сряда, август 10, 2022

Чистката в БНТ продължава: Кошлуков сваля от екран нова знакова фигура

Промяната може да е свързана със Светия синод

Последно

Водещият и изпълнителен продуцент на предаването „Вяра и общество“ по БНТ Горан Благоев обяви „началото на края на предаването“. В публикация в социалните мрежи той обяви, че летните му повторения са свалени от ефир и „то едва ли ще бъде върнато в ефира на БНТ“. Генералният директор на телевизията Емил Кошлуков отрече предаването да е свалено, но отправи сериозни критики към Благоев, което поставя въпроса дали „Вяра и общество“ няма да се завърне в ефир с нов водещ.

Пред Club Z Кошлуков, каза, че отдавна имало критики към работата на Благоев, по договор водещите на предавания нямали право да влизат в ролята на коментатори, а Благоев го правел, съобщава Медиапул. Имало и „писма от възмутени граждани“. Генералният директор припомни, че Светият синод е забранил на клириците да участват във „Вяра и общество“.

Горан Благоев

„Това е все едно в предаването „Панорама“ да откажат да участват и ГЕРБ, и БСП, да участва само „Воля“ и ти да кажеш, че това е плурализъм. „Вяра и общество“ е водещо профилирано предаване в обществена медия, а Българската православна църква отказва да участва в него. Стриктно ще изисквам плурализъм на гледните точки“, казва генералният директор.

В понеделник вечерта Благоев публикува във Фейсбук страницата на „Вяра и общество“ обръщение към зрителите, в което обяснява, че без никакво предупреждение програмният директор на БНТ 1 Ивайло Огнянов е махнал от програмната схема предаването. Това станало в момент, в който подготовката на сборните предавания е била в напреднал етап.

„Прави впечатление, че от лятната схема на БНТ в съботно-неделната програма единственото свалено предаване е именно „Вяра и общество“. Имам основание да смятам, че това е началото на неговият край и от есента то едва ли ще бъде върнато в ефира на БНТ“, пише Благоев.

Той подчертава, че ръководството е постъпило по „непрофесионален, некоректен и подъл начин с предаване, което има своята 15-годишна история„, което дори е било давано за пример от Кошлуков.

„Надявам се, че причина за свалянето му от ефир не е последното оригинално предаване на „Вяра и общество“ от 6 юни, когато критично бяха коментирани актуални теми върху отношенията държава-църква в България и което предаване имаше невероятната подкрепа на зрителите и впечатляващ рейтинг???„, пише водещият.
По думите му, до него досега неофициално е достигала информация, че „Вяра и общество“ ще бъде свалено от ефира на БНТ.

„И това, както виждаме се случва – пак казвам, без мотиви и без предупреждение. Кой има полза от това??? Със сигурност не и свободата на словото, за която хора като г-н Емил Кошлуков твърдят, че са се борели преди 30 години. За съжаление 30 години по-късно Българя е на 111 място по свобода на словото, защо, г-н Кошлуков???“, завършва Благоев.

Кошлуков отговори, че предаването няма да бъде свалено докато той е директор на БНТ. Обмисляло се дори разширяване на тематиката. Генералният директор все пак призна, че предаването няма да е в ефир през лятната програмна пауза, но това било „практика на всички телевизии“.
През април временно от ефир бяха свалени и водещите на „Култура.БГ“ Александра Гюзелева и Димитър Стоянович. По-малко от месец след това те се завърнаха в предаването.

Не такъв обаче беше случаят с режисьорката и актриса Боряна Пунчева, която в началото на годината беше освободена от поста главен продуцент на филмова студия „Екран“. Договорът на Сашо Йовков като ръководител на дирекция „Спорт“ пък не бе продължен.

През септември 2019 година БНТ се раздели и с друг дългогодишен спортен журналист – Камен Алипиев–Кедъра. Формалният мотив беше, че нямал диплома за висше образование, а такава се изисквала, за да бъде част от дирекция „Спорт“, въпреки че работи в БНТ от 1987 година. Кедъра беше сред малкото журналисти от БНТ, които подкрепиха протеста срещу настоящия директор на БНТ Емил Кошлуков през януари 2018 година.

В началото на миналата година и разследващата журналистка Валя Ахчиева се раздели с обществената телевизия след скандал. Предаването й „Открито“ бе спряно, а за това се разбра от обявения конкурс на БНТ за ново такова. В момента то се прави от Богдана Лазарова.

Най-нови

Дневен хороскоп за 9 август 2022: Влюбване за Телците, Девите да внимават с еуфорията

Дневен хороскоп за 9 август 2022 Овен Днес може да сте необикновено подвижни и жизнени. Струва...

Късметче на деня за 8 август 2022 година: Какво ти е подготвила съдбата за днес

Късметче на деня за 8 август 2022 година Ако се колебаеш, най-добре поискай съвет от свой приятел. Понякога приятелите...

Седмичен хороскоп за 8 – 14 август 2022 година: Несигурност за Близнаците, рискове за Раците

Седмичен хороскоп за 8 - 14 август 2022 година ОвенОвните, женени и с деца, ще имат приятни задължения тази...

Ясно е за кои зодии всичко в живота е на шега

С ежедневните предизвикателства, суматохата и хаоса – не можем да отречем факта, че животът е труден! Докато преминават през ежедневните задължения на...

Лична драма: Безскрупулно измами две жени, сега ще си плати

Беше прекрасен есенен ден и възползвайки се от топлото време, със съпруга ми се разхождахме в града. Разговаряхме за дребни неща, планирахме...

Още интересни публикации