петък, декември 2, 2022

Фънки с интересно разкритие: Лили Иванова ми беше подгряващ изпълнител

Примата на българската естрада пяла преди "Черно фередже" на ракиен концерт

Последно

Късметче на деня за 2 декември 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 2 декември 2022 година "Ето, че пак най-добрият късмет случи...

Велко Кънев помни до края си последните думи на умиращия Апостол Карамитев

Mлад актьор. Талантлив. Нахъсан. Изиграва ролята си на сцената. Брилянтно. Откроява се от всички колеги.

Пуснат в София фиш за 2,60 донесе 5,7 милиона лева от тотото

България има своя нов милионер от тотото. В 95-ия тираж някой е познал и...

„Групата, в която свиря – „Черно фередже“, е единствената в България, на която другарката Лили Иванова е била подгряващ изпълнител, така е. За съжаление, тази година няма да я поканим да ни подгрява, няма нужда.“ Това обяви легендарният музикант Димитър Ковачев-Фънки, който на 26 юни връща отново фестивала на мръсната песен, съобщава вестник „България днес“. Той ще се проведе в парк център „Юнак“, като освен „Черно фередже“ ще видим Северозападняците, оркестър „Изомрудъ“, „Докторс Гого бенд и Орхан Мурад“ и „Веселите момчета“.

„А с Лили Иванова закачката ми е отдавна. Безкрайно съм искрен и това невинаги е било плюс за мен, но пък не ми пука„, смее се Фънки.
Примата на родната естрада е участвала на обща сцена с група „Черно фередже“ през 2005 година на промоцията на ракия, спомня си създателят на групата Голям Тошо.
„Преди това ни бяха помолили да направим рекламен клип за ракията и той се въртеше, докато един ден ни поканиха на промоцията.

Черно фередже

Отиваме ние, включваме инструментите и докато си пийваме, чуваме водещия на вечерта да обявява: „Сега за всички присъстващи ще пее Лили Иванова!“ Тя изпя 7-8 песни, после двамата с Митко Щерев изпълниха още няколко парчета. След което конферансието съобщи: „А сега изненадата на вечерта – група „Черно фередже“ на живо!“. Така подгрети, излизаме, пеем си като пичове и си тръгваме като пичове. Никой друг не е изживявал това, никой! Кой друг ще се похвали с такова нещо?“, разказва подробности създателят на групата Голям Тошо.

С днешна дата групата, в която Фънки участва, прави легендарни парчета, а най-якото от тях е „Ракийчице“. „Това ще е химнът на предстоящия фестивал. Ние сме едни ведри наследници на така наречения „ъндърграунд“ градски фолклор. Няма нищо страшно в песните ни. Вярно, че групата е имала проблеми с думичките, но това е смешно – как може попфолк песните да нямат никакви проблеми, а ние да се водим нецензурна музика“, смее се музикантът.

Фънки, който познава не една и две попфолк певици, с които е участвал в различни предавания, не смята да покани Преслава на фестивала. „Разбрах, че имала рожден ден на датата на провеждането. Но не, няма да я каним, тя си е девойчица за друга музика. Всъщност аз никога не съм оспорвал възможностите на дадени певици. Ето Преслава, тя е изключително трудолюбива девойка, даваше всичко от себе си в „Капките“ преди години. Не оспорвам възможностите им, но не ме интересува този стил, това не е моята чаша чай, както се казва“, смее се Фънки.

Великолепният музикант, завършил академията, е бил вокалист на „Ера“, свирил е в „Монолит“ и „Проджект Стенли“. „Винаги живите концерти са били голямата ми страст. Тогава се случват най-интересните неща“, смее се Фънки. С групата си спомнят как най-големият им фен бил китаец, който не разбирал текстовете на песните. Та ние пеехме: „Жълто е листото, жълт е зъбът, жълт е на всеки китаец гъзът“ – и цялата кръчма обръща поглед към китаеца. А той се срамуваше. Но беше голям смях“.

С днешна дата, ако трябва да участва в някаква реклама, за Фънки най-добрият избор е на месо, но не и на здравословни храни. „Не съм им фен, но виж, може би по-скоро някой вид саламче – с голямо удоволствие. Иначе постоянно съм на ананасова диета. Ям всичко, но без ананаси. Не отслабвам, сега съм 115 кила и си следя теглото. Иначе нямам традиция да сядам вкъщи на салата и ракия. Пия водка, но не съм някой пияндурник. Доста алкохол мога да понеса, ама без бира. И да, могат да ме подкупят само с печено прасенце и бъчва вино“, смее се Фънки.

Според него българинът е трапезен революционер и само говори на маса. „Като се приберат вкъщи, всички го правят, но на сутринта забравят за какво става въпрос. Все искат нещо да се промени в страната, а никой нищо не предприема. Но като се гръмнем всички, и тогава всичко ще се оправи“, категоричен е големият музикант. За финал баскитаристът не пропусна да разкаже и любимия си виц: „Едни седят в кръчма и се черпят. Убийствено крещят, обръщат се към музикантите: „Абе, я дай „Кольо ши*а Радка“, изсвири го. И шефът на музикантите казва: „А сега за масата в дъното: „Кой уши байрака?“.

Из творчеството на „Черно фередже“

„Ракийчице“

В казан си се пекла,
по тръбичка текла,
ракийчице – светая мъченичице,
Алилууууя.
Ти носиш упование и главозамаяние
ракийчице – светая мъченичице,
Алилууууя.
И главозамаяние и кракопреплитание
ракийчице – светая мъченичице,
Алилууууя.

И кракопреплитание и във зида удрание
ракийчице – светая мъченичице,
Алилууууя.
И във зида удрание, в милицио вкарвание, ракийчице – светая мъченичице,
Алилууууя.
В милицио вкарвание, на мене отбивание,
ракийчице – светая мъченичице,
Алилууууя.
На мене отбивание, от тебе отказвание,
ракийчице – светая мъченичице,
Алилууууя.

Най-нови

Велко Кънев помни до края си последните думи на умиращия Апостол Карамитев

Mлад актьор. Талантлив. Нахъсан. Изиграва ролята си на сцената. Брилянтно. Откроява се от всички колеги. Завесите се спускат, аплодисментите...

Пуснат в София фиш за 2,60 донесе 5,7 милиона лева от тотото

България има своя нов милионер от тотото. В 95-ия тираж някой е познал и шестте числа, изтеглени в играта...

Филип бесен след финала на „Игри на волята“

Любимецът на зрителите в "Игри на волята" Филип бил бесен след финала на шоуто. Инженерът си тръгва супер ядосан от плажа, където...

Валери Йорданов: Страхувам се за живота си, ще съдя директора на Народния театър

"Цяла нощ не съм спал и на сутринта бях в болница с 27,3 кръвна захар. Извадил съм си...

Васко Кръпката: Срам ме е, че гоним украинци

"Срам ме е от всичко това. Оказа се, че целият нормален свят помага на Украйна по всякакъв начин, само нашата държава шикалкави...

Още интересни публикации