четвъртък, декември 8, 2022

Христо Даскалов предлагал 1 милион лева рушвет, за да остане шеф на БАБХ

Куп нарушения и безобразия в Агенцията по храните взеха "главата" на "дядо Ицо"

Последно

Стефан Данаилов и Аня Пенчева живели заедно в Перник

Големият Стефан Данаилов е на 40 години, когато една красива млада актриса го влюбва отново.

Страшна болест застигна Селин Дион

Селин Дион е диагностицирана със Синдрома на скованата личност (SPS), който кара мускулите й да се напрягат...

Тъжна вест: Почина уважаван писател и журналист от соца

Напусна ни още един от големите майстори на българското художествено слово Валентин Караманчев, съобщиха на БТА от...

Уволненият в сряда шеф на Българската агенция за безопаснот на храните (БАБХ) Христо Даскалов е предлагал 1 милион лева рушвет, за да остане на поста си.

Това съобщи сайтът Lupa.bg, позовавайки се на източник от високите етажи на властта.

Подкупът е бил предложен чрез посредник на един от съветниците на президента Радев миналата седмица, когато е станало ясно, че за системни нарушения Даскалов ще си замине.

Идеята е била сумата да осигури „чадър“ над шефа на БАБХ и той да не бъде пипан.

„Никой няма да ме мръдне от тук! Моите хора няма да допуснат. Ние се завръщаме на власт, ще има коалиция“, казал тогава Христо Даскалов, явно визирайки „Продължаваме промяната“.

Той бе кандидат-депутат от партията на тези избори и в крайна сметка влезе в парламента и занапред ще има депутатски имунитет.

Само за няколко месеца като началник на Агенцията по храни, „дядо Ицо“, както го наричат там, успял да си оситури сериозен трафик на влияние и лансирал няколко фирми с апетитни договори.

Любопитното е, че част от тях са свързани с подземен бос от близкото минало.

Най-вероятно именно той е трябвало да осигури рушвета, за да може „нашият човек“ да запази поста си.

По примера на много отстранени от държавната администрация хора на високи нива, той не остана по-назад с претенцията, че политиката трябва да го закриля доживот и никой не трябва да не го мърда от поста му.

Поведението му го сложи в редицата на всички, които се жалваха, че са отстранени, защото или са политически лица и това е атака към самата партия, или пък са свършили невиждана по обем и значимост работа и по тази причина ги „изчегъртват“, смятат в агенцията.

В същото време Даскалов се забърка в скандал, след като стана ясно, че за смешната сума от 11 000 лева е успял да се сдобие с масивна къща от над 120 квадратни метра в центъра на Първомай, и то от болен човек, който много скоро след сделката умира.

Късният следобед вчера зам.-министърът на земеделието Крум Неделков съобщи, че Христо Даскалов грубо е нарушил изборното законодателство, като се завръща на работа преди ЦИК да обяви поименно избраните депутати.

След завръщането си той уволнява няколко служители на Агенцията по храните и назначава на тяхно място други, въпреки че те нямат необходимата квалификация.

И още – Даскалов сключва „неправомерно“ анекс към договор с изтекъл срок на действие.

Отделно от това отива на едноседмична командировка в Италия, почивайки си в 5-звезден хотел с басейн на разноски на БАБХ.

Най-нови

Страшна болест застигна Селин Дион

Селин Дион е диагностицирана със Синдрома на скованата личност (SPS), който кара мускулите й да се напрягат неконтролируемо. Синдромът...

Тъжна вест: Почина уважаван писател и журналист от соца

Напусна ни още един от големите майстори на българското художествено слово Валентин Караманчев, съобщиха на БТА от Съюза на българските писатели.

Ани Салич се моли на Преподобна Стойна

Тв звездата Ани Салич е потърсила упование в духовната учителка на Баба Ванга – неканонизираната светица Преподобна Стойна. Новинарката...

Германия заплаши да наложи вето над Хърватия, ако България и Румъния останат извън Шенген

Германия и Люксембург заплашиха да наложат вето над Хърватия, ако България и Румъния не бъдат приети в шенгенското пространство, съобщи журналистът Джак...

Избраха Владимир Путин за Неудачник на годината

Авторитетното списание „Политико“ публикува класация на 28-те най-влиятелни личности в Европа. Украинският президент Володимир Зеленски оглави списъка, а руският...

Още интересни публикации