вторник, септември 26, 2023

Цветан Василев проговори за измамата с КТБ: Пеевски си поиска 120 млн евро

Виваком е като емблема на обира на КТБ, заяви банкерът

Последно

НАП клекна пред Божков: Вдигна запори за 50 млн. лв.

НАП е вдигнала запори за 49 634 300 лв., наложени на 30 фирми на обвиняемия хазартен бизнесмен...

Tунелът под Петрохан няма да се строи заради Натура 2000

Тунелът под Петрохан е поредната жертва на зоните по Натура 2000, пише "Еко Новини".

Виц на деня: Фейсбук будалка Борисов

Колко дена го питат - ни дума, ни вопъл, ни стон.

Виваком, или по-точно 77% от нея, не беше само най-големият актив на „пирамидата” КТБ, удобно незабелязан от „одитори”, „консултанти“, та чак и от БНБ. Той беше и най-желаният от октопода, организирал фалита и ликвидацията на КТБ. Нека не забравяме рекета от Пеевски спрямо мене от май 2014 г., когато той си поиска чисти 10% от компанията, тоест 120 милиона евро по сегашната й оценка.
Това пише бившият банкер и мажоритеран собственик на фалираната Корпоративна търговска банка Цветан Василев в личния си блог, цитиран от frognews.bg. Ето какво още разкрива той:

Виваком не беше забелязана и от прокуратурата на Гешев при „фундаменталния” общ поглед на дейността на КТБ. Не бяха забелязани и десетките други активи на банката, преминали след 20.06.2014 г. преди всичко в ръцете или през ръцете чрез комисионни на октопода.
Интересно, обаче, че както Виваком (заедно с НУРТС), така и Дунарит и Авионамс бяха на прицел още от 2015 г. от КПКОНПИ. Ще речете, че е било от грижа за масата на несъстоятелността на КТБ? Абсурд! Ако държавата беше толкова загрижена за това, тя щеше да приеме предложенията за оздравяване на КТБ от 2014 г., които включваха всички тези активи. Очевидно не това е била нейната цел.

Като послушна слугиня на октопода, КПКОНПИ блокира акциите на гореизброените компании като част от одиозния си иск срещу мене, семейството ми и редица фирми, имащи отношение към тези активи с две цели:
— да представи на публиката в България и по света — да не забравяме помпозната пресконференция на евродепутата Емил Радев в Европейския парламент —„доказателства” за „грандиозния престъпник”;
— да направи невъзможна продажбата на тези активи по справедливи пазарни цени на стратегически инвеститори. Няма смисъл да дискутираме отново сагата около „Дунарит” и грабителската национализация на „Авионамс”.

Така през 2017 г., след „пазарно” проведен търг от ВТБ за дълг на ниво компания–майка в Люксембург, дългът от 150 милиона евро бе продаден на новосъздадена фирма в Люксембург на бившия шофьор на тъста на единия от братя Милен и Георги Велчеви — Спас Русев. Този дълг беше част от сделката за придобиване на Виваком от консорциума, воден от Royal Bank of Scotland през 2012 г. А за това, колко пазарен е бил търгът, говорят показанията на Джойслин Бенет пред английския съд. Говори и потресаващо ниската цена — 330 милиона евро за ВСИЧКИ акции на Виваком.

Впоследствие, се оказа, че руснаците са си прибрали обратно 208 милиона евро от тези пари, при номинален размер на дълга от 150 милиона евро. Вместо да блокират позорната сделка, регулаторите на територията — Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) — дадоха моментално зелена светлина за кражбата. Ще попитате защо на търга не се явиха други инвеститори? Ще отговоря просто — заради запорите на КПКОНПИ върху акциите в България. Очевидно, това не е притеснило ни най-малко бившия шофьор Спас Русев.

Всъщност, съвсем наскоро стана ясно официално, че „инвеститорът“ Русев споделя собствеността на Виваком с ВТБ (20%) и Велчеви (19%), а неофициално — с онези, които му осигуриха комфорт за реализацията на криминалната сделка в България. Неслучайно, като представител на 46% на Русев в Надзорния съвет на Виваком, се появи международно съмнителната фигура Зено Алоис Майер.

След като реализира първия етап на кражбата, българо-руската мародерска група тръгна да подготвя втория — да намери купувач на телекома на пазарна цена, който да се съгласи да подпише договор при наличните правни проблеми като висящи съдебни спорове в Люксембург, САЩ и Англия, както и дела в България, в това число и запорите на КПКОНПИ. Междувременно, октоподът се потруди да продаде на обществеността още една приказка — приказката за съвестните синдици, които били върнали парите на КТБ. Брей — кой им е пречил? С широко огласената пиар акция, те се стремяха да покрият втората част на действието — кеширането на кражбата на Виваком и НУРТС от активите на КТБ и разпределянето на почти 600 милиона евро между глутницата.

Лондонски съдия призна съдебното решение на Софийски градски съд и така 122 милиона евро, „компенсиращи“ КТБ, бяха върнати в масата на несъстоятелността. Прокуратурата и ликвидаторите на КТБ де факто си направиха публично харакири, защото на практика съдът потвърди тезата, че акциите във Виваком на фирмите, макар и незаложени по обективни причини, са актив на банката. Повтарям — актив на КТБ, а не мой, както удобно твърдят медиите на октопода и от прокуратурата. А някои от фирмите, които на практика трябва да бъдат удовлетворени (частично) са и в списъка на инкриминираните от прокуратурата кредити. Въобще хаос е това кацане с дизел на Луната!

Финалният акорд на това престъпление принадлежи на КПКОНПИ и лично на Сотир Цацаров — човекът, който е пряк съучастник на октопода и Пеевски в насилствено предизвикания фалит на КТБ.
Ако Цацаров, в качеството си на председател на КПКОНПИ, разреши вдигането на запора върху акциите на Виваком — вероятно това ще се случи без фанфари — руско-българската група ще разпредели благата от кражбата. По ирония на съдбата, подобно действие само ще докаже за пореден път пълната несъстоятелност на иска срещу мене и семейството ми — защо търсят активи на КТБ от нас, след като с просто око се вижда къде са?

Ако пък Цацаров вземе, че се задейства по закон, както би трябвало да бъде според многобройните им декларации, следват други процедури, които със сигурност няма да са по вкуса на руско-българската мародерска група. И особено на Пеевски, който имал да разчита отдавна поети ангажименти към руските си господари.
Следете действията на Цацаров!

Най-нови

Tунелът под Петрохан няма да се строи заради Натура 2000

Тунелът под Петрохан е поредната жертва на зоните по Натура 2000, пише "Еко Новини". След като преди седмица стана...

Виц на деня: Фейсбук будалка Борисов

Колко дена го питат - ни дума, ни вопъл, ни стон. Но устата сгрешила,

Проф. Калин Янакиев: Митрофанова може да реши да продаде и мощите на Свети Серафим

Станахме свидетели на нещо безпрецедентно. Посланикът на Русия обяви, че църквата е руска и заключи храма.

Късметче на деня за 26 септември 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 26 септември 2023 година "Щастието се увеличава, когато го споделяш и намалява, когато се опитваш...

Кичка Бодурова заряза публика на концерт в Пловдив, напразно я чакаха 600 души

Кичка Бодурова заряза публика от около 600 души в събота вечерта в лятно кино “Орфей” в Пловдив и не се появи да...

Още интересни публикации