сряда, юли 28, 2021

Храни, които съсипват щитовидната ни жлеза

Щитовидната жлеза играе важна роля за тялото ни

Последно

Късметче на деня за 28 юли 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 28 юли 2021 година Днес е много подходящ момент да...

Късметче на деня за 26 юли 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 26 юли 2021 година Ако се появи възможност за пътуване...

Щитовидната жлеза играе важна роля за балансираното функциониране на различни органи в тялото ни. Оказва се, че макар и несъзнателно ежедневно ѝ нанасяме вреда с храната, която консумираме, предават от actualno.com. Поредица от проучвания определиха храните, причиняващи най-голяма вреда на щитовидната жлеза.

С няколко трика ще забравим за старческите петна по лицето

Соя
Соята се оказа най-опасният продукт – тя съдържа естроген, който напълно блокира функцията на щитовидната жлеза.

Някои зеленчуци
Лекарите препоръчват да намалите консумацията на червените зеленчуци, броколи, ряпа и брюкселско зеле. Те блокират усвояването на хормоните на щитовидната жлеза. Препоръката на специалистите е ежедневно да се консумират по 150 грама зеленчуци.

Макаронени изделия
При избора на макаронени изделия се препоръчва да заложите на такива, които съдържат много фибри.

Кафе и захар
В списъка с продукти, влияещи негативно върху щитовидната жлеза, попадат кафето и рафинираната захар. Те отключват възпалителни процеси в организма и затова е необходимо консумацията им да се избягва.

Една напитка разрушава зъбите ни безотказно

Щитовидната жлеза (на латински: glandula thyroidea) е най-голямата ендокринна (с вътрешна секреция) жлеза с тегло 20 – 25 грама при възрастните. Намира се в предната част на шията. Тя има два дяла – ляв и десен, свързани помежду си с тесен провлак. При някои хора от провлака започва тънък израстък, който се насочва нагоре и се обозначава като пирамиден дял, като дължината му е променлива. Основната ѝ функция е производството на тироксин, трийодтиронин и калцитонин които влияят върху метаболизма, растежа и развитието.

Хормоните на щитовидната жлеза съдържат йод. Ако във водата или храната не се съдържа достатъчно йод, щитовидната жлеза силно нараства и причинява ендемична гуша. Недостатъчната секреция на тироксин в детска възраст води до изоставане в умственото и физическото развитие – кретенизъм. Приемането на таблетки с йод по лекарско предписание и на йодирана сол води до намаляване риска от това заболяване. Хипофункцията на щитовидната жлеза във възрастни води до болестта микседем (забавяне на сърдечната и мисловната дейност, както и на двигателните реакции). Хиперфункцията на жлезата при израснал организъм води до развиване на базедова болест. Забележка: Тази статия е с изключително информационна цел. Преди да започнете нова диета или да използвате каквито и да е средства от народната или алтернативната медицина, се консултирайте със своя лекар!

Най-нови

Късметче на деня за 27 юли 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 27 юли 2021 година Остави разума на заден план и се заслушай в желанията на...

Късметче на деня за 26 юли 2021 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 26 юли 2021 година Ако се появи възможност за пътуване – грабни я! Така ще...

Топ 5 на зодиите, които напълняват адски бързо

Пица, бургери, рула или суши - не им пука какво ядат сутрин или за вечеря. Основното нещо е максимално удовлетворяващо! Осъзнавайки какво...

Лична драма: Съпругът ми ме превърна в робиня

Беше сватбеният ми ден, пишат от skafeto.com. С наведена глава умолявах татко този брак да не се състои. Стоях обляна в сълзи...

Тъщата на Рачков го въвлича в семейния бизнес

Нaпук нa cлухoвeтe зa прoтивoрeчивитe oтнoшeния c мaйкaтa нa младата си изгора Aнитa, Димитър Рaчкoв е в прекрасни отношения със своята бъдеща...

Още интересни публикации