събота, януари 28, 2023

Хеликоптерът, убил МВР-шефовете на Украйна, е забранен в Европа заради дефекти

Трима близки до Зеленски загинаха в катастрофата, 12 деца са ранени

Последно

Вижте какво се случва с олимпиеца Гълъбин Боевски след затвора в Бразилия

"Аз съм може би единственият, който знае как е живял в затвора в Бразилия Гълъбин Боевски. Може...

Държавата отпуска по 40 лв. на ученик в София и 23,60 лв. за пенсионер

По 40 лв. на месец ще плаща държавата на София, за да компенсира намалените цени за пътуване...

Почина раненият при обстрел в Украйна българин Саша Андреев

Раненият при обстрел в Украйна българин Саша Андреев почина. Това стана ясно от публикация на Стоян Славчев...

Три ключови фигури от властта в Украйна загинаха при катастрофа с хеликоптер до детска градина в източното предградие на столицата Киев рано в сряда.

Сред тях е Денис Монастирски – вътрешен министър и един от най-ценните съветници на президента Зеленски, участвал в изготвянето на стратегии за овладяване на руската инвазия.

Двамата работят заедно отпреди Зеленски да заеме лидерския пост. 42-годишният Монастирски загина в сряда рано сутринта заедно с първия си заместник и държавния секретар към МВР.

От началото на войната той е най-високопоставената жертва.

При инцидента жертвите са 16 души, а най-малко 30 са пострадалите, настанени в болница, съобщи началникът на президентската администрация Кирило Тимошенко. Сред тях има и 12 деца.

Екипът на министъра е пътувал към “гореща точка” на войната, когато хеликоптерът му е паднал. Началникът на полицията в североизточния град Харков Володимир Тимошко обяви, че ги е чакал за среща.

Времето рано сутринта е било мъгливо, а заради руските удари не е имало ток в предградието.

Единственото, което се разпознавало от хеликоптера, бил панел на вратата и един от роторите му, който се приземил върху покрива на кола. Сградата на детската градина е силно повредена.

Основната версия е, че катастрофата е инцидент – няма индикации за умишлен сблъсък.

Въпреки това службата за държавна сигурност работи по няколко сценария – саботаж, техническа неизправност или нарушение на правилата за полет.

Шефът на полицията Игор Клименко написа във фейсбук, че хеликоптерът е на украинската държавна служба за извънредни ситуации.

Според очевидци летателният апарат бил френски самолет Super Puma – забранен от години в Европа именно заради чести технически неизправности.

През 2016 г. редица страни като Норвегия и Великобритания спряха търговски полети с въпросния модел заради катастрофа със Super Puma, превозвал пътници от норвежка петролна платформа.

Перките на ротора се завъртяха, убивайки 13 души. Европейската агенция за авиационна безопасност по-късно приземи последните използвани модели.

Все още обаче машините се използват в някои страни. В Бразилия например два от президентските хеликоптери са именно модифицирана версия на Super Puma.

След като Русия анексира Крим през 2014 г., Украйна имаше нужда да се снабди с военна техника и сключи много сделки с Франция, Грузия и други страни, като част от придобитото включваше именно излезлия от употреба модел Super Puma.

Сделката между Киев и Париж бе за 1,5 млрд. евро, финансирана чрез заем от френски банки.

От нахлуването на Русия през февруари 2022 г. тези хеликоптери не са включени във военните операции, а се използват по-скоро за предоставяне на спешна медицинска помощ или за придвижване на правителствени служители.

Вътрешното министерство има жизненоважна роля в поддържането на сигурността и управлението по време на войната. Затова смъртта на трите ключови фигури е огромен проблем за Киев.

Президентът Зеленски обяви случилото се за ужасна трагедия, отнела живота на “истински патриоти”.

Съпругата му Олена, която е в Давос за участие в икономическия форум, прие новината изключително емоционално, като се разплака минути преди да й бъде дадена думата.

Най-нови

Държавата отпуска по 40 лв. на ученик в София и 23,60 лв. за пенсионер

По 40 лв. на месец ще плаща държавата на София, за да компенсира намалените цени за пътуване на ученици и деца.

Почина раненият при обстрел в Украйна българин Саша Андреев

Раненият при обстрел в Украйна българин Саша Андреев почина. Това стана ясно от публикация на Стоян Славчев във фейсбук.

Откриха нови древни гробници в Египет, археолозите останаха без думи

Археологическа експедиция откри впечатляващи гробници от времето на Старото царство на Древен Египет в некропола Сакара край Кайро, съобщи в. “Ал Ахрам”.

Билкарница: Лили Иванова цери болки в ставите и високо кръвно с кал

Примата на българската естрада Лили Иванова е особено педантична, когато става дума за здравословното й състояние. Звездата рядко боледува,...

Голямата любов на Ламбо се върна към живота

Втори живот живее известната полска актриса Барбара Брилска, която през 70-те години на миналия век изживя голяма любов с българския си колега...

Още интересни публикации