вторник, март 21, 2023

Учените разкриха кои плодове предотвратяват инсулт

Струва си да се обърне внимание

Последно

Зет като мед: Плевнелиев издържа тъщата

Зет мечта е президентът Росен Плевнелиев. Съпругът на Деси Банова се грижи изцяло за нейната майка Лиляна...

Румен Радев с важна новина за пенсиите и заплатите, засяга всички

Президентът Румен Радев определи като "абсолютни спекулации" слуховете за фалит на държавата. "Финансите на...

Блага вест: Любима тв двойка чака бебе

Една от любимите тв двойки - Тина и Миро от "Един за друг", ще стават родителите.

По време на проучване експерти установиха, че съществуват плодове, които са изключително полезни. Именно с тяхна помощ можете лесно да намалите риска от развитие на инсулт поради факта, че в тях се съдържат уникални антиоксиданти. Струва си да се обърне внимание на факта, че инсултът възниква поради факта, че кръвта започва да тече по-тудно към мозъка, пишат от zdrave.to.

Най-ефективна в борбата срещу евентуален инсулт според учените е крушата. Този плод може бързо да постави в ред кръвното налягане и да нормализира нивата на холестерола в кръвта благодарение на фибрите и пектина. Това са несмилаеми хранителни влакна, които могат да образуват гелообразна маса. Благодарение на тази консистенция, масата е в състояние да изстърже вредните вещества от чревните стени и да отстрани токсините.

Крушите съдържат много фибри и някои други растителни съединения, които носят големи ползи за тялото. Катехинът е много важен. Той е антиоксидант, който може да се намери и в какаото и ябълките. Помага за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци и като цяло има положителен ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система.

Още през 2011 г. експерти предположиха, че крушите могат да се използват за естествена защита на мозъка от инсулт. Затова те започнаха да провеждат проучване, по време на което изучаваха данни от над 20 хиляди 40-годишни пациенти, които не страдат от сърдечно-съдови заболявания. В продължение на десет години 233 души са получили инсулт. Експертите отбелязват, че тези хора, чиято диета редовно включва ябълки, круши и други плодове, както и зеленчуци с бяла плът, са с почти 52% по-малко вероятно да получат инсулт.

Инсулт (апоплектичен удар, мозъчен удар) е остро нарушение на кръвообращението на мозъка, вследствие на което се получават увреждания на мозъчните функции, с различна степен на поражение. След 55-годишна възраст рискът от развитие на инсулт се увеличава двойно.

Традиционната дефиниция за инсулт, предложена от Световната здравна организация през 1970 г., е „неврологичен дефицит с мозъчносъдов произход, протичащ над 24 часа или прекъснат вследствие на смърт в рамките на 24 часа“. Тази дефиниция е въведена, за да отрази обратимостта на тъканната увреда, като 24-часовата рамка е избрана условно. Тя е въведена, за да отличава инсулта от преходна исхемична атака, която протича със симптоматика, много близка до тази на инсулта, но отшумяваща в рамките на 24 часа. С възможността за ранна терапия, която намалява остротата на инсулта, мнозина предпочитат да използват мозъчна атака и остър исхемичен мозъчносъдов синдром (по подобие на сърдечна атака и остър коронарен синдром). Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

Румен Радев с важна новина за пенсиите и заплатите, засяга всички

Президентът Румен Радев определи като "абсолютни спекулации" слуховете за фалит на държавата. "Финансите на държавата са стабилни. Финансовото министерство...

Блага вест: Любима тв двойка чака бебе

Една от любимите тв двойки - Тина и Миро от "Един за друг", ще стават родителите. Щастливото семейство съобщи...

Вижте кога местим стрелките на часовника с час напред

На 26 март 2023 г. в 03:00 часа местно време се въвежда лятно часово време. Тогава часовниците се преместват...

Каква мръсотия написа Диана Димитрова на 15-годишната дъщеря на Юлиан Вергов

Прокуратурата отказва да образува досъдебно производство по сигнала на актрисата Диана Димитрова за престъпление от общ характер. „След внимателен...

Носталгия по соца: Когато билетчето от 6 стотинки е висша ценност

Когато си обезкуражен, дори социализмът се превръща в мечтано "светло минало". Нищо, че билетчето от 6 ст. и кренвиршите...

Още интересни публикации