вторник, септември 26, 2023

Учен от Италия ни изправи косите: Краят на света идва в неделя, 21 юни 2020-а г

"Ню Йорк поуст": Това е теорията на Паоло Тагалогун, който публикува редица туитове

Последно

Болест повали Димо Алексиев, актьорът с мъка води „Игри на волята“

Лятна болест повали водещия на "Игри на волята" Димо Алексиев. Това стана ясно от...

Мъжът на Светлана Гущерова влиза в политиката

Съпругът на Светлана Гущерова - милионерският наследник Християн, влиза в политиката. 36-годишният бизнесмен зае...

Ето защо свалиха Петя Дикова от ефир, тежък гаф и кошмарно интервю й изядоха главата

Петя Дикова посрещна новия тв сезон в bTV не като водеща всяка неделна сутрин, каквато бе досега,...

Разчитането на календара на маите, че светът ще свърши на 21 декември 2012 г., е било погрешно, това ще се случи на 21 юни тази година. Това е теорията на италианския учен Паоло Тагалогун, който публикува редица туитове за края на света в неделя, които в последствие изтри, предава „Ню Йорк поуст“, цитиран от 24 часа.

Преди години не сме се съобразили с приемането на новия Грегориански календар, който заменя Юлианския и от това се натрупват години, но вече е ясен краят, твърди Тагалогун.

„Следвайки Юлианския календар, ние сме технически в 2012 г. Броят на загубените дни в годината поради преминаването в Григориански календар е 11 дни… За 268 години, използващи Григорианския календар (1752-2020) пъти 11 дни = 2948 дни. 2,948 дни / 365 дни = 8 години “, написа Тагалогун в изтритите публикации в туитър.

Календар на маите

Календарът на маите е система от календари, създадени от цивилизацията на маите, в предколумбова Централна Америка. Той е използван и от други централноамерикански народи — ацтеки, толтеки и др.

Първоначално маите имат календар от 260 дни в годината. Броенето става с две въртящи се едно от друго зъбчати колела. С течение на времето добавят и трето зъбно колело, с което годината добива 365 дни. Разделението на тези дни е на 18 месеца със съответно 20 дни и един месец „Уайеб“ с 5 дни. Всичко заедно дава една „приблизителна година“ от (18 x 20) + (1 x 5) = 365 дни. Четвърт денят, който остава при високосни години, се пренебрегва от маите.

Трите зъбни колелета показват как се променя датата. Показаната дата е 4. Ахау 8. Цумко. След 4 дни е 8. Кан 12. Цумко. Минават 52 „приблизителни години“, докато настъпи отново същата дата. За ежедневието това е достатъчно, но не и за писане на история. В противен случай, това би означавало смяната на политическата система през 1944 г. и инфлацията през 1996 г. да бъдат в една и съща година.

За да избегнат това, маите е трябвало да измислят нещо друго. Началото на новото време, „нулевата точка на историческото зъбно колело“ за маите започва на 2. Ахау 8. Цумко и съответства на 11. август 3114 пр. Хр. Това 0.0.0.0.0. е началото на последния възголям цикъл на времето, който свършва на 21 декември 2012 г. Всеки голям цикъл е разделен на по-малки цикли, като се използват столетия, десетилетия и пр.

Дадена дата се състои от числова редица, чието първо число е броят на най-големите цикли от началото (0.0.0.0) на възголемия цикъл (подобно на столетия, но по майската система). Следват по-малките цикли и накрая всичко се отнася към цикъла от 52-те „приблизителни години“. Например при датата: 9.15.4.6.4.8.Кан 17. Муан, първите 5 цифри означават следното:

от началото на възголемия цикъл (11. август 3114 пр. Хр.) Това отговаря на 29 ноември 735 г.

Най-нови

Мъжът на Светлана Гущерова влиза в политиката

Съпругът на Светлана Гущерова - милионерският наследник Християн, влиза в политиката. 36-годишният бизнесмен зае второ място в листата на...

Ето защо свалиха Петя Дикова от ефир, тежък гаф и кошмарно интервю й изядоха главата

Петя Дикова посрещна новия тв сезон в bTV не като водеща всяка неделна сутрин, каквато бе досега, а като репортерка.

НАП клекна пред Божков: Вдигна запори за 50 млн. лв.

НАП е вдигнала запори за 49 634 300 лв., наложени на 30 фирми на обвиняемия хазартен бизнесмен Васил Божков.

Tунелът под Петрохан няма да се строи заради Натура 2000

Тунелът под Петрохан е поредната жертва на зоните по Натура 2000, пише "Еко Новини". След като преди седмица стана...

Виц на деня: Фейсбук будалка Борисов

Колко дена го питат - ни дума, ни вопъл, ни стон. Но устата сгрешила,

Още интересни публикации