любови, каквито на хората не се случват и по веднъж

Решаваме да я снимаме на фона на нощния град, защото неведнъж сме виждали лъвската й грива да се подава с камера и...

Още интересни публикации