неделя, октомври 1, 2023

Цяла България им стиска палци: Баща и син Иванови щурмуваха с лодка Атлантика

Отплаваха от Португалия, като целта им е да стигнат бреговете на Бразилия

Последно

Спомени от соца: Никога няма да забравим летата на село при баба и дядо

Да, голяма част от нас, обитаващи сега столицата и големите градове, имат „селски корени“. Бабите и дядовците...

Спомени от соца: Нечувани подробности за любовните завоевания на Тато

По правило всеки тоталитарен режим потиска сексуалните инстинкти на поданиците си. У нас по време на соца...

Спомени от соца: Тато сам измисля рождената си дата

На 7 септември през 1911 г. е роден Тодор Живков – най-дълго управлявалият държавник в новата история...

Стефан Иванов и 16-годишният му син Максим започнаха опита си да прекосят сами с лодка Атлантическия океан. Двамата отплаваха от португалския град Портимао, като целта им е да стигнат бреговете на Бразилия.

Предизвикателството с дължина 6000 км е обвързано с каузата „Да! За живот!“ и цели да насочи вниманието към важността на донорството.

В интервю за „Дневник“ Стефан Иванов заяви, че очаква опита да отнеме от 60 до 90 дни. Идеята е лодката, която са направили сами за година и половина, да бъде в постоянно движение. Двамата ще се редуват в гребането, сменяйки се през два часа.
Те ще имат храна за 70 дни, а за пиене ще филтрират солена вода от океана с помощта на специална машина.

„Нека всеки да намери своя Еверест. Името на лодката е Neverest, което за нас означава да не си почиваш, докато не се качиш на своя Еверест и посланието ми е човек да открие нещо ново. Няма нужда да е нещо страшно или невъзможно, просто да е нещо трудно. Например, да научиш чужд език или да се научиш да свириш на китара. Когато постигнеш нещо трудно, с него идва удовлетворението“, каза Стефан Иванов преди отплаването.

Движението на лодката може да следите тук.

Да откриеш своя Еверест: как баща и син планират да прекосят Атлантика с лодка

Всеки трябва да намери своя Еверест. Така накратко звучи посланието на Стефан Иванов, който няма да изкачва най-високия връх на планетата, а заедно с 16-годишния си син Максим ще направят опит да прекосят Атлантическия океан с лодка.
Предизвикателството с дължина 6000 км е обвързано с каузата „Да! За живот!“ и цели да насочи вниманието към важността на донорството.

Двамата ще се опитат да преобърнат представите за невъзможното, като тестват физическите си възможности и силата на съзнанието в открити води. С примера си те се надяват да мотивират повече хора да преследват смело целите си въпреки трудностите. Защото всяко постижение започва с раждането на една идея, какъвто е случаят при Иванови.

„Синът ми един ден каза: „Тате, защо не вземеш да прекосиш Атлантика с гребане“. След като се поровихме в интернет, установихме, че е съвсем възможно и не е някаква налудничава идея. Решихме да го направим заедно“, каза пред „Дневник“ Стефан Иванов.

Без технически познания и опит в гребането двамата се впускат в един нов свят. Те започват от нулата и постепенно придобиват знания и умения по въпроси, свързани с метеорология, навигация, оборудване и за година и половина успяват да направят сами лодката, която ще бъде техен дом и средство за придвижване в продължение на повече от два месеца.

Подготовката им за предизвикателството, която е водена от двукратната световна шампионка в гребането Виктория Димитрова, включва стотици тренировки по плаване в язовир Искър, Панчаревското езеро, Черно и Егейско море. Силови тренировки и занимания на тренажор пък са част от заниманията им на суша, които често са провеждани по три пъти на ден. В допълнение двамата са преминали стандартен курс за капитани, който служи за придобиване на право за управление на моторна лодка или яхта.

„Колкото и да обсъждаме темата за прекосяването на океан с хора, които са го правили, никога няма да сме подготвени, никога няма да знаем какво ни очаква във всеки един момент и това те държи не само нащрек, но и държи мозъка в едно състояние на будност и на активност, което е по-интересно, отколкото пасивно да гледаш как някой спортува пред теб“, заяви Стефан Иванов.

Голямото предизвикателство

Пандемията води до най-големи трудности по организацията. Първоначално идеята на Стефан и Максим Иванови е да прекосят Северния ледовит океан от Канада до Европа, но затварянето на границите осуетява плана им. Тъй като през лятото е прозорецът с най-благоприятни условия за плаване, двамата търсят друг вариант и получават зелена светлина да започнат предизвикателството от Португалия, като целта им е да стигнат бреговете на Бразилия.

Изпитанието ще започне в дните около 8 и 10 юни, като времето за завършване зависи от условията в океана. Стефан Иванов очаква то да отнеме от 60 до 90 дни. Идеята е лодката да бъде в постоянно движение, като двамата ще се редуват в гребането, сменяйки се през два часа.

Те ще имат храна за 70 дни, а за пиене ще филтрират солена вода от океана с помощта на специална машина. Към лодката са монтирани четири соларни панела, които зареждат две литиеви батерии. От своя страна те захранват навигационните и комуникационните уреди и автопилота.

„Повечето храна е лиофилизирана – замразена и изсушена, което я прави много лека, но въпреки това тя запазва всичките си хранителни качества. Тя е добре херметизирана, така че в жегите да не се разваля. Тази храна се смества с вода, хидратира се и е годна за консумация. По-малко от половината храна са ядки и сушени плодове, мед, фъстъчено масло, овесени и сурови барове, които не са пълни с химикали, а с естествени продукти“, каза Иванов.

Мястото на риска и свободата на плаваш

Той осъзнава рисковете, които крие плаването в открити води. Сред възможните сценарии са падане зад борда, удар при падане и преобръщане на лодката. С мисъл за безопасността двамата разполагат със сателитни устройства – три за телефон, смс, имейл, и четири други, които се използват за сигнал при бедствие, за да бъде организирана спасителна акция от близки кораби.

Стефан Иванов се надява предизвикателството да премине без усложнения, като двамата със сина му тренират психиката си като общуват помежду си и вярват, че дори да ги връхлети буря, тя няма да продължи вечно и ще отмине рано или късно. Според Иванов участието му в маратони и преплуването на Ламанша през 2011 г. ще послужи като опит.

„От ултрамаратоните почерпих това психологическо спокойствие, че организмът е пълен с резервоари на енергия. Ако изчерпаш един резервоар, може да имаш няколко трудни моменти и часове, но самият организъм си намира друг резервоар на енергия. Това те кара да продължиш до следващия труден момент, но знаеш, че и него ще можеш да прескочиш.

Чувството да си заобиколен от вода е успокояващо. Все едно се телепортираш в друга реалност. Там няма дразнители, няма спешни неща, за които трябва да се отзовеш. Това е истинската природа. Океанът е може би най-чистата природа, тъй като няма никакво визуално замърсяване. Има само различни цветове на водата и облаците. Все едно си се потопил в рая“, заяви Стефан Иванов, който е бивш банкер.

Той уточни, че предизвикателството е финансирано с лични средства и не са търсени спонсори. Според него това начинание не е прекалено скъпо, защото двамата са вложили собствен труд. За Стефан Иванов най-голямата награда е прекараното време със сина си, на когото иска да предаде своите уроци.

„Очаквам най-големият урок, който ще извлечем, е специално синът ми Макс да види, че един човек без никакъв опит може да направи нещо, което изглежда невъзможно. Ако вложи ума си, способността си да комуникира, проучва, намира, тренира, може да постигне това, което първоначално изглежда невъзможно.

Нека всеки да намери своя Еверест. Името на лодката е Neverest, което за нас означава да не си почиваш, докато не се качиш на своя Еверест и посланието ми е човек да открие нещо ново. Няма нужда да е нещо страшно или невъзможно, просто да е нещо трудно. Например, да научиш чужд език или да се научиш да свириш на китара. Когато постигнеш нещо трудно, с него идва удовлетворението“, допълни Стефан Иванов.

Най-нови

Спомени от соца: Нечувани подробности за любовните завоевания на Тато

По правило всеки тоталитарен режим потиска сексуалните инстинкти на поданиците си. У нас по време на соца обаче управляващите по традиция се...

Спомени от соца: Тато сам измисля рождената си дата

На 7 септември през 1911 г. е роден Тодор Живков – най-дълго управлявалият държавник в новата история на България. Той е на...

Късметче на деня за 30 октомври 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 30 октомври 2023 година Прекарай малко време насаме. Изясни си какво искаш и как да...

Късметче на деня за 29 октомври 2023-а: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 29 октомври 2023 година "Денят е страхотен за покупки, за нещо желано и мечтано."

Късметче на деня за 28 октомври 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 28 октомври 2023 година "Мъдрият и от врага на много неща може да се научи."

Още интересни публикации