понеделник, март 20, 2023

Чистката в БНТ продължава: Кошлуков сваля от екран нова знакова фигура

Промяната може да е свързана със Светия синод

Последно

Д-р Емилова: Отслабването с инжекции за диабет може да отключи рак

Пролетта е сезон за пречистване на тялото. Неслучайно пролетните пости са най-дългите - 48...

Бояна Шарлопова се изпокара с доведената си дъщеря

Бързо разбрах, че в живота има много мъже, но повечето от тях са с малко „м“, твърди...

Пълен обрат: Васил Драганов се обясни в любов на Андреа „Кебапчиева“

„Една голяма любов за съжаление приключи грозно и драматично. 18 години Андреа беше най-близкият ми човек. Много...

Водещият и изпълнителен продуцент на предаването „Вяра и общество“ по БНТ Горан Благоев обяви „началото на края на предаването“. В публикация в социалните мрежи той обяви, че летните му повторения са свалени от ефир и „то едва ли ще бъде върнато в ефира на БНТ“. Генералният директор на телевизията Емил Кошлуков отрече предаването да е свалено, но отправи сериозни критики към Благоев, което поставя въпроса дали „Вяра и общество“ няма да се завърне в ефир с нов водещ.

Пред Club Z Кошлуков, каза, че отдавна имало критики към работата на Благоев, по договор водещите на предавания нямали право да влизат в ролята на коментатори, а Благоев го правел, съобщава Медиапул. Имало и „писма от възмутени граждани“. Генералният директор припомни, че Светият синод е забранил на клириците да участват във „Вяра и общество“.

Горан Благоев

„Това е все едно в предаването „Панорама“ да откажат да участват и ГЕРБ, и БСП, да участва само „Воля“ и ти да кажеш, че това е плурализъм. „Вяра и общество“ е водещо профилирано предаване в обществена медия, а Българската православна църква отказва да участва в него. Стриктно ще изисквам плурализъм на гледните точки“, казва генералният директор.

В понеделник вечерта Благоев публикува във Фейсбук страницата на „Вяра и общество“ обръщение към зрителите, в което обяснява, че без никакво предупреждение програмният директор на БНТ 1 Ивайло Огнянов е махнал от програмната схема предаването. Това станало в момент, в който подготовката на сборните предавания е била в напреднал етап.

„Прави впечатление, че от лятната схема на БНТ в съботно-неделната програма единственото свалено предаване е именно „Вяра и общество“. Имам основание да смятам, че това е началото на неговият край и от есента то едва ли ще бъде върнато в ефира на БНТ“, пише Благоев.

Той подчертава, че ръководството е постъпило по „непрофесионален, некоректен и подъл начин с предаване, което има своята 15-годишна история„, което дори е било давано за пример от Кошлуков.

„Надявам се, че причина за свалянето му от ефир не е последното оригинално предаване на „Вяра и общество“ от 6 юни, когато критично бяха коментирани актуални теми върху отношенията държава-църква в България и което предаване имаше невероятната подкрепа на зрителите и впечатляващ рейтинг???„, пише водещият.
По думите му, до него досега неофициално е достигала информация, че „Вяра и общество“ ще бъде свалено от ефира на БНТ.

„И това, както виждаме се случва – пак казвам, без мотиви и без предупреждение. Кой има полза от това??? Със сигурност не и свободата на словото, за която хора като г-н Емил Кошлуков твърдят, че са се борели преди 30 години. За съжаление 30 години по-късно Българя е на 111 място по свобода на словото, защо, г-н Кошлуков???“, завършва Благоев.

Кошлуков отговори, че предаването няма да бъде свалено докато той е директор на БНТ. Обмисляло се дори разширяване на тематиката. Генералният директор все пак призна, че предаването няма да е в ефир през лятната програмна пауза, но това било „практика на всички телевизии“.
През април временно от ефир бяха свалени и водещите на „Култура.БГ“ Александра Гюзелева и Димитър Стоянович. По-малко от месец след това те се завърнаха в предаването.

Не такъв обаче беше случаят с режисьорката и актриса Боряна Пунчева, която в началото на годината беше освободена от поста главен продуцент на филмова студия „Екран“. Договорът на Сашо Йовков като ръководител на дирекция „Спорт“ пък не бе продължен.

През септември 2019 година БНТ се раздели и с друг дългогодишен спортен журналист – Камен Алипиев–Кедъра. Формалният мотив беше, че нямал диплома за висше образование, а такава се изисквала, за да бъде част от дирекция „Спорт“, въпреки че работи в БНТ от 1987 година. Кедъра беше сред малкото журналисти от БНТ, които подкрепиха протеста срещу настоящия директор на БНТ Емил Кошлуков през януари 2018 година.

В началото на миналата година и разследващата журналистка Валя Ахчиева се раздели с обществената телевизия след скандал. Предаването й „Открито“ бе спряно, а за това се разбра от обявения конкурс на БНТ за ново такова. В момента то се прави от Богдана Лазарова.

Най-нови

Бояна Шарлопова се изпокара с доведената си дъщеря

Бързо разбрах, че в живота има много мъже, но повечето от тях са с малко „м“, твърди бизнес дамата, цитирана от "Марица".

Пълен обрат: Васил Драганов се обясни в любов на Андреа „Кебапчиева“

„Една голяма любов за съжаление приключи грозно и драматично. 18 години Андреа беше най-близкият ми човек. Много се обичахме.

Братя Домусчиеви забогатяха с по още 100 млн.

Богатството на Георги и Кирил Домусчиеви вече е по 2,1 млрд. долара на човек. Това сочат данните на "Форбс"...

Късметче на деня за 20 март 2023 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 20 март 2023 година Ако почувстваш нужда да поплачеш – направи го. Така ще се...

Седмичен хороскоп за 20-26 март 2023 година

ОвенПрез първата половина на седмицата може да се сблъскате с проблем, който ще ви накара сериозно да се замислите над приоритетите си....

Още интересни публикации